Antreprenorii bitcoin, fie că este vorba despre afaceri care folosesc bitcoinul sau despre furnizori de servicii specifice criptomonedelor, au la rândul lor de urmat niște pași pentru a-și asigura economiile.

Dacă primești bitcoin

Dacă primești bitcoini, atunci trebuie să alegi de ce parte a blockchainului te situezi. Vrei să primești bitcoini pe blockchainul cu sau fără BIP148 implementat?

Atenție! Pentru că lanțul tradițional ar putea să fie reorganizat, trebuie să evaluezi riscurile atunci când primești fise pe lanțul tradițional.

Cea mai folosită practică de securitate este să aștepți cel puțin șase confirmări înainte să consideri o tranzacție sau un bloc ca fiind de încredere.

Dacă are loc splitul lanțului, atunci utilizatorii trebuie să fie foarte, foarte atenți și să monitorizeze îndeaproape splitul. Este recomandat să aștepte mai multe confirmări pentru că securitatea blockchainului ar putea să fie slăbită în această perioadă.

Pentru siguranță maximă, este recomandat să așteptați 100-200 de confirmări înainte să vă bazați pe o tranzacție sau pe un bloc.

Dacă minezi bitcoini

Îmbunătățirea protocolului poate fi susținută de utilizatori, afaceri, schimburi portofele etc fără nici o investiție.

Cu toate acestea, minerii trebuie să facă o alegere clară între lanțul tradițional și cel cu BIP148 implementat. Alegerea va avea impact și asupra veniturilor minerilor.

Dacă vreți să minați bitcoini pe lanțul cu BIP148, puteți să vă alăturați unui pool de minare care minează pe acest lanț. Deocamdată UASF Mining Pool, Pa.Xro.Ca și Slush Pool au anunțat că vor mina bitcoini pe blockchainul nou.

Stocarea bitcoinilor în custodie (în portofelele schimburilor de bitcoin sau în portofele online)

Dezvoltatorii recomandă să contactați furnizorii de servicii pentru a afla dacă susțin blockchainul tradițional, BIP148 sau ambele.

Asigurați-vă că primiți un angajament în scris de la ei pe care să îl păstrați. În caz că apar probleme pe parcurs, puteți să contactați un avocat căruia să îi puneți la dispoziție corespondența.

Dacă vă stocați fisele la terți, de exemplu într-un exchange, atunci ar trebui să cunoașteți și să înțelegeți care este politica lor și care este blockchainul pe care îl susțin.

Unii custozi s-ar putea să onoreze doar un singur blockchain. Asta înseamnă că este posibil să nu puteți folosi fisele pe ambele blockchianuri și să nu aveți parte de valoarea întreagă a acestora.

Cel mai sigur plan pentru stocarea bitcoinilor după data de 1 august 2017 este să aveți controlul fiselor, să operați propriul nod plin și să evaluați opțiunile după ce/dacă blockchainul face un split.

Mai multe schimburi au anunțat deja că vor susține BIP148. Schimburile sunt listate mai jos. Nu garantăm pentru serviciile, securitatea sau calitatea serviciilor, doar listăm programul acestora pentru UASF.

Bitrefill,  PrasosByllsSatoshi CounterVaultoro – Gold dealer, MojBitcoin – European ATMBittyliciousBitfinex, BitStamp, BitTonic

Dacă furnizezi servicii

Cea mai sigură formulă ar fi să susții ambele blockchainuri.

Concluzii

Dacă BIP148 are succes, atunci cei mai mulți utilizatori nu trebuie să facă apoape nimic. Cu toate acestea, în jurul datei de 1 august 2017, utilizatorii ar trebui să fie precauți, mai ales când primesc fise.

Cei mai mulți utilizatori vor aștepta cel mai probabil până când apar informații mai clare să se hotărască dacă își trec fisele pe blockchainul nou sau rămân cu cel tradițional.