Într-o eră în care Internetul face legea, cu hackerii săi și cu informațiile care circulă liber și cu viteza fibrei optice, e greu de crezut că cineva poate să își mențină identitatea secretă timp de mai bine de 6 ani. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre creatorul unui imperiu financiar de miliarde, a monedei digitale Bitcoin. Pentru pasionați, este un subiect cald, frustrant și un puzzle care trebuie rezolvat.
Cine este Satoshi Nakamoto?
Popularitatea monedei pe care Satoshi Nakamoto a creat-o crește pe zi ce trece. Rata de adopție a bitcoinului este din ce în ce mai mare. Și totuși misterul din jurul creatorului bitcoin se menține.
Pe scurt, nimeni nu știe sigur cine este Satoshi Nakamoto, dar piese ale puzzle-ului există, piese pe care jurnaliști, economiști, psihologi, hackeri sau oameni cărora le plac ghicitorile au încercat să le pună cap la cap. Așadar, tot ce are internetul de oferit despre Satoshi Nakamoto este o biografie construită din speculații. Satoshi ar putea fi bărbat, femeie, sau, destul de probabil, Satoshi ar putea fi o întreagă echipă de programatori și economiști.
De ce este Satoshi anonim?
Există două motive principale pentru ca Satoshi să rămână anonim. În primul rând se pune problema de intimitatea personală. Pe măsură ce Bitcoinul câștigă popularitate, devenind un fenomen mondial, Satoshi Nakamoto devine persoană publică, ceea ce îi aduce atenție din partea media și a guvernelor. Rămânând anonim, este de presupus că Satoshi se ferește de lumina reflectoarelor.
Al doilea motiv este siguranța. Se presupune că Satoshi are 1 milion BTC, o sumă considerabilă. Este de înțeles de ce cineva care este în posesia unei asemenea sume de bani ar vrea să se ferească de atenție. Ar putea oricând să devină o țintă pentru infractori, cu atât mai mult cu cât bitcoinul seamănă mai mult cu banii gheață decât cu acțiunile.
Acestea sunt motivele simpliste, dar dacă ne gândim la formatul noului sistem al lui Satoshi, care propune descentralizarea financiară, atunci este ușor de înțeles de ce ar vrea să se protejeze. Până la urmă, ideile lui nu îi avantajează pe cei mai puternici.
Pe de altă parte, decizia de a nu își dezvălui identitatea este una cum nu se poate mai bine calculată, iar unii ar spune chiar altruistă. Satoshi ar avea de câștigat faimă (pe care aparent nici nu și-o dorește), dar sistemul ar depinde de un singur om. Un vas al cărui căpitan moare poate foarte ușor să intre în derivă. Dar atâta timp cât nu există un cap central al sistemului, căderea lui nu depinde niciun moment nici de starea de sănătate, nici de acțiunile acestuia. Devine un sistem care se poate coordona singur, adică exact ce și-a dorit Satoshi.
Cum a fost creat bitcoinul
Pentru un novice în ale economiei, faptul că bitcoinul este ”făcut” de cineva înseamnă că este o invenție care nu are cum să aibă succes. Dar nici banii cash, pe care îi cunoaștem atât de bine și cu care ne-am obișnuit, nu circulă pe sistemul ”născut iar nu făcut”. Unii dau o aură aproape mistică banilor eliberați de băncile naționale, dar prima lecție de economie pe care trebuie să o cunoști este că valoarea banilor este dată de consumatori. În primul rând, banii sunt total inutili – nu îi poți mânca direct, nu te poți încălzi eficient arzându-i și nu sunt materiale de construcție, deci nu contribuie direct la supraviețuire, și mai ales, nu pot fi consumați. Pot fi doar schimbați între doi indivizi. Asta este valoarea reală a banului – faptul că cineva îți prestează un serviciu sau îți oferă un produs în schimbul banului. Așadar, faptul că noi acceptăm sau nu bani determină dacă aceștia sunt hârtie printată sau dacă pun întreaga economie în mișcare.
