Unul dintre acționarii BitFinex, Dong Zhao, a anunțat pe WeChat că Tether va lansa în curând o nouă criptomonedă stabilă bazată pe yuanul chinez. Denumită CNHT, aceasta urmează să fie bazată pe depozite denținute într-o bancă belgiană.

Don Zhao a afirmat de asemenea că firma sa de împrumuturi cripto peer-to-peer, RenrenBit, va sprijini tranzacțiile și depozitele pentru CNHT când va fi lansată.

vinde bitcoin

„Personal, cred că o criptomonedă stabilă bazată pe yuan localizată offshore ar putea stimula circulația monedei la nivel internațional. Un asemenea demers ar fi apreciat de autorități”,

a afirmat el.

China pregateste propria moneda digitala

Între timp, autoritățile din China lucrează la propria versiune de monedă digitală numită ”Digital Renminbi” (numele oficial al monedei chineze). Aceasta nu va fi o criptomonedă, dar va avea rolul de a facilita tranzacțiile internaționale și va fi un sistem interoperabil cu rețelele cripto și alte rețele internaționale de plăți.

Mu Changchun, adjunctul șef al Băncii Centrale, a declarat la începutul acestei luni că moneda este „aproape gata” pentru lansare. Pentru început, aceasta va fi folosită în zona economică Shenzhen, una dintre cele mai importante zone de producție din țară.

Conform ghidului publicat de autorități, scopul este de a:

”Sprijini aplicații inovatoare, precum cercetarea în moneda digitală și plata mobilă în Shenzhen. Promovarea interoperabilității cu piețele financiare din Hong Kong și Macao și recunoașterea reciprocă a produselor financiare.”

În aceste condiții, proiectul Tether de criptomonedă stabilă ar putea deveni un rival pentru planurile guvernului chinez. Potrivit cripto-analistului Dovey Wan, planurile Tether nu vor fi bine primite de chinezi.

În prezent, market cap-ul Tether este de peste 4 miliarde de dolari, iar volumul zilnic de tranzacții USDT este adesea mai mare decât volumul de tranzacționare al Bitcoin. Atât Dong Zhao și Dovey Wan se așteaptă ca cererea pentru CNHT să fie mult mai mică.