În ultimul an, specialiști de top au decis să părăsească unele dintre cele mai puternice companii existente pentru a intra pe piața cripto. Așa numiții FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix și Google) au pierdut talente de top în favoarea proiectelor bazate pe criptomonede.
În luna martie, co-fondatorul AngelList, Naval Ravikant, a susșinut pe Twitter că
”Blockchain atrage talentele de vârf din Silicon Valley mai repede decât orice alt boom tehnologic de la Internet încoace”.
Kahina van Dyke – de la Facebook la Ripple
Kahina van Dyke este în prezent vicepreședintele senior al Ripple pentru dezvoltarea afacerilor și a corporațiilor. Cea mai mare parte a experienței sale de afaceri s-a axat pe sistemele de plăți de la marile companii – nu doar Facebook. Ea s-a ocupat timp de doi ani și jumătate de sistemele de plăți din Menlo Park și are experiență anterioară la MasterCard și Citibank.
Van Dyke s-a alăturat Ripple în iunie 2018 și și-a justificat decizia pe blogul companiei:
„Există un motiv pentru care aveți astăzi doar o mână de operatori de transfer de bani majori. Fără îndoială, tranzacțiile transfrontaliere reprezintă una dintre cele mai complexe probleme ale plăților. „
Ea a spus că Ripple are o combinație de tehnologie și strategie de afaceri pentru a elimina acea fricțiune cu care se confruntă oamenii din întreaga lume care încearcă să transfere bani pe plan internațional.
Evgeny Kuzyakov – de la Facebook și Google la Near Protocol
Kuzyakov are în CV o dublă doză de FAANG-uri. Înainte de slujba sa actuală, a lucrat la Facebook, și cu puțin înainte la Google. El este acum unul dintre inginerii specialiști de software de la Near protocol. Startup-ul își propune să aducă tehnologia blockchain pentru dispozitivele low-end, profitând de sistemul sharding.
Când a părăsit Facebook, Kuzyakov lucra la compresia video pentru videoclipuri de 360 de grade și realitate virtuală. Timpul petrecut la două companii de tehnologie majoră, spune el, va contribui la dezvoltarea unui software eficient pentru Near Protocol.
„Am lucrat la infrastructura backend la Google, așa că știu cum să construiesc sisteme distribuite. Înțeleg securitatea și confidențialitatea proiectelor la scară largă pentru a vă asigura că utilizatorii sunt beneficiarii sistemului global „.
În opinia sa, Ethereum este încă prea complicat și ușor de încurcat. EOS nu a câștigat încrederea oamenilor și orice altceva este prea prea imatur.
„Experiența mea în industrie contribuie la înțelegerea unor astfel de probleme și, sperăm, le-ar ajuta să le evităm atunci când proiectăm sistemul nostru”, a spus el.
Leo Chen – de la Amazon la Harmony
Chen tocmai a părăsit serviciul Amazon Web Services (AWS) după patru ani, pentru a lucra în cadrul Harmony. Aceasta este o platformă viitoare de consens, concepută pentru o performanță foarte ridicată.
Chen a declarat că din păcate a eliminat aplicația Facebook de pe telefon și a ratat posibilitatea de a face mutarea mai devreme. Aparent, fondatorul Harmony Stephen Tse (el însuși fost angajat Apple și Google) a încercat să-l contacteze cu câteva luni în urmă.
În 2012, Chen a cumpărat ceva Bitcoin și a înregistrat profituri din tranzacții cripto. Apoi, Ethereum i-a stârnit din nou interesul.
Cînd în sfârșit a ajuns să colaboreze cu Tse, s-a simțit la locul potrivit:
„Eu personal sunt interesat să construiesc infrastructura și sistemele distribuite. Am simțit că blockchain este tehnologia care mă interesează și la care pot contribui „, a declarat Chen.
Practic, toată lumea care utilizează internetul utilizează indirect AWS.
„Am oferit servicii pentru sute de mii de clienți pe sute de mii de mașini. Arhitectura pe care am învățat-o și experiența pe care am câștigat-o poate ajuta să construim un blockchain de înaltă performanță și sigur „, afirmă inginerul.
Alok Kothari – de la Apple la Harmony
Harmony a reușit să atragă numeroși specialiști de la companiile FAANG. Kothari este unul dintre inginerii săi și co-fondator al Harmony. A părăsit Apple în iunie după ce a lucrat acolo aproape trei ani. Specialist în machine learning, el a lucrat la dezvoltarea asistentului de voce al Apple, Siri.
Cu toate acestea, a simțit nevoia de mai multe oportunități:
„A fost o furtună perfectă a multor factori. Așteptam să încep o călătorie antreprenorială „
a declarat Kothari. El i-a întâlnit pe oamenii care urmau să devină co-fondatori la o întâlnire pentru foștii angajați ai companiei Google (așa numiții Xooglers).
