Acum cateva luni cineva mi-a atras atentia asupra unui proiect crypto numit Bitcoin Vault.
BTCV se doreste a fi o versiune imbunatatita a Bitcoin si functioneaza in principiu asemanator(este bazat pe Bitcoin Core, are blockchain, minarea blocurilor se face tot prin algoritmul SHA-256, are halving-uri etc). Nimic nou sub soare pana aici si nimic in neregula.
De asemenea, in ultima vreme mai multe persoane au inceput sa vorbeasca despre el si chiar sa-mi trimita mesaje in privat, prin care mi-au facut cunoscut faptul ca ‘o mare oportunitate financiara’ e chiar in fata mea.
Dar oare chiar asa sa fie, sau e doar o alta mare frauda financiara? Iata ce am descoperit in cercetarea mea:
Minarea Bitcoin Vault – BTCV
Poti mina BTCV doar in regim solo, insa e complet nerentabil si o sa explic de ce. Exista doua pool-uri(WDMO si KnoxPool) insa accesul publicului este restrictionat. In conditiile in care aceste doua pool-uri detin majoritatea puterii de procesare a retelei – care momentan este de 7.113 EH/s, deja un semnal de alarma trebuie tras. 7 EH/s e o putere imensa de procesare, pentru o retea care are doar 7 luni de existenta. Intr-un interviu, CEO-ul BTCV afirma ca ei au investit 150 milioane $ in echipamente de minat, pentru reteaua BTCV.
Mai multe detalii despre explorer-ul blockchain-ului le gasiti aici. Atentie insa ca nu e un link securizat, nefiind https.
De ce aceste pool-uri sunt private si nu publice? Orice proiect serios, care se respecta, n-ar permite o asemenea centralizare a puterii de minare. Concluzia nu poate fi decat una singura: fondatorii proiectului au investit acele sute de milioane de dolari in echipamente pentru a mina toata cantitatea de BTCV si pentru a elimina orice concurenta (degeaba minezi solo, caci nu te poti bate de la egal la egal cu acele pool-uri uriase si sansele ca sa primesti vreo recompensa sunt mai mult decat infime).
Deja din octombrie 2019 de cand a fost initiat Genesis block (primul bloc al retelei), s-au minat 6.3 milioane BTCV. Unde s-au dus? Majoritatea in portofelele fondatorilor, care ii vand acum pe exchange-urile unde proiectul e listat, ori via afacerea MLM din spatele proiectului (mai multe detalii mai jos, la punctul 3 al review-ului meu).
Am incercat sa intru in contact cu unul din pool-uri (doar cei de la KnoxPool pot fi contactati), exprimandu-mi dorinta sa minez prin intermediul lor. Mi s-a raspuns asa cum ma asteptam…
Sunt greu de gasit!
Desi proiectul are conturi de social media, nu exista vreo alta posibilitate de contact decat via email. Grupul de Telegram e pe mute, poti da doar join, insa nu poti intreba nimic. Daca sunt atat de transparenti, de ce sunt atat de greu de contactat? Ok, le-am scris pe email, daca aia era singura modalitate de contact si le-am cerut sa-mi permita sa minez via acele pool-uri amintite mai sus.
Am fost ‘dus cu zaharelul’ in doua email-uri consecutive, neraspunzandu-mi-se la intrebari concret, pana cand am pus piciorul in prag si le-am spus: ‘Stick to my questions please’. Nici pana astazi n-am mai primit vreun raspuns.
Structura MLM
Adevaratul ‘point’ al Bitcoin Vault mi se pare a fi afacerea de tip MLM (Multi Level Marketing) din spate.
Mining City este compania de cloud mining care ofera ‘planuri de minare’ a BTCV la un pret absurd – 100 $/TH, in conditiile in care pe piata globala de mining pretul unui TH ajunge cam la un sfert din suma aceasta. Planurile acestea de minare sunt promovate agresiv pe diverse piete printr-un sistem de vanzari piramidal (pe piata asiatica intr-un mod special+ alte zone sarace ale lumii, unde educatia financiara e precara ori lipseste cu desavarsire).
Eu nu neg ca ei nu te platesc in BTCV (doar ca au milioane de BTCV minati deja), insa e revoltator ca au construit aceasta schema prin care sa ‘mulga’ BTC prin plata pentru aceste ‘pachete de mining’ si prin aducerea de noi persoane in retea, care sa ii sustina financiar pe cei de la varful piramidei.
Puteti gasi argumente cu varf si indesat care indica spre o mare schema frauduloasa, pe acest website respectabil, care a identificat de-a lungul vremii numeroase scheme Ponzi.
Cititi si comentariile, veti intelege ca CEO-ul BTCV este complet depasit de situatie si continua sa repete aceleasi nonsens-uri.
Listat pe platforme de exchange dubioase
Desi Bitcoin Vault este listat pe cateva exchange-uri (unele fiind dubioase, ce-i drept) , totul e foarte suspect si la acest capitol. De la prima listare pe primul exchange – Coineal (decembrie 2019) pretul a crescut constant, aproape fara nicio corectie(alt semnal de alarma). Pentru mine este evident ca pretul e ‘pompat’ de fondatorii proiectului, in incercarea de a-i amagi pe naivi sa le dea BTC+fiat pe shitcoin-ul lor.
Este foarte important sa privim ‘the big picture’ in cazul asta, pentru ca altfel e foarte posibil sa nu putem vedea padurea din cauza copacilor. Lucrurile pe care le-am expus mai sus, corelate, nu au cum sa nu te duca la concluzia ca e o schema frauduloasa foarte bine organizata, cu multi bani in joc si cu investitii initiale uriase, de zeci de milioane de dolari.
Este foarte posibil ca daca Interpolul si alte institutii specializate in genul asta de fraude nu vor lua masuri, aceasta schema Ponzi sa aiba o viata lunga. Insa nu va dura la infinit. Ii prevad un sfarsit la fel de neasteptat si brusc precum cel al Bitconnect.