Aceasta este o variantă foarte bună de a crea propria cheie privată. De ce ai vrea să faci lucrul acesta? Pentru că este formula care îți oferă cel mai mult control asupra banilor tăi.

Este o formulă recomandată de CoinCity pentru a-ți proteja bitcoinii pe perioada bifurcației, înainte ca una dintre variante să aibă parte de adopție în masă. De la 1 august utilizatorii și serviciile bitcoin vor avea ocazia să adere la schimbarea de protocol BIP148. Folosind unele dintre serviciile de portofel disponibile pe piață, aderați sau nu la BIP148. Dacă vreți să așteptați să vedeți în ce direcție se îndreaptă piața, puteți urma un proces în 3 pași simpli și vă puteți crea propria adresă publică securizată de o cheie privată. Astfel, puteți adera mai târziu la una dintre cele două variante.

Intrați pe site-ul bitaddress.org

BitAddress crează șiruri alfanumerice random, care reprezintă adrese publice de portofel, cuplate cu parola privată corespondentă. Site-ul vă va întâmpina cu o fereastră ca cea de mai jos.

Nu trebuie decât să mișcați cursorul mouseului pentru a crea mai multă entropie, până ajungeți la randomness 100%. Veți vedea că la fiecare mișcare a mouseului șirul alfanumeric se schimbă. Când ajungeți la randomness 100% veți primi o adresă bitcoin, cu parola privată și cea publică.

Aveți deja o adresă publică pe care o puteți folosi. Evident, aceasta este o formulă online și atunci nu este cea mai sigură metodă pe care o puteți folosi.

Pentru a avea siguranță 100%, este nevoie de câțiva pași în plus.

Folosiți site-ul offline

Pentru siguranță maximă, puteți descărca site-ul și îl puteți folosi offline, pe un calculator sigur (de preferat un calculator care nu a fost conectat niciodată la Internet).

Intrați pe site și apăsați CTRL+U. Browserul va deschide o pagină care afișează codul sursă al site-ului. Copiați tot codul sursă într-un editor de text. Salvați-l pe un stick USB și mutați-l pe un calculator sigur, neconectat la Internet.

Deschideți fișierul html și veți putea folosi site-ul în offline.

Generați un portofel sigur

Un portofel bitcoin este pur și simplu o pereche de aderesă bitcoin, cu o cheie privată care îi corespunde. Urmați același procedeu ca la pasul 1 – mișcați cursorul pe calculator până atingeți randomness 100% și veți fi direcționat către o pagină nouă, cu adresa publică și cheia privată.

Pentru a păstra portofelul în siguranță, stocați informațiile într-un loc sigur. Cazurile în care utilizatorii își pierd cheia privată sunt mult mai frecvente decât orice tip de atac de la un hacker. Așadar, nu vă trimiteți cheia privată pe adresa de email și nu  o stocați pe calculatorul propriu.

Cum cheltuiți bitcoinii?

Pentru a primi fonduri de la alți utilizatori, trimiteți-le adresa publică sau codul QR care corespunde adresei publice.

Pentru a verifica balanța contului, intrați pe blockchain.info sau pe blockexplorer și introduceți adresa publică.

Pentru a cheltui bitcoini din adresa de portofel, aveți nevoie nevoie de un portofel spv sau de un nod activ plin. Vă puteți importa adresa publică și cheia privată într-un portofel la alegere.

Trebuie să rețineți că atunci când importați cheia într-un portofel p2p și începeți să cheltuiți fonduri, cheia privată va fi cuplată cu alte chei private din portofelul tău p2p. Când faceți o tranzacție, restul vă va fi trimis către altă adresă bitcoin din portofel. Este important să faceți un backup la portofelul p2p pentru ca fondurile să fie stocate în siguranță.