Dezvoltarea tehnologiei blockchain a dat naștere la concepte noi pe care nu toți le utilizează corect. Un document de consultare al Autorității de Conduită Financiară a Marii Britanii privind clasificarea și reglementarea activelor cripto în general utilizează termenul de ”security token” ca fiind orice jeton care reprezintă un activ sau un concept de investiții recunoscut. Cu toate acestea, în unele cazuri termenul nu este folosit corect.

Care este diferența dintre “Security token” și “tokenized securities”?

În primul caz, security token este o nouă reprezentare a tehnologiei (un token/simbol) care împărtășește anumite calități cu titlurile de valoare tradiționale (securities).

În cel de-al doilea caz, “tokenized securities” se referă la un bun tradițional (un titlu de valoare) prezentat cu ajutorul unei noi tehnologii.

Practic, aspectul noii tehnologii este – sau ar trebui să fie – principalul obiectiv. Unele tokenuri sunt clasificate drept titluri de valoare/securities, iar altele nu sunt. Mai există de asemenea cele care sunt atât de noi în conceptul pe îl prezintă încât autoritățile de reglementare au dificultăți cu regulile care trebuie aplicate.

ro.exchange
Un token care plătește dividende se clasifică drept security. Un token care permite accesul la conținut, utility token, nu este atât de clar ce reguli i se aplică.

În cazul “tokenized securities”, aplicarea regulilor este mult mai simplă. Funcțiile sale sunt identice cu cele din sistemul financiar clasic – singura diferență este că se bazează pe tehnologia blockchain.

Așa cum au subliniat autoritățile financiare din întreaga lume, tehnologia nu este în centrul atenției. Contează foarte mult modul de utilizare. Un titlu de valoare tradițional care este tranzacționat este mai ușor de clasificat și înțeles decât un tip nou de activ care ne face să re-gândim definiții vechi.

Tokenurile security sunt mai mult ca acele aplicații pe care nimeni nu le putea prevedea: Snapchat, Twitter, Tinder și zgarda care monitorizează starea de sănătate a animalului dvs. de companie.

Definiții și reguli noi

Tokenized securities introduc un nou pachet în jurul unui bun familiar, în vederea lărgirii pieței și a creșterii lichidității. Nu este un produs nou pentru autoritățile de reglementare. Este un nou canal de distribuție care este mult mai ușor de aprobat.

Security tokens, pe de altă parte, sunt un produs nou. Provocarea pentru autoritățile de reglementare și investitori este mult mai mare, deoarece ramificațiile și riscurile sunt mai greu de constatat.

Din punct de vedere al adopției, tokenized securities vor fi mai ușor de integrat în sistemul financiar actual. Simplitatea lor relativă înseamnă că vom vedea probabil că mulți vor intra pe piață pe termen scurt. În timp ce oferta va depăși cererea, cel puțin la început, tranzacționarea acestora va ajuta investitorii și autoritățile de reglementare să se familiarizeze cu piețele bazate pe blockchain.

Ambele concepte sunt utile. Dar numai unul va schimbat modul în care ne gestionăm activitatea de zi cu zi.