Anul 2018 a fost dificil atât pentru criptomonede, cât și pentru companiile producătoare de GPU precum AMD și Nvidia. Dacă în primele șase luni minerii de criptomonede au înregistrat profituri de 4.7 miliarde de dolari, evoluția recentă nu este un semnal pozitiv.

Creșterea constantă a concurenței între mining-pool-urile mari și dificultatea din ce în ce mai mare a algoritmului Bitcoin fac ca minarea să fie mai puțin profitabilă. Din păcate, cei mai afectați sunt jucătorii mici de pe piață, care folosesc GPU pentru minare.

Producătorii de cipuri GPU au fost afectați de situație în cea de-a doua jumătate a anului. AMD a publicat raportul din trimestrul trei pe 24 octombrie, în care a arătat că veniturile din GPU pentru piața cripto erau “neglijabile”. Nvidia și Bitmain sunt, cel mai probabil, în aceeași situație.

Perspectiva minerilor – cei bogați se îmbogățesc

În ciuda scăderii pieței cripto, veniturile minerilor Bitcoin în primele trei trimestre ale anului 2018 s-au ridicat la un record de 4.7 miliarde de dolari. Profitul lunar a fost de 57.000 de BTC.

Prin comparație, pe parcursul întregului an 2017 profiturile au fost cu 1,4 miliarde de dolari mai mici.

Cu toate acestea, concurența din ce în ce mai mare și complexitatea rețelei în creștere au determinat scăderea profiturilor înregistrate de minerii Bitcoin cu capacitate redusă.

Compania Diar a publicat recent o analiză ce relevă că numai mining pool-urile mari mai pot obține profituri din Bitcoin în prezent:

“Marile operațiuni miniere au costuri scăzute de energie electrică. Profiturile lor se învârt la 50-60% în prezent, ceea ce înseamnă că pentru ei, piața are mult spațiu pentru a crește. Dar exploatarea Bitcoin, cel puțin pentru moment, și cel mai probabil în viitor, s-a mutat în curtea jucătorilor mari, cu buzunare adânci “.

Minerii mici de Bitcoin

au lucrat în pierdere sfârșitul lunii septembrie, a concluzionat analistul Barclay James. Acesta a calculat o formula specială pentru a găsi prețul lui Bitcoin la care minerii mici nu ar mai genera profit suficient pentru acoperirea costurilor operaționale. Valoarea obținută se situează în intervalul 6.400-6.500 USD per Bitcoin.

Fundstrat a realizat o analiză similară, în care a concluzionat că majoritatea minerilor vor părăsi piața dacă Bitcoin scade la 3.000 – 4.000 USD.

De altfel, fenomenul este deja vizibil în China, unde proprietarii de ferme de minare abandonează producția din cauza prețurilor scăzute.

Unul dintre acești mineri a afirmat că a investit câteva sute de mii de yuani în achiziționarea a aproape o sută de dispozitive de minare în a doua jumătate a anului 2017. La momentul respectiv, prețurile criptomonedelor înregistrau valori record. Așteptările nu au fost  însă îndeplinite, confirmă minerul:

“Până la jumătatea lunii iunie, marja de profit a întreprinderii miniere a scăzut cu 90%. Unul dintre prietenii mei, care s-a implicat în minarea de altcoins a suferit și mai mult, pierzând aproape toate investițiile sale.”

În momentul de față, minerii ce se bazează pe GPU au puține speranțe să continuie pe piață. Majoritatea mining pool-urilor mari s-au orientat spre ASICs, care au un randament mai bun. Acest fenomen a afectat profitabilitatea producătorilor de carduri GPU.

Acțiunile AMD și Nvidia au scăzut cu 20-30%

În ultima lună, valoarea acțiunilor AMD și Nvidia a înregistrat scăderi de 22%, respectiv 30%. Această evoluție nu s-a datorat exclusiv minerilor cripto. Per ansamblu, piața de GPU a avut evoluții negative, ceea ce a determinat scăderea profiturilor.

Vânzările AMD au scăzut cu 1%, ale Nvidia cu7,5%, în timp ce Intel și-a mărit livrările cu 2,6%. Cererea pentru GPU în general a scăzut cu -3,3%, iar unitățile de procesare grafică discrete au scăzut cu 4% față de trimestrul trecut.

Scăderea veniturilor poate fi justificată și de creșterea competitivității cu Bitmain. În luna martie, firma Susquehanna de pe Wall Street a schimbat ratingul AMD de la neutru la negativ și a redus prognoza prețurilor pentru acțiunile producătorului de procesare GPU Nvidia, citând concurența crescândă a ASIC-urilor produse de Bitmain.

Antminerul de la Bitmain a devenit mai ieftin

În timp ce prețurile cardurilor GPU nu au scăzut în mod semnificativ, Bitmain a vândut în mod deliberat ultimul său produs Bitcoin ASIC Antminer S9 la un preț redus. BitMEX Research a subliniat că aceasta este o strategie a producătorului de hardware pentru a elimina concurența.

În total, Bitmain a vândut aproximativ 2 milioane de modele Antminer S9. Potrivit cercetătorilor, marja de profit a Bitmain pentru Antminer S9 a fost negativă cu valoarea de 11,6%.

Analistul cripto Samson Mow a calculat că prețurile Antminer S9 au scăzut cu 85%, iar compania a pierdut 600-700 de milioane în trimestrul al doilea.

“Aceste prețuri scăzute sunt susceptibile de a fi o strategie deliberată de către Bitmain, pentru a-și elimina concurența. Concurenții vor avea vânzări mai mici și, prin urmare, dificultăți financiare. În opinia noastră, aici se află cheia uneia dintre principalele forțe motrice din spatele deciziei de lansare a IPO. Un IPO de succes poate spori puterea de foc disponibilă pentru a continua această strategie și pentru a elimina un avantaj pe care rivalii l-ar putea avea prin a-și face propriul lor IPO.”

subliniază  BitMEX Research.

Așteptări pentru viitor

Cercetători și analiști au concluzionat că minerii mici de Bitcoin funcționează la o pierdere semnificativă începând cu luna iunie. Mulți indivizi au abandonat practica total. Minarea de BTC va rămâne profitabilă pentru cei care pot să meargă la scară industrială sau să opereze în țări în care costurile operaționale și de energie sunt favorabile. Rata de hash din rețea a rămas în intervalul cuprins între 40 și 50 de milioane. Acest lucru demonstrează că există încă o activitate semnificativă în sectorul minier de cripto și că încrederea minerilor poate reveni mai devreme sau mai târziu.

Practic, se înregistrază o echilibrare a pieței ce favorizează industrializarea:

“Exploatarea Bitcoin a fost, cel puțin pentru moment și cel mai probabil în viitor, mutată în curtea jucătorilor mai mari, cu buzunare adânci”, concluzionează analiza Diar.