În mare, pe asta se bazează moneda bitcoin – pe disponibilitatea de a accepta sau nu bani de către comercianți. Diferența este că moneda digitală face un schimb de putere – regulile jocului nu mai sunt făcute de bănci, ci de consumatori. Asta înseamnă descentralizarea financiară, faptul că nu mai există o sursă centrală a puterii.
Munca lui Satoshi Nakamoto se pare că este motivată politic.
Satoshi spunea într-un comentariu că nu vom găsi o soluție la problemele politice prin criptografie ”dar vom câștiga o bătălie importantă în cursa pentru noi teritorii și libertate pentru mai mulți ani. Guvernele se pricep la tăiat capete în rețelele controlate central ca Napster, dar rețelele P2P ca Gnutella și Tor se mențin”
”Bitcoinul este foarte atractiv din punct de vedere libertarian, dacă putem să îl explicăm așa cum trebuie. Cu toate astea, mă pricep mai bine la cod decât la cuvinte” mai spunea Nakamoto.
Toate aceste declarații indică faptul că Nakamoto vrea să sfideze și că disprețuiește sistemul bancar actual, sau cel puțin că îl îngrijorează felul în care se lucrează în acest moment cu banii.
Pentru ca moneda bitcoin să capete valoare, a fost nevoie de o limitare și de o serie de reguli asemănătoare sistemelor financiare, dar cu suficientă flexibilitate pentru ca puterea să nu încapă pe mâna unei singure bănci centrale care să facă cărțile pentru toată lumea.
Aici intervine Satoshi, care a creat un cod complex de minare și distribuire a banilor. Nakamoto susține că a început să lucreze la soft din anul 2007.
Acesta a păstrat contactul îndeaproape cu alți dezvoltatori, prin forumuri și email. A continuat să îmbunătățească codul-sursă, în timp ce a primit sfaturi de la un grup de oameni cu cunoștințe în domeniu. Acest stil de lucru a continuat până când Satoshi a rupt treptat legătura cu echipa sa. Până cu câteva luni înainte să plece, aproape toate modificările la codul sursă fuseseră făcute de Satoshi – a acceptat foarte rar contribuții din afară. În 2010, a predat controlul depozitului de cod sursă și funcțiilor cheie de alertă ale softului lui Gavin Anderson, o altă figură proeminentă din universul Bitcoin. A predat și controlul domeniului Bitcoin.org și alte domenii unor membri proeminenți din comunitatea bitcoin. După ce a făcut acest lucru, Nakamoto, a început să comunice din ce în ce mai puțin până când a dispărut cu totul.
În august 2008 a fost înregistrat numele bitcoin.org. Astăzi, domeniul este ”WhoisGuardProtected”, ceea ce înseamnă că identitatea persoanei care l-a înregistrat nu este informație publică.
Satoshi și-a construit ideile pe o fundație venită din diverse surse (Hashcash de Adam Back din 1997, B-money de Wei Dai, Bit-gold a lui Nick Szabo sau Reusable Proof of Work de la Hal Finney), pe care le-a citat în textul care stă la originea bitcoinului.
Acesta a apărut pentru prima dată în octombrie 2008, când Satoshi a publicat o lucrare pe Cryptography Mailing list de pe site-ul metzdowd.com. Lucrarea, intitulată ”Bitcoin: a peer to peer electronic cash system” (bitcoin-ul, un sistem financiar electronic de la om la om) face parte din lectura clasică pentru fanii bitcoin. Lucrarea descrie în detaliu moneda digitală. Puteți studia textul integral al acesteia, tradus în română aici.
”Am lucrat la un nou sistem de bani electronici care este total pe sistemul peer-to-peer, fără părți terțe. Lucrarea este disponibilă aici ”. Așa suna primul anunț al monedei, cu prezentarea a ceea ce va deveni Magna Carta pentru felul în care operează moneda bitcoin astăzi.
