Publicația CoinDesk a lansat săptămâna trecută un raport despre starea monedei bitcoin, care aruncă o privire de ansamblu asupra ecosistemului bitcoin, în 100 de slide-uri de date. Raportul este destul de pozitiv, caracterizat de o atenție crescută asupra monezii, în plină criză a Greciei, interes care vine inclusiv din partea băncilor și guvernelor și care vizează mai ales tehnologia blockchain.
Cu toate acestea, pe lângă concluziile raportului, mai apar câteva elemente subtile care s-ar putea să vă fi scăpat.
Bitcoin-ul depășește internetul
Mai mult decât orice, moneda bitcoin este adeseori comparată cu Internetul în perioada timpurie a tehnologiei. Ambele au rădăcini în ideologii marginale și, dacă crezi ce se spune, ambele au capacitatea de a da peste cap societatea.
În ceea ce privește investițiile, startup-urile bitcoin depășesc așteptările – până la sfârșitul acestui an, e de așteptat ca 786 de milioane de dolari să fie investite în bitcoin, comparativ cu 639 de milioane investite în companiile de pe Internet în 1996.
Bitcoin-ul arată din ce în ce mai mult ca o monedă
De-a lungul scurtei istorii a bitcoin-ului, acesta și-a făcut un nume în media ca fiind drogul speculantului, datorită fluctuațiilor dramatice în preț. Aceste pendulări ample au limitat însă utilizarea de zi cu zi a monedei.
Cu toate acestea, pe măsură ce volatilitatea a scăzut în ultimele luni, fluctuațiile caracteristice s-au mai netezit. Raportul arată că trimestrul acesta vârfurile au fost cu 20% mai joase.
A fost afectat de asemenea și volumul de tranzacționare trimestrial, care continuă să scadă în absența unor mișcări zilnice de preț.
Moneda bitcoin nu este încă populară în rândul consumatorilor
Așadar, ar putea această volatilitate redusă să semnaleze trecerea de la moneda bitcoin ca investiție către monedă de zi cu zi?
Cifrele nu sunt tocmai încurajatoare. Deși numărul de portofele bitcoin continuă să crească constant, numărul de comercianți care acceptă moneda și-a încetinit rata de adopție.
Unii dintre ei au renunțat la această formulă de plată în urma vânzărilor mici.
Minerii chinezi reprezintă o majoritate
Minerii chinezi, printre care BTC China, AntPool și F2Pool domină piața cu peste 50% dintre puterea de hash a rețelei.
Pe lângă faptul că au electricitate și forță de muncă ieftină, minerii din china și-au demonstrat abilitatea de a construi operațiuni la scară mare într-o perioadă scurtă de timp – crucială într-o industria care a devenit o goană după rata de hash
SUA este în continuare cel mai mare fan al industriei
Deși partea de investiții în bitcoin din partea Silicon Valley a scăzut sub 50% în acest trimestru, ca urmare a relocării Xapo în Elveția, decizie pe care compania a luat-o din motive de securitate, SUA continuă să domine investițiile în bitcoin până în acest moment.
În acest trimestru, totalul finanțărilor în SUA și Canada au crescut cu 28%, Circle și Ripple aflându-se în fruntea clasamentului. Regiunea are acum 72% din capitalul de risc.