Prețul bitcoin a crescut peste prețul aurului. În acest moment o fisă valorează 1280 de dolari americani și pare să crească în continuare.

Ne-am consultat cu Andrei Andone în legătură cu mișcările de preț din această perioadă. Ne-a confirmat că trendul este în continuare ascendent și a explicat factorii implicați.

Factorii care influențează prețul în perioada următoare

”Există mai multe forțe reale care vor ghida prețul în primăvara asta, și cea mai importantă nu este ETF-ul”

Pe 2 martie BITMAIN a anunțat că scoate la vânzare o nouă tranșă de mineri S9 la prețuri mai mici (1464 de dolari, 13,5TH/s). Andone spunea că după părerea lui este ciudat că nimeni nu ia în seamă anunțul.

Hash-rate-ul a crescut de la 1 500 000 cât era în iunie 2016 la 3 500 000. Creșterea hash-rate-ului înseamnă și o creștere proporțională a dificultății de minare și, în consecință, o creștere a prețului bitcoin. Rata de hash a crescut de 2,3 ori. Prețul în iunie 2016 se învârtea în jurul cifrei de 700-750 de dolari. Dacă prețul crește direct proporțional cu rata de hash atunci va ajunge undeva la 1500-1800 de dolari.

Prețul maxim pe termen lung

Pasul doi (după spusele lui Andone) ar fi ca în perioada următoare să se producă echipamente, poate să vedem și un salt în performanța minerilor. Am putea deci vedea un hash-rate de 4-5 000 000 și prețuri și mai mari. Andone preconizează chiar cifre de 2800 de dolari în anul acesta, în baza argumentelor și cifrelor de mai sus.

În orice caz, ținând cont de problemele de viteză ale rețelei, care îngreunează adopția la o scară mai largă, Andone spune că este practic imposibil ca prețul unui bitcoin să crească mai sus de 3500 de dolari până când dezvoltatorii nu vin cu soluții concrete.

”Problemele și soluțiile lor vor afecta prețul semnificativ anul ăsta. Dar podeaua este acolo, costurile de producție nu pot fi dizolvate. Acum nu poți produce bitcoin sub 800 de dolari. Nu este un preț rezonabil pe termen lung. Poate scădea sub 1000$ o perioadă, dar dacă nu iese un miner revoluționar de puternic și ieftin nu o să rămână sub 1000 de dolari.”

Interesant este că deja astăzi de dimineață deja devenise extrem de greu să vinzi bitcoin. Cum poate să scadă prețul dacă oamenii nu pot să vândă?

”Nu se mișcă bitcoinii unde trebuie. Se cumpără de pe exchange cu fiat și nu se pot reumple conturile. Bitcoinii nu ajung în exchange și sunt blocați pe drum” explică Andrei.

Posibile scăderi

Dacă totuși vom vedea o scădere, aceasta ar putea să apară în perioada 11-14 martie. O influență vor avea și ETF-urile, însă Andone a corelat chiar și fazele lunii cu mișcările de preț. Empiric vorbind, când este lună plină acesta a observat că prețul scade, făcând din bitcoin un adevărat vârcolac sensibil la mișcările astrului.

Altcoinuri

E simplu, de obicei când bitcoin atinge limite maxime există trei tipuri de investitori în altcoin.
”Bitcoin e prea scump, am pierdut trenul, o să iau doge”
”Bitcoin e scump, hai să diversific repede în monedele adormite, pentru că există potențial să câștig mai mult bitcoin”
”Bitcoin a super, mă bucur că am cumpărat la preț maxim. Hei, ce e asta contracte smart? Super! Și mai multe investiții”
AșadarAndrei Andone ne explică cum succesul bitcoin se extinde și la alte criptomonede. Acum majoritatea sunt în creștere (ZCL, DASH, XZC, ETH și JBS sunt primele în top). ZCash a pierdut teren, a fost cam timid în ultima perioadă, dar a avut și el o perioadă bună nu demult.

Concluzii 

În orice caz, investițiile bitcoin primează acum. Banii inteligenți sunt deja pe piață iar investitorii cu experiență încă așteaptă vârful. O posibilă intrare pe piață am putea vedea la mijlocul lunii martie.