Un ETF este un instrument financiar care urmărește evoluția unui index, a unui bun sau a unui set de instrumente financiare cum este un fond mutual de tip index.
Spre deosebire de fondurile mutuale, un ETF se tranzacționează similar unei acțiuni. Prețul unui ETF variază pe parcursul zilei pe masură ce se efectuează tranzacții de vânzare și cumpărare. Un ETF are în general lichiditate mai bună și costuri mai mici de tranzacționare decât fondurile mutuale, și astfel sunt mai atractive pentru investitori individuali.

Istoric vorbind, investiția în active a crescut odată cu lansarea ETF-urilor. Introducerea de instrumente de tranzacționare care permite ca acele active să le fie mai la îndemână investitorilor obișnuiți a avut ca rezultat creșterea popularității activului, în cazul nostru bitcoin. ETF-urile bitcoin ar urma să ofere o metodă convenabilă și eficientă ca și cost oamenilor care au acțiuni bitcoin și sume mici de bani.

Popularitatea bitcoinului este în creștere. Este de așteptat ca după ce se introduc ETF-urile bitcoinul să aibă de câștigat de pe urma BIT Shares sau a altor ETF-urie bitcoin.

Avantajele ETF-urilor bitcoin

– Mulți investitori interesați să se implice pe piață sunt încă sceptici în legătură cu criptomoneda, pentru că aceasta nu se tranzacționează pe schimburile standard. Există de asemenea rețineri în legătură cu reglementarea. ETF-urile bitcoin vor permite tranzacționarea standard a bitcoinului pe schimburile cunoscute.

– Responsabilitatea pentru menținerea în siguranță a bitcoinilro va cădea pe umerii trustului de investiție, nu ai investitorilor.

– Tranzacționarea prin ETF-uri va permite tranzacțiile la scurt pe o eventuală piață a urșilor.

S-au văzut pendulări ample de preț pe piața bitcoin (peste 1000 de dolari), ceea ce înseamnă că mulți investitori nu își permit să intre pe piață. ETF-urile vor permite investiții fracționale de 10%, ceea ce înseamnă că pentru investitorii de rând acest lucru ar putea să fie o poartă de intrare pe piață.

Factori de risc pentru ETF-urile bitcoin

– Un ETF bitcoin se concentrează doar pe un singur activ de bază, moneda bitcoin. Cei mai mulți factori de risc se aplică practic monedei bitcoin în general.

– Bitcoinul are o natură speculativă, este foarte volatil și nereglementat. Nu există o autoritate centrală care să primească reclamații în legătură cu posibilele probleme.

– ETF-ul este expus riscurilor generale de pe piață legate de lipsa de lichidități.

– Tranzacțiile bitcoin sunt irevocabile. Așadar este imposibil să recuperezi bitcoinii după o tranzacție greșită sau în urma unui furt.

– Trustul nu are asigurare pentru bitcoinii deținuți.

– Comisionul de 2% pare destul de mare după standardele unui ETF.

Gemenii Winklevoss, Cameron și Tyler, urmează să lanseze propriul ETF bitcoin în curând. Nasdaq a lansat deja Bitcoin Tracker One (BTO) pe schimbul Nasdaq Nordic Exchange în Stockholm. BTO este un activ tranzacționat la schimb care folosește bitcoinul ca bază. Cu timpul, ne putem aștepta ca alți jucători să intre pe piață cu produse similare.