(Moving Average Convergence Divergence – Mișcarea medie convergentă divergentă)
Trend care urmează un indicator de momentum care arată relația dintre două medii în mișcare ale prețului. MACD este calculat scăzând media de mișcare exponențială (EMA) pe 26 de zile din media de mișcare exponențială pe 12 zile. Un EMA pe 9 zile a MACD, numit ”Signal Line” (linia de semnal) este apoi suprapusă pe graficul MACD, funcționând ca un trăgaci pentru semnalele de vânzare sau cumpărare.
Există 3 metode comune pentru interpretarea MACD:
- Intersectările – atunci când MACD scade sub Signal Line, acesta este un semnal de piața urșilor, care indică faptul că s-ar putea să fie un moment bun să vinzi. În sensul opus, când MACD se ridică deasupra liniei de semnal, indicatorul dă un semnal de piața taurilor, care sugerează că prețul bunurilor va avea un momentum ascendent. Mulți traderi așteaptă o intersecție confirmată deasupra liniei de semnal pentru a acționa, ca să nu se lase fentați sau să intre într-o poziție prea devreme.
- Divergența – când prețul securității diverge față de MACD, este semnalul finalului trendului curent.
- Creștere dramatică – atunci când MACD crește dramatic, adică media mișcării pe termen scurt se îndepărtează de media mișcării pe termen lung – este un semnal că securitatea respectivă este supracumpărată și că se va întoarce curând la nivelul normal.
Traderii urmăresc și mișcările de deasupra sau de dedesubtul liniei 0 pentru că acestea semnalizează pozițiile mediei relative pe termen scurt sau lung. Când MACD este peste 0, media pe termen scurt este peste media pe termen lung, ceea ce semnalizează un momentum ascendent. Opusul este valabil și pentru momentele când MACD este sub 0. După cum se poate vedea din graficul de mai sus linia de 0 se comportă de cele mai multe ori ca zonă de suport și rezistență pentru indicatori.