Un chestionar realizat de Coindesk asupra a 45 de start-up-uri blockchain arata efectul pe care ”iarna cripto” l-a avut asupra industriei cripto. 40 dintre cele 45 de companii au prezentat o prognoză pozitivă pentru anul viitor, deși în multe cazuri aceasta depinde de finanțare suplimentară.

Nimeni nu este fericit cu situația actuală a pieței, dar fondatorii proiectelor nu au nicio intenție să își abandoneze pinițiativelor. Brayton Williams, co-fondator al companiei de investiții Boost VC, a declarat:

“Banii investiți sunt greu de recuperat și asta e o situație normală. Cred că “iarna cripto” este mult exagerată. Ne întoarcem la comportamente normale. “

Boost s-a angajat să investească în 100 de companii cripto în 2014 și a reușit să atingă acest obiectiv anul trecut.

Managementul trezoreriei

Au existat o varietate de planuri pe termen lung pentru a evita dificultățile. Strategia dominantă a fost să nu realizeze o ofertă inițială de monede (ICO). Pe scurt, companiile au decis să construiască proiectele fără a-și asuma riscul de a împrumuta bani. Un avantaj pentru a merge pe traseul de strângere de fonduri: există bani în industria financiară tradițională.

ro.exchange

Doug Petkanics de la Livepeer, un proiect descentralizat de transcodare video, a declarat că firma sa și-a păstrat cea mai mare parte a capitalului său în fiat . Prin urmare, scăderea prețurilor cripto nu i-a afectat atât de mult. Petkanics a declarat:

“Declinul pieței afectează ecosistemul general și sentimentul în jurul spațiului în care lucrăm. Proiectele nu obțin avantaje suplimentare doar pentru că se bazează pe tehnologia blockchain, chiar dacă este văzută ca fiind inovativă în rândul publicului larg “.

In “iarna cripto” dezvoltatorii se imbraca gros

Multe dintre echipele de înaltă calitate care au strâns fonduri prin ICO reușesc, de asemenea, să supraviețuiască. Ricky Li, fondatorul companiei Altonomy, o firmă de tranzacționare și consultanță, a declarat clienților săi că firma o să lichideze suficient ETH, astfel încât să aibă cel puțin doi ani de stabilitate financiară.

Li i-a sfătuit, de asemenea, pe ceilalți pionieri cripto să transfere o mare parte din ETH în indici cripto. In acest fel nu vor mai fi expuși la un singur activ.

“Ne asteptam la o recesiune prelungita”, a declarat Matt Luongo, conducatorul proiectului Keep. Acesta construiește un sistem pentru stocarea datelor private pe blockchain.

Meltem Demirors, șef de strategie în cadrul CoinShares, speră că forțele de pe piață se vor uni pentru a salva cele mai bune părți ale companiilor falimentare:

“Sper ca mai multe companii să decidă să fuzioneze și să își unească forțele, mai ales dacă concurează pentru același scop, pentru a construi mai multe experiențe legate de utilizatori și a spori șansele de succes”.

Finanțare suplimentară ar trebui să fie acolo pentru companiile care își dovedesc valoarea, a afirmat Demirors, adăugând:

“În acest mediu, majoritatea companiilor cu un model de afaceri rezonabil si o tracțiune dovedită ar trebui să poată găsi sprijin în diferite forme”.

Piața angajatorilor

Koverko și alți inițiatori de proiecte au declarat că situația pieței a îmbunătățit ușor poziția de negociere a angajatorilor în ceea ce privește angajarea talentului de inginerie a blockchain.

“Considerăm că este un moment minunat să câștigăm talente și să construim o tehnologie minunată. Sa ne aducem aminte cum Google și Amazon au început într-o piață dezavantajoasă”,

a declarat Josh Fraser de la Origin Protocol.

Restructurarea activității

Câteva companii au optat pentru reducerea cheltuielile ne-esențiale, precum evenimentele și cheltuielile de relații publice.

“Considerăm că este o pierdere de timp și bani pentru a călători peste tot în timp ce audiențele sunt mici și în scădere”,

a declarat Marco Peereboom de la Compania 0, care conduce dezvoltarea Protocolui Decred.

De asemenea, multe proiecte și-au restructurat echipele, precum Nebula și ShapeShift.

Consolidarea pieței ICO

Există însă câteva proiecte care au luat decizia de a realiza ICO-uri. TokenSoft, care ajută companiile să realizeze ICO-uri reglementate, se așteaptă să deruleze activitate solidă în acest an.

“Avem câteva investiții în curs de desfășurare și ne așteptăm ca clienții noștri să colecteze mai mult de 1 miliard de dolari în 2019”,

a declarat șeful de marketing al companiei, Stacy Orff-Whitfield.

De asemenea, platforma crowdfunding Republic și-a anunțat intenția de a organiza o vânzare de tokenuri în luna iunie.

Williams, co-fondatorul companiei Boost VC, rămâne încrezător în întreaga industrie:

“Această” iarna cripto “este de 100 de ori mai bună decât cea din 2014/15. Oamenii cred in viitorul cripto.”