Moneda bitcoin a ajuns la un preț record, peste 1200. Investitorii așteaptă ca primul ETF (exchange-traded fund) lansat în Statele Unite să primească aprobare regulatorie.

Jucătorii financiari tradiționali au desconsiderat ”monedele virtuale” până acum, pe care le văd ca fiind prea volatile, complicate și riscante, cu valoare inerentă îndoielnică.

Bitcoinul însă, inventat în 2008, a avut performanțe mai bune decât orice altă monedă în fiecare an (cu excepția lui 2014), iar anul acesta a crescut cu aproape o pătrime până acum, în ciuda problemelor de pe piața chineză. Deocamdată a depășit prețul de 1200 de dolari americani și pare să fie în creștere.

Asta înseamnă că valoarea totală a bitcoinilor aflați în circulație – sau market cap-ul monedei digitale – se apropie de 20 de miliarde. Market cap-ul bitcoin valorează cam tot atât cât întreaga economie a Islandei.

Unii analiști spun că aprobarea regulatorie a EFT-urilor bitcoin ar face moneda ceva mai atractivă investitorilor mai precauți de pe piață.

Totuși, în ciuda posibilităților de câștiguri consistente, a volatilității în scădere și a lichidității mari, nu există dovezi palpabile deocamdată că jucătorii mari vor să investească în monedă digitală.

Bitcoinul nu are suficiente lichidități ca să fie luat în considerare” a spus Paul Lambert, manager de fonduri și director de investiții în monede la firma londoneză Insight. ”Administrăm miliarde și miliarde de dolari și am avea nevoie să putem să intrăm pe piață și să tranzacționăm sute de milioane de dolari o dată, iar instinctele mele îmi spun că lucrurile nu merg chiar așa de bine”

Trei ETF-uri care urmăresc valoarea bitcoin au fost depuse la Comisia de Schimb și Securități din SUA pentru aprobare.

Comisia de Schimb și Securități va decide pe 11 martie dacă să aprobe un ETF înaintat acum aproape patru ani de investitorii Cameron și Tyler Winklevoss. Dacă se aprobă, atunci ar fi primul ETF bitcoin lansat și reglementat de o entitate americană.