Fundația De Cercetare pentru Servicii Financiare (Financial Executives Research Foundation – FERF) a publicat un raport cu privire la perspectivele de dezvoltare a tehnologiei blockchain în rândul directorilor financiari de companii, studiu realizat în cooperare cu compania Deloitte, specializată în servicii de contabilitate și consultanță. În conformitate cu acest raport, 30% dintre directorii financiari ”planifică să dedice resurse pentru implementarea tehnologiei blockchain în următorul an, deși încă nu sunt siguri de potențialul acesteia”.

Este relevant faptul că această decizie nu este afectată de evoluția prețului Bitcoin sau a celorlalte criptomonede, tehnologia din spatele acestora prezentând interes indiferent de nivelul pieței cripto.

Andrej Suskavcevic, directorul FERF, a declarat:

Blockchain este o tehnologie puternică ce oferă numeroase oportunități sectorului financiar. Acest raport are rolul de a stabili baza de la care se pornește în dezvoltarea aplicațiilor și îi încurajează pe profesioniștii din domeniu să analizeze oportunitățile pe care DLT le oferă când vine vorba de efectuarea și verificarea tranzacțiilor în timp real”.

Raportul menționează că unul dintre principalele categorii de activități în care blockchain este aplicabil este domeniul de analiză și de raportare financiară. Jon Raphael, manager în cadrul Deloitte, a afirmat:

”În ce privește procesele de raportare și contabilitatea, tehnologia blockchain are un potențial imens. Studiul efectuat demonstrează că angajații care se ocupă de aceste domenii sunt interesați, însă există deocamdată o carență de persoane calificate care să se poată ocupa de dezvoltarea aplicațiilor practice.”

Raportul relevă că 67% dintre companiile participante nu au capacitatea de a instrui sau angaja specialiști care să se ocupe de implemementarea tehnlogiei blockchain. Una dintre concluziile studiului FERF este că sunt necesare revizuri și modificări majore ale principiilor de angajare și instruire ale persoanelor care urmează să își desfășoare activitatea în departamentele de contabilitate și audit, deoarece implementarea tehnologiei blockchain în serviciile financiare necesiră cunoștințe specifice. De altfel, doar o treime dintre participanți la studiu au declarat că sunt pregătiți să ia măsurile necesare pentru a-și restructura programele de instruire pentru a se adapta noilor tehnologii.