O criptomonedă stabilă sau “stablecoin”reprezintă o monedă cu preț sau valoare fixă. Cursul celor mai multe criptomonede este determinat de piață: cumpărătorii și vânzătorii fac schimb de tokenuri, iar nivelul prețului este determinat de cerere și ofertă. Criptomonedele stabile dimpotrivă, încearcă să aibă un preț fix.

Există trei abordări pentru crearea unei criptomonede stabile:

 1. Cu susținere în fiat.
 2. Cu susținere în criptomonede.
 3. Pe baza obligațiilor de asigurare (de fapt, este o monedă independentă, negarantată, emisă de o “bancă centrală algoritmică”).

Constatăm apariția continua de noi criptomonede stabile in peisajul cripto, pe care schimburile le listează în mod regulat. Iată cele mai importante prezențe în acest sens.

 1. Tether

În prezent, Tether (UDST) este cea mai importantă criptomonedă stabilă.

Conform coinmarketcap se situează pe locul opt, cu o capitalizare de piață de 1,8 miliarde dolari.

Compania emitentă susține că Tether este acoperita în intregime, în raport de 1:1  în fiat. Cu alte cuvinte, 1 UDST (teoretic) este întotdeauna egal cu $1 USD. Compania sprijină, de asemenea, moneda euro și în curând speră să adauge o criptomonedă stabilă pe baza yenului japonez.

Criptomoneda a fost creată în 2015 și a fost denumită inițial Realcoin. Site-ul proiectului raportează că facilitează activitatea burselor, portofele, sisteme de plată, servicii financiare, ATM-uri și permite utilizarea monedelor fiat pe blockchain. Tether a fost integrat de mulți reprezentanți ai ecosistemului cripto:

criptomonedă stabilă

Comunitatea cripto se teme că rezervele Tether Limited de fiat nu sunt suficiente pentru a a acoperi tot USDT în circulație, dar compania neagă cu tărie toate afirmațiile:

“Rezervele noastre au corespuns întotdeauna și vor corespunde întotdeauna numărului de monede aflate în circulație”.

 1. TrueUSD

TrueUSD – este o altă criptomonedă stabilă care se bazează pe dolarul american. Potrivit site-ului oficial al proiectului

“fiecare TrueUSD este 100% acoperit în dolari, care sunt stocați în depozitele din conturile respective”.

Criptomoneda este clasată pe locul 45 pe site-ul CoinMarketCap.com, capitalizarea sa fiind de 176 milioane dolari.

TrueUSD a fost creat pentru utilizare pe scară largă, inclusiv în servicii financiare de bază, comerț și comerț online. În prezent, în circulație există mai mult de 174,6 milioane de monede, iar numărul lor va corespunde întotdeauna rezervelor în dolari în contul țintă. TrueUSD este disponibil pe Binance, Bittrex, Upbit și alte câteva schimburi.

În viitor, platforma intenționează să adauge TrueEuro, TrueYen și pachete stabile de mărfuri tokenizate (inclusiv metale prețioase și imobile).

 1. EURS

În luna iunie, platforma malteză Stasis a lansat EURS – o nouă criptomonedă stabilă pe blockchain-ul Ethereum, garantată de moneda euro. În prezent există circa 12,29 milioane de tokenuri în circulație. EURS este listat pe două exchange-uri, HitBTC și DSX.

Dezvoltatorii susțin că această versiune tokenizată a monedei euro

“combină avantajele tehnologiei blockchain și a finanțării tradiționale”.

Stasis subliniază că EURS este foarte convenabil pentru plățile internaționale, deoarece combină stabilitatea și fiabilitatea monedelor tradiționale cu avantajele tehnologiei blockchain.

În plus, euro și alte monede nu sunt singurele tipuri de active ce pot fi tokenizate pe această platformă. În cazul în care există o cerere corespunzătoare pot fi convertite în format digital titluri de valoare și alte active.

 1. DAI

MakerDao (DAI) este un token creat pe baza standardului ERC-20 legat de dolarul american. Un DAI va costa întotdeauna $ 1, indiferent de numărul de tokenuri aflate în circulație.

Stabilitatea criptomonedei este menținută de sistemul de gajuri și de gestionarea cotațiilor, însă nu este prevăzută cu active în dolari. În schimb, DAI este creat la cerere și este susținut de cantitatea corespunzătoare de Ether.

Orice utilizator cu un portofel Ethereum poate stoca, primi și transmite un DAI, ca și orice alt token ERC-20. În prezent, DAI ocupă locul 98 pe CoinMarketCap.com. Are o capitalizare de 66 milioane dolari.

cryptocoin

 1. Digix Gold

Digix Gold (DGX) tokenizează aurul pe blockchain-ul Ethereum. DGX-urile reprezintă un metal prețios, 1 DGX este echivalent cu 1 gram de aur.

DGX poate fi ușor transferat între schimburi și platforme bazate pe Ethereum.

De asemenea, tokenurile pot fi stocate în portofele compatibile cu standardul ERC-20. Potrivit site-ului oficial Digix Gold, DGX este prevăzut cu lingouri pure de aur de la producătorii aprobați de London Precious Metals Market Association.

Fondatorii susțin că achiziționează doar aur de cea mai bună calitate, mai ales sub formă de lingouri de 100 de grame de la producători elvețieni de renume precum Valcambi, Produits Artistiques Metaux Precieux (PAMP) și Metalor.

 1. Globcoin

criptomonedă stabilă

Criptomoneda stabilă Globcoin (GLX) este corelată cu 15 valute mondiale și aur. GLX este un bun stabil care servește ca un depozit de valoare și un mijloc de schimb.

 1. Basis

Basis — este un exemplu de criptomonedă stabilă negarantată. Dezvoltatorii au creat un mecanism care suportă costul acestuia la 1 USD. În acest scop, se aplică algoritmul de ajustare a sumelor licitate.

Când crește cererea, blockchainul creează monede suplimentare. Creșterea ofertei ar trebui să scadă prețurile. Dimpotrivă, când cererea cade, blockchainul cumpără monede pentru a-și menține valoarea.

 1. SwissRealCoin

criptomonedă stabilă

Costul criptomonedei stabile SwissRealCoin este legat de portofoliul de proprietăți imobiliare comerciale elvețiene. Acesta servește ca o legătură între imobil, criptomonede și tehnologie (blockchain, inteligență artificială, big data) și permite automatizarea administrării imobilului pe blockchain.

 1. X8C

Tokenul X8C este 100% bazat pe active. Valoarea sa este legată de un pachet alcătuit din aur și 8 monede fiat: USD, EUR, JPY, AUD, GBP, CAD, CHF, NZD.

Creatorii X8C spun că tokenurile pot fi utilizate pentru stocarea pe termen lung a capitalului și sunt ideale pentru obținerea de fonduri în timpul unui IPO/ICO, deoarece stabilitatea X8C permite planificarea în avans a distribuției fondurilor strânse și taxelor.

De asemenea, X8C permite stabilirea nivelului salariilor – suma plătită angajatului va crește cu inflația.

    10. Kowala

Kowala (kUSD) este o criptomonedă stabilă corelată la valoarea dolarului american. Tokenurile sunt generate automat de blockchain pentru a răspunde cererii de pe piață. Numarul lor nu este limitat și ar putea creste pana la 1 miliard. Toate kUSD-urile noi sunt distribuite intre mineri.

În cazul în care media ponderată a prețurilor kUSD depășește 1 USD, blockchainul va crește generarea de kUSD cu fiecare bloc. Pe de altă parte, dacă prețul mediu al kUSD scade sub 1 USD, comisioanele de tranzacție se vor majora automat, iar monedele rezultate vor fi distruse prin trimiterea la o adresă “dead-end”.