Majoritatea criptomonedelor lansate au înregistrat unele controverse cu privire la ”corectitudinea” lor. Practic, cei ce au investit devreme sunt avantajați pe termen lung, inclusiv când vine vorba de Bitcoin. Cu toate acestea, lansarea Bitcoin a a fost cea mai corectă din acest punct de vedere.

În ciuda lansării fără ICO, fără premii și fără recompense ale fondatorilor, Bitcoin a reușit să transforme mulți dintre cei mai vechi susținători în oameni foarte bogați. Unii dintre aceștia și-au creat propriile criptomonede, care s-au lansat foarte diferit de Bitcoin.

Metode diferite de lansare a criptomonedelor

Vitalik Buterin (Ethereum), Zooko (Zcash), Charlie Lee (Litecoin), Jed McCaleb (Ripple, Stellar) și Dan Larimer (Bitshares, Steemit, Eos) sunt câțiva dintre aceștia. Distribuția inițială a criptomonedelor pe care le-au creat au fost criticate într-un fel sau altul.

Recompensa minieră de 20% care merge la trezoreria Zcash pentru a finanța dezvoltarea rămâne controversată. Ideea a dat naștere unui hard fork ce a creat Z Classic, care a eliminat recompensa fondatorilor.

ICO-ul care a lansat Ethereum a fost atacat pentru alocarea majorității monedelor unor ”balene”, iar în alte momente a fost acuzat că este security.

Întârzierea de lansare a ICO-ului EOS a fost criticată, de asemenea, de membrii comunității. XRP a înregistrat de asemenea numeroase critici. Compania Ripple a păstrat partea leului din criptomoneda lansată. Lipsa informatiilor pentru blocurile inițiale înseamnă că este imposibil de examinat geneza Ripple.

Lansarea Bitcoin

La început, Bitcoin a putut fi minat în masă relativ simplu. Avea rata de dificultate scăzută, împreună cu recompensa de bloc de 50 BTC. Exploatarea Bitcoin astăzi este mult mai dificilă: solicită hardware specializat, are un cost ridicat de intrare și declanșează ecologiștii.

Se presupune că Satoshi a izolat definitiv Bitcoin acumulat în primele zile, când se crede că a minat sute de mii de monede. Acesta nu numai că a pierdut recompensa ca fondator, dar a eliminat din circulație o cantitate semnificativă de monede, crescând în mod real valoarea tuturor participațiilor celorlalți.

Este ușor de criticat lansarea Bitcoin după un deceniu, susținând că curba logaritmică a ofertei era prea abruptă. Cu toate acestea, a servit scopului său de a asigura că Bitcoin a supraviețuit până în prezent.