Ethereum a înregistrat o nouă valoare maximă istorică de aproape 1700$ în cursul nopții, iar analiștii continuă să fie optimiști în legătură cu viitorul criptomonedei. Aceasta reprezintă o creștere de peste 15x a prețului în decursul ultimului an.

Trendul ascendent a fost susținut atât de creșterea în popularitate a ecosistemului DeFi, cât și de investitorii instituționai precum Grayscale.

După ce marți a cumpărat ETH în valoare de 38 de milioane de dolari, Grayscale Ethereum Trust (ETHE) a cumpărat ieri de încă 76 de milioane de dolari. Trustul ETHE gestionează în prezent active în valoare de 4,7 miliarde de dolari.

Taxele de tranzacție Ethereum au atins valori record

Creșterea de preț a ETH a avut însă și efecte negative – taxele de tranzacție au atins valori record în perioada de ATH. Utilizatorii din ecosistemul DeFi au raportat gas în valoare de mii de dolari pentru diferite aplicații descentralizate. Swap-uri simple în DEX-urile Uniswap și SushiSwap au ajuns să coste între 40 și 75$, în timp ce o tranzacție în Synthetix a costat peste 1100$.

CEO-ul și co-fondatorul Ankr Network, Chandler Song, a declarat că această perioadă

„expune o mulțime de vulnerabilități ale rețelei Ethereum, pe care se bazează majoritatea proiectelor DeFi”.

Având în vedere că upgrade-ul la ETH 2.0 va dura câțiva ani, dezvoltatorii rețelei au propus o serie de soluții pentru a rezolva problema gas-ului. Una dintre acestea este propunerea EIP-1559, introdusă de Vitalik Buterin și Eric Conner în 2019, care recomandă introducerea unui mecanism de ardere pentru a reduce volatilitatea taxelor. Problema este că această propunere ar scădea semnificativ veniturile minerilor, astfel încât a generat rezistență în comunitate.

TradingView – Aliatul tau in trading!

În ce privește perspectivele de viitor ale Ethereum, majoritatea analiștilor sunt optimiști, însă există și câțiva care avertizează asupra unei posibile corecții. Analiștii JP Morgan, de exemplu, sunt de părere că lansarea futures ETH de către CME în cursul zilei de azi va avea un efect negativ asupra prețului. Ei se bazează pe faptul că Bitcoin a suferit o soartă similară în 2017, când au fost lansate futures BTC.

Contra-argumentele sunt că numărul de utilizatori noi de Ethereum crește rapid, iar investitorii instituționali sunt la fel de interesați. De exemplu, luna aceasta, Galaxy Digital va lansa propriul fond ETH.