Specula cu criptomonedă poate fi o metodă rapidă de câștig. Dar este o metodă ușoară? Pentru un începător, pare o plimbare relaxantă pe un teren minat. Vezi foarte bine suprafața și ești entuziast, dar nu ști ce se află îngropat dedesubt decât când e prea târziu. Cei mai mulți oameni deja experimentați în domeniul crypto (adică utilizatorii care au pierdut deja ceva bani în tranzacții și au învățat niște lecții) vă vor sfătui să întrebați pe toate canalele despre calitatea și onestitatea unei criptomonede înainte de a investi.
Ce se întâmplă însă când PR-ul te fură (la propriu) și toate informațiile de care dai vin de la niște cultiști plini de entuziasm și încredere, care la rândul lor stau să calce pe o mină financiară? Nu vei da întotdeauna de oameni cu mintea limpede, și atunci e bine să fii chiar tu cel care studiază problema. Investești într-un scam-coin sau într-o afacere legitimă?
Open sau closed? Scam-coin sau de încredere
Monedele digitale se bazează pe un protocol computerizat care guvernează toate regulile de interacțiune în ecosistem. Prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui este – e vorba de un protocol open source sau closed source? Un protocol open-source poate fi folosit de oricine, îmbunătățit de utilizatori și mai ales verificat de orice programator care are cunoștințele necesare.
Nu o să vă sugerez să începeți să învățați programare pentru a înțelege și verifica protocolul, însă simplul fapt că este vorba despre un protocol open-source înseamnă că cel puțin unii programatori au putut să studieze legitimitatea și să stabilească dacă moneda face ceea ce a promis că va face.
Protocolul closed-source trage un semnal de alarmă și este cel mai probabil o capcană. Nimeni nu poate să dovedească că este 100% sigură, anonimă și practic nu ai de ales decât să te bazezi pe promisiunile celor care administrează protocolul.
Centralizată sau nu?
Cel mai mare merit al monedei bitcoin este (discutabil) descentralizarea, adică ideea că nu există un lider central care să ia deciziile în legătură cu o monedă. Protocolul care stă în spatele ei ar trebui să fie suficient ca să conducă o monedă, iar deciziile în legătură cu aceasta ar trebui, în mod normal, să poată fi luate de comunitate, prin consens.
Când vine vorba de multe scam-coin –uri, există bineînțeles un lider central, care ia deciziile și care, la final, încasează banii voștri. De multe ori, numele persoanei nu apare pe nicăieri, sau ar putea să fie un nume obscur, imposibil de găsit pe alte rețele decât cele prezentate pe site-ul criptomonedei. Oricine poate crea un profil pe Internet, însă cele false sunt ușor de identificat. Există o prezență și o amprentă reală a acelei persoane, sau are doar un cont de Facebook pe care sunt adăugate câteva mii de ”convinși”? Are persoana respectivă un cont de LinkedIn în care să listeze activități reale sau nu tocmai? Cum justifică faptul că menține o monedă centralizată?
Cum se face minarea?
Când vine vorba despre minare, lucrurile se complică. Minarea este metoda de generare a unei criptomonedei, deci unul dintre cele mai importante aspecte. În cazul unui scam-coin veți întâlni de cele mai multe ori metode complicate de minare, terminologie greoaie făcută să vă ia ochii și foarte, foarte mult praf în ochi.
Dacă nu înțelegeți procesul de minare, ar fi bine să vă retrageți. Este foarte probabil ca de fapt ”minarea” să nici nu fie minare ci o metodă arbitrară de a genera niște informații electronice în funcție de câți clienți ai. Atunci când vinzi portocale, este clar care este procesul prin care portocalele au ajuns pe piață, că există o investiție reală care le face posibile și care deci le dă o valoare. Dacