Soluția de scalare layer2 Matic si-a schimbat recent numele in Polygon, ca parte a efroturilor de a-și extinde scopul. În prezent, Polygon urmărește să devină un sistem care asigură interoperabilitatea între mai multe blockchain-uri.

Ce este Polygon?

Practic, Polygon este un cadru pentru construirea rețelelor blockchain interconectate. Prin intermediul diferitelor servicii oferite, dezvoltatorii pot lansa rețele blockchain cu atribute adaptate nevoilor lor. Acestea pot fi personalizate în continuare cu o gamă tot mai mare de module, care permit generarea de blockchains suverane cu funcționalități mai specifice. Echipa din spatele proiectului continuă să lucreze la diferite soluții tehnice care să asigure ușurința și eficiența de utilizare.

Inițial, Matic Network a fost construit pentru a rezolva problema de scalabilitate a rețelei Ethereum prin intermediul tehnologiei cunoscută sub numele de Plasma. Aceasta procesează tranzacțiile în afara lanțului înainte de a le finaliza pe lanțul principal Ethereum.

Arhitectura Polygon oferă în prezent patru nivele diferite, ce pot fi utilizate împreună sau separat.

  • Ethereum layer este în esență un set de contracte inteligente care sunt implementate pe Ethereum. Aceste contracte inteligente sunt folosite pentru a gestiona tranzacții, sisteme de staking și asigură comunicarea între Ethereum și diferitele rețele conectate la Polygon.
  • Stratul de securitate rulează în paralel cu Ethereum și oferă servicii de validare, care permite rețelelor să beneficieze de un strat suplimentar de securitate.
  • Un al treilea element obligatoriu este stratul de rețele Polygon, care este ecosistemul rețelelor blockchain construite pe Polygon. Fiecare dintre acestea are propria comunitate și este responsabilă de gestionarea consensului local și de producerea blocurilor.
  • Ultimul element este Execution layer, o implementare a Ethereum Virtual Machine (EVM) de către Polygon, utilizată pentru executarea contractelor inteligente.

Problema interoperabilitatii

Rețelele lansate pe Polygon sunt capabile să comunice atât între ele, cât și cu lanțul principal Ethereum datorită capacităților arbitrare de transmitere a mesajelor. Acest lucru va permite o varietate de noi cazuri de utilizare, cum ar fi aplicațiile descentralizate interoperabile (dapps) și simplul schimb de valoare între diverse platforme. Deja o serie de aplicații și servicii bazate pe tehnologia blockchain au început să utilizeze Polygon, deoarece beneficiază de costuri foarte mici comparativ cu Ethereum.

Toate activitățile din rețeaua Polygon utilizează tokenul utility MATIC, care are în prezent un market cap de 1.9 miliarde de dolari.

Așadar, ce este Polygon? Este conceput pentru a facilita un viitor în care diferite blockchain-uri nu mai funcționează ca silozuri închise și comunități proprietare, ci ca rețele care se încadrează într-un ecosistem interconectat.