„Am fost convins că blockchain va transforma lumea”, a adăugat el. „Pentru a elibera toată utilitatea datelor create în lume, accesul la date ar trebui să fie democratizat și descentralizat”.
Dacă acest lucru poate fi realizat, el a spus: „Oricine ar beneficia, și toată lumea ar câștiga.”
Ryan Lechner – de la Netflix la Consensys Labs
Ryan Lechner s-a ocupat de gestionarea programului de investiții al Netflix. În prezent, se ocupă de același lucru în cadrul start-up-ului Ethereum Consensys Labs.
„Am considerat întotdeauna Netflix ca fiind ”FAANG-ul inocent „. Am luat banii oamenilor și am creat bucurie”, a declarat el.
Cu toate acestea, a avut îndoieli cu privire la modelul de afaceri promovat de companiile din Silicon Valley:
„Nu există nimic sustenabil din punct de vedere structural dacă încerci să creezi pereți virtuali în jurul datelor”, a spus el.
Momentul în care a decis că blockchain este tehnologia viitorului a fost un podcast al lui Nick Szabo:
„Mă plimbam pe lângă lacul Merritt în Oakland, ascultând un podcast în care Nick Szabo și Naval Ravikant vorbeau despre puterea transformatoare a blockchain și a criptomonedelor”.
Odată decis, Lechner s-a alăturat echipei de specialiști de la Consensys spre sfârșitul anului 2017, mutându-se în Brooklyn.
„Sper că rolul meu la Consensys poate cataliza o schimbare radicală către rețele și modele de afaceri descentralizate”, a scris el.
Alex Feinberg – de la Google la OKCoin
Feinberg este în prezent director al dezvoltării afacerilor pentru exchange-ul OKCoin, post pe care îl ocupă de la începutul anului. Inițial, a părăsit echipa de specialiști de la Google ca să se alăture unui startup de securitate dedicat companiilor blockchain, Petram Security.
Feinberg a lucrat la Google din 2011, ocupând o serie de roluri pe partea de afaceri înainte de a pleca în martie. La momentul respetvi, lucra la dezvoltarea Google search și Google assistant. El a lucrat cu marile branduri (cum ar fi NBA, Bloomberg, NPR) pentru a-și integra conținutul cu platformele principale de căutare și asistență.
În opinia sa, atâta timp cât băncile centrale păstrează controlul asupra baniilor fizici, vor avea avantaje mai mari în părțile mai speculative ale economiei.
„Mutarea mea în spațiul cripto a fost o extensie logică a acestui principiu”, a spus Feinberg. De altfel, decizia a fost una egoistă: ”Oamenii cu care împărtășesc o viziune similară a lumii în afara Google o duc mult mai bine din punct de vedere financiar decât oamenii cu nu sunt de acord din Google, așa că să vedem unde mă duce asta”, și-a explicat el mutarea.
Chandan Lodha – de la Google la CoinTracker
Lodha este co-fondator al CoinTracker, o aplicație care poate calcula obligațiile fiscale pentru portofoliile cripto. A părăsit divizia Google (sau Alphabet’s) X la jumătatea anului 2017, unde lucra ca manager de produs pe Project Loon, care urmărește conectarea zonelor izolate la internet cu baloane.
„Ca să fiu sincer, inițial am fost destul de sceptic față de criptomonede”.
Cu toate că a lucrat într-ul startup Bitcoin în 2012 și a deținut criptomonede de ani de zile, piața cripto a fost un hobby. Pe măsură ce adopția a crescut și tehnologia s-a dezvoltat, domeniu a devenit din ce în ce mai interesant.
Atunci când a decis să aibă inițiative de antreprenoriat împreună cu un coleg de la Google, au optat pentru a se dedica pieței cripto.
El recunoaște că aplicația lor nu este prima care se ocupă de obligațiile fiscale, dar crede că este loc de creștere în acest spațiu. Asta se datorează în special faptului că mai este o cale lungă în termeni de experiență a utilizatorului.
„O lecție pe care am învățat-o de la Google, care a fost foarte utilă în construirea CoinTracker, este că utilizatorii au nevoie de produse foarte simple și intuitive”.
Acestea sunt doar câteva exemple de specialiști din companiile FAANG ce au decis să se reorienteze spre blockchain și cripto. De altfel, majoritatea giganților actuali au ajuns la concluzia că această tehnologie este utilă și relevantă pentru viitor. Este clar că cererea de specialiști și concurența dintre angajatori va rămâne mare, deoarece majoritatea companiilor de top și-au creat departmente blockchain în ultimii ani.