Pentru cei care decid să profite la maxim de oportunitățile oferite de tehnologia blockchain, lansarea unei criptomonede este o opțiune excelentă. Dacă este asociată și cu un nou Dapp (pe care ați învățat să îl creați în articolul anterior), cu atât mai bine – puteți beneficia de sinergie în marketing. Înainte de a discuta despre promovare însă, să vedem care sunt pașii concreți pentru a crea o nouă criptomonedă.

Stai conectat in lumea digitala!

Mai întâi, este necesar să decideți care va fi scopul acesteia, deoarece în baza acestei decizii veți avea nevoie de mai mult sau mai puțin ajutor. De exemplu, o criptomonedă ce urmează să fie listată pe exchange-uri centralizate va necesita cunoștințe tehnice aprofundate sau o echipă de dezvoltatori și consilieri extinsă. După cum probabil ați observat, majoritatea ICO-urilor de succes au beneficiat de specialiști în mai multe domenii. Baietii de la Elrond ne-au desmonstrat ca se poate!

Din punct de vedere tehnic, cea mai simplă metodă de a crea o criptomonedă este de a copia una deja existentă.

1. Alegeți codul sursă

Internetul este un spațiu minunat, iar pentru cei interesați de industria cripto, cea mai populară platformă este GitHub. Acolo puteți găsi multe informații utile, precum și codul de bază pentru majoritatea criptomonedelor de pe piață. Binențeles că puteți să îl creați de la 0 dacă aveți cunoștințele tehnice necesare, dar multe platforme blockchain existente precum Ethereum, EOS, BSC, Elrond sau Waves oferă opțiunea de a genera un nou token fara cunostine avansate de programare.

Dacă optați pentru metoda mai puțin avansată, puteți accesa GitHub pentru a selecta codul sursă a unei monede deja existente.

2. Descărcați biblioteci

Biblioteca este o extensie care va asigura funcționarea normală și corectă a codului de bază pentru criptomoneda voastră. Atenție însă – va trebui să înlocuiți numele monedei existente cu cel pe care l-ați ales pentru criptomonda voastra. Acest lucru se poate realiza destul de ușor cu ”Search and Replace” în Windows sau cu TextWrangler în MacOS.

Va trebui de asemenea să indicați numărul maxim de monede emise și de recompense.

3. Setarea porturilor de rețea (Network Port Settings)

La această etapă, s-ar putea să aveți nevoie de ajutor de la profesioniști. Pentru a funcționa corect, criptomoneda va avea nevoie de porturi de rețea configurate corect. În caz contrar, vor exista probleme serioase cu realizarea tranzacțiilor. În principiu, va trebui să selectați patru porturi libere și să le introduceți în codul pe care l-ați utilizat pentru generarea criptomonedei.

4. Setări de securitate

Securitatea este probabil cel mai important element în ecosistemul cripto. Succesul unei criptomonede și loialitatea utilizatorilor depinde în mare parte de încrederea pe care aceștia o au în siguranța tranzacțiilor. Așadar, va fi necesar să generați o cheie de utilizator, care va asigura securitatea tranzacțiilor.

Ultimul pas – și probabil cel mai relevant pentru succesul unei criptomonede – este promovarea. După cum am menționat anterior, majoritatea proiectelor de succes au o echipă extinsă, din care probabil jumătate se ocupă de marketing. Pentru a avea ce promova însă, va fi necesar să creați un Whitepaper – de preferat, în mai multe limbi, pentru a asigura accesibilitatea. Acest document este cel care prezintă scopul noii criptomonede, aspectele tehnice, precum și viziunea pentru viitor a proiectului (roadmap).

TradingView – Aliatul tau in trading!

  • Resurse pentru o imagine mai clara in lansarea unei criptomonede sau a unui token: Res.1 Res.2 Res.3

Ulterior, proiectul și criptomoneda asociată vor trebui promovate în media și la evenimene publice precum conferințele specializate. Această etapă necesită timp, bani și un efort susținut, însă este cheia succesului.