Huobi, cel de-al treilea cel mai mare exchange cripto din lume, a anunțat planuri semnificative de extindere în Rusia. Luna aceasta, compania a deschis un birou la Moscova, fiind prima platformă cu prezență fizică în această țară. Este semnificativ faptul că va avea de asemenea un call center în limba rusă. În prezent, niciuna dintre marile platforme din această țară nu oferă suport tehnic în rusă.

Dar ambițiile Huobi merg mai departe, compania anunțând că planifică o extindere a serviciilor. Ei au anunțat că vor acordarea de împrumuturi și închirierea de spații pentru minerii ruși, formarea reglementărilor țării și formarea talentului local în blockchain.

Piața cripto din Rusia duce lipsă de servicii

Timp de câțiva ani, principalul provider de servicii asociate criptomonedelor a fost umplut de exchange-ul BTC-e. Acesta avea atât personal de suport rusesc, cât și extindere a unei rețele de dealeri locali, care facilitau achiziționarea de criptomonede. BTC-e a fost închis de către FBI în iulie 2017.

Ulterior, o nouă platformă numită WEX și-a preluat funcția până în iulie, când retragerile de fiat și crypto au fost înghețate.

De atunci, nu a existat nici o platformă majoră  care să ofere un sprijin cuprinzător utilizatorilor din Rusia. Binance, OKEx și Bitfinex au interfețe în limba rusă, dar nu oferă suport tehnic în această limbă.

Așadar, Huobi dorește să profite de această oportunitate și a anunțat planuri agresive de extindere.

Servicii concierge

Biroul Huobi din Moscova are în prezent 30 de angajați și a fost deschis pe 12 noiembrie. În plus față de call center, acest site oferă suport pentru back office pentru tranzacționarea și listarea OTC. De asemenea, oferă manageri personali de cont pentru clienții mari, a declarat Andrew Grachev, șeful biroului rus al Huobi.

“Dacă cineva vrea să înceapă să tranzacționeze cu 1.000 de dolari, poate să vină la birou și să se înregistreze cu ajutorul unui manager personal”, a spus Grachev.

Pentru a atrage cât mai mulți utilizatori noi, Huobi Rusia oferă comisioane mai mici de 0,1% pentru utilizatorii care tranzacționează mai mult de 50 bitcoin în două săptămâni în cursul lunii noiembrie, afirmă site-ul companiei. De asemenea, utilizatorii vor primi o recompensă lunară “cash back”. 20% din comisioanele de tranzacționare pe care utilizatorii le plătesc vor reveni în contul lor sub formă de tokenuri Huobi. Acestea pot fi folosite pe platformă pentru a plăti servicii sau încasări.

Inițial, planurile Huobi erau chiar mai ambițioase: schimbul dorea să permită depozitele în ruble rusești, dar experții locali au spus că este o idee proastă.

“Ne-am consultat foarte mult și, în final, cred că i-am făcut să se simtă dezamăgiți”, a declarat Vladimir Demin din cadrul băncii de dezvoltare rusească Vnesheconombank (VEB). “Ei au fost interesați de operațiunile cu fiat, dar le-am spus că este imposibil”.

Cu toate acestea, utilizatorii ruși vor putea cumpăra criptomonede pe ruble utilizând serviciul Huobi OTC.

Consultanță de reglementare

În prezent, mediul de reglementare din Rusia este neclar și împiedică dezvoltarea industriei cripto. Există trei legi legate de blockchain, criptomonede și ofertele inițiale de monede (ICO) blocate în parlamentul rus, Duma de Stat.

Cu toate acestea, instituțiile susținute de guverne monitorizează îndeaproape acest domeniu și lansează diferite programe pilot blockchain pentru serviciile guvernamentale.

În luna august, Huobi a inițiat o colaborare cu Centrul de transformări digitale al VEB pentru a oferi consultanță de specialitate. Experții locali speră că expertiza Huobi poate fi folosită în dezvoltarea viitoarei reglementări în țară, a afirmat Demin.

“Ne-am uitat la acest domeniu, iar Huobi a fost cel mai potrivit partener, deoarece lucrează deja cu guvernele din Australia, Singapore, China”

a spus el, adăugând:

”Suntem în consultare cu Banca Rusiei și cu Duma de Stat pentru a adăuga câteva elemente practice în proiectele de lege legate de industria blockchain și cripto”.

Expansiune ulterioară

În plus față de deschiderea biroului de la Moscova, Huobi dorește să se implice în instruirea specialiștilor blockchain. Acest program se va derula în colaborare cu Universitatea de Economie Plehanov, una dintre cele mai importante universități din Rusia.

Universitatea este în curs de finalizare a unui contract cu Huobi, a declarat Nadezhda Surova, șefa Departamentului de Antreprenoriat și Logistică al Universității.

Inițial, Huobi a venit la universitate în căutare de profesioniști în tehnologie, a spus ea. Ulterior, un comitet de experți din cadrul Ministerului Dezvoltării Digitale al guvernului rus a aprobat parteneriatul.

Planurile Huobi în Rusia includ și oferirea de împrumuturi pentru mineri pentru a cumpăra chipuri miniere specializate sau ASIC-uri și spațiu pentru a le închiria, a spus Grachev. Potrivit acestuia, aceste servicii ar putea deveni disponibile încă din primul trimestru al anului 2019.

Venirea în Rusia face parte din planurile de extindere mai mari ale Huobi: în luna august, exchange-ul a anunțat intenția de a deschide birouri în Filipine, Rusia, Taiwan, Indonezia și Canada,.

De asemenea, compania a inaugurat recent un comitet de colaborare cu Partidul Comunist din China. Exchange-ul este originar din această țară, dar au fost forțați să își mute sediul în Singapore după implementarea legislației anti-cripto din China.

Săptămâna trecută, Huobi a anunțat că a creat un comitet ce va colabora cu partidul Comunist din China pentru implementarea politicilor de partid în activitatea companiilor. Această inițiativă este prima de acest tip și se speră că va facilita obținerea sprijinilui politic pentru companie.

Cu toate că autoritățile chineze au interzis anumite activități legate de criptomonede precum vânzarea de tokenuri, acestea promovează în mod activ adoptarea tehnologiei blockchain. Partidul Comunist a început instruirea tuturor membrilor cu privire la tehnologia blockchain prin publicarea unui document explicativ pentru funcționari și membri în luna august.