În ianuarie 2009 a fost minat primul block bitcoin, numit Block 0. Mai este cunoscut și sub numele de block-ul de geneză, și conține următorul text „The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks,”, care este menit pe de-o parte să demonstreze că acesta a fost minat după această dată, pe de altă parte face un comentariu politic relevant.
Pe 8 ianuarie apare Versiunea 0.1, care era disponibilă doar pentru Windows și nu avea interfață cu de tip command-line. Era compilată pentru a folosi Microsoft Visual Studio. Codul era elegant din multe puncte de vedere și barbar din altele. Nu pare a fi scris de un programator amator, dar nici de un profesionist, ceea ce îi face pe unii să speculeze că Satoshi ar fi un academician cu multe cunoștințe teoretice dar puțină experiență în programare. Versiunea 0.1 era admirabil de completă. Dacă Satoshi a lucrat cu adevărat la el de unul singur timp de doi ani, probabil că a petrecut foarte mult timp la acest proiect.
Nakamoto a fost activ în crearea modificărilor pentru software și postarea de informații tehnice pe Bitcoin Forum.
La puțin timp distanță, în 2009, a lansat primul software bitcoin în sistem, software care permitea oamenilor să folosească pentru prima dată moneda numită bitcoin.
Se spune că Nakamoto a continuat să contribuie la sofware-ul său bitcoin împreună cu alți dezvoltatori până la mijlocul anului 2010.
Profilul lui Satoshi Nakamoto
SATOSHI înseamnă gândire clară, înțelept, agil. NAKA poate însemna și medium, interior sau relație iar MOTO înseamnă origine sau fundație. Algoritmul pentru crearea numelui este isteț și la fel de misterios ca și creatorul său, pentru că fiecare cuvânt are mai multe semnificații. Una dintre interpretările numelui său este ”inteliganța centrală”, dar ca multe altele, este în continuare la nivel de speculație.
Bineînțeles, Satoshi Nakamoto ar putea fi bărbat, femeie, sau ar putea la fel de bine să fie o echipă întreagă.
Nakamoto pretinde că ar fi un bărbat de 37 de ani din Japonia, dar mulți cred că este de fapt o informație îndoielnică. În primul rând, engleza lui este aproape perfectă iar software-ul bitcoin nu a avut niciodată documentație în limba japoneză, ceea este mai mult decât bizar. Terminologia și expresiile britanice (cum ar fi ”bloody hard” atât în coentariile de pe codul sursă cât și în postările de pe forumuri) au dus la speculațiile că ar fi originar din Anglia. Bineînțeles, dacă vorbim despre o echipă, unul dintre membri ei ar putea fi britanic. Pe de altă parte, Satoshi a folosit și forma de scriere americană, ceea ce poate să fie elaborată pentru a deruta sau…se poate ca unul dintre membri să fie originar din SUA.
Stefan Thomas, un coder suedez și membru activ al comunității, a urmărit orele în care Nakamoto este activ pe forumuri. Există peste 500 de mesaje pe forum postate, dar aproape că niciunul nu este postat între orele 7 dimineața și 1 după-amiaza, după ora româniei. Pentru că acest model este menținut și sâmbăta și duminica, putem să presupunem că acesta este programul de somn al lui Nakamoto. Iar dacă vorbim despre o singură persoană cu obiceiuri normale de somn, este probabil să se afle undeva în America de Nord, America Centrală, Caraibe și America de Sud.
După cum am spus mai devreme, Satoshi pare a fi din mediul academic, cu puțină experiență practică în programare dar cu multe cunoștințe – cel puțin asta arată codul făcut de el, care nu arată ca fiind făcut nici de un amator dar nici de un profesionist. Codul nu este convențional, după spusele dezvoltatorului Jeff Garzik, adică nu a aplicat aceleași metode de testare riguroase de la care te-ai aștepta de la un inginer de software clasic.
Cele mai faimoase speculații. Cine ar putea fi Satoshi Nakamoto?
- Laszlo Hanyecz, fost dezvoltator de nucleu al bitcoin care a corespondat cu Nakamoto a lansat ipoteza că este un cod prea complex pentru a fi făcut de o singură persoană.
- Joshua Davis, jurnalist la New Yorker, crede că Satoshi Nakamoto este Michael Clear, absolvent de criptografie la Universitatea Trinity din Dublin. A ajuns la această concluzie căutând indicii lingvistice. L-a suspectat și pe sociologul economic finlandez și fost dezvoltator de jocuri Vili Lehdonvirta. Ambii au negat afirmațiile, Michael Clear a făcut acest lucru public la Web Summit în 2013.
- În octombrie 2011, jurnalistul de investigații Adam Penenberg a găsit dovezi circumstanțiale cum că Neal King, Vladimir Oksman și Charles Bry ar putea să fie Nakamoto. În 2008, aceștia au înaintat o cerere pentru înregistrarea de marcă în care apare fraza ”computationally impractical to reverse”, frază folosită și în celebra White Paper a lui Nakamoto. Numele domeniului bitcoin.org a fost înregistrat la 3 zile după ce patentul a fost înregistrat. Bineînțeles, toți trei au negat afirmația.
- În decembrie 2013, bloggerul Skye Grey a spus că Nick Szabo ar fi un candidat bun, după ce a făcut conexiunea între el și o lucrare despre Bitcoin care folosea analiză stilometrică. Szabo este un entuziast al monedei descentralizate și a publicat o lucrare despre ”bit gold”, care este considerată precursor al bitcoinului. Se știe că a mai folosit pseudonime la începutul anilor 90. Szabo a făcut la un moment dat o declarație despre creatorul bitcoin. ”Eu, Wei Dai și Hal Finney suntem singurii oameni de care știu care au discutat despre această idee inaintea lui Nakamoto (asta presupunând că Nakamoto nu este de fapt Finney sau Dai)”
- Una dintre speculațiile care au creat isterie a venit în martie 2014, într-un articol din Newsweek în care jurnalistul Leah McGrath Goodman l-a identificat pe Dorian Prentice, un american de origine japoneză care trăiește în California și al cărui nume a fost inițiat Satoshi Nakamoto. Pe lângă nume, Goodman a venit și cu o serie de informații care demonstrau, speculativ, că acesat ar fi inventatorul monedei bitcoin. De formație fizician, acesta a lucrat ca inginer de sistem la proiecte secrete de apărare și inginerie computerizată pentru companii care oferă servicii de tehnologie și finanțe. După spusele fiicei sale, acesta a fost dat afară de la locul de muncă la începutul anilor 90, iar de atunci este libertarian, încurajând-o să își înceapă propria afacere ca să ”nu fie sub papucul guvernului.”
Aparent, cea mai importantă dovadă era o declarație a acestuia, în care spunea ”Nu mai sunt implicat în proiect și nu pot să discut despre el. A fost predat altor oameni. Acum ei sunt la conducere, iar eu nu mai am nicio legătură cu asta”. Citatul a fost mai târziu confirmat de ofițeri de la departamentul de poliție din Los Angeles care erau prezenți la acel moment.
Articolul publicat a dus la o explozie mediatică. Unii reporteri și-au făcut tabăra în fața casei lui Dorian Nakamoto și l-au urmărit cu mașina. Cu toate astea, într-un articol acesta a negat orice legătură cu moneda despre care spune că nu a auzit niciodată înainte de interviu și că a interpretat greșit una din întrebările reporterului, crezând că acesta vrea să știe despre proiectul lui din armată, mare parte din acesta fiind secret. Spre sfârșitul zilei, fundația lui Satoshi Nakamoto P2P a postat primul mesaj din ultimii 5 ani, în care spunea ”Nu sunt Dorian Nakamoto”
- Hal Finney, decedat anul trecut în august, a fost unul dintre pionierii criptografiei ante-bitcoin și prima persoană după Satoshi care a folosit soft-ul, a trimis rapoarte despre bug-uri și a făcut îmbunătățiri. Conform publicației Forbes, acesta a locuit la câteva străzi distanță de casa familiei lui Dorian Nakamoto. După a analiză a scrisului lui Finney, au concluzionat că este cea mai apropiată asemănare grafologică pe care au găsit-o până la acel moment. Există și teorii cum că acesta ar fi lucrat ca ghostwriter pentru Nakamoto, sau că pur și simplu s-a folosit de identitatea vecinului său pentru a crea confuzie. Totuși, după ce Finney a arătat corespondența dintre el și Satoshi, istoricul portofelului său Bitcoin, inclusiv prima tranzacție bitcoin de la Satoshi către el și după ce acesta a negat afirmațiile, presa a trebuit să îi de-a dreptate.
Alte speculații făcute de-a lungul timpului l-au vizat pe matematicianul Shinichi Mochizuki, Gavin Andresen, Jed McCaleb, Dustin D. Trammell, un cercetător texan de securitate, Martii Malmi, dezvoltator finlandez, sau chiar o agenție guvernamentală.
Care este averea lui Satoshi Nakamoto
O analiză făcută de Sergio lerner, autoritate în domeniul bitcoin și criptografie, sugerează că Satoshi a minat o mare parte din bitcoinii timpurii din rețea. Se crede că Nakamoto ar avea undeva în jurul a un miliard de dolari în bitcoini. La un moment dat, în luna decembrie a anului 2013, acești bani erau echivalentul a 1.1 miliarde de dolari americani.
Practic s-a ajuns la suma aceasta calculând cam câți bitcoini au fost minați în anul 2009, adică 32 498 de blocuri. Block rewards-urile erau de 50 BTC în 2009, și așa se ajunge la o sumă totală de 1 624 500 BTC, evaluați la cursul de azi la 900 de milioane de dolari. La ultimul bloc minat în 2009, dificultatea de minare, care reflectă nevoia de putere computațională pe care o implică minarea, era de 1.18. Astăzi, a ajuns la peste 4.24 miliarde. În concluzie, cineva ca Satoshi și poate încă câțiva oameni care au minat în 2009, au minat majoritatea bitcoinilor în acel an.
Putem deci să afirmăm cu ușurință că Satoshi este astăzi miliardar, la fel și cei care au avut inspirația să mineze la începuturi.
Când vom afla cine este Satoshi Nakamoto?
Toate dovezile de până acum sunt speculative. Pentru a dezvălui cu adevărat identitatea lui Satoshi Nakamoto, trebuie să se facă o conexiune solidă între el sau ea și activitatea sa în domeniul bitcoin. Acestea ar putea să apară sub forma unor legături cu identitatea reală din spatele domeniului de înregistrare al bitcoin.org, adresa de e-mail sau conturile de pe forumuri, pe care Satoshi Nakamoto le-a folosit, sau faptul că are măcar o parte din primii bitcoini minați. Se pare că nici colaboratorii de la începutul proiectului nu au dovezi solide în ceea ce privește identitatea lui Satoshi, așadar doar timpul va spune dacă o astfel de dovadă va fi descoperită sau dacă Satoshi însuși/ însăși își va dezvălui propria identitate. Până atunci, nu putem decât să jucăm mafia, identificând pe un programator sau altul, fără ca măcar să avem siguranța că…dacă am ghicit, acesta va întoarce cartea și ne va spune că am câștigat.
Tot ce putem să spunem în final este ca dacă Satoshi Nakamoto este undeva acolo și ne citește articolele, îl rugăm să ne contacteze și să ne spună dacă am nimerit varianta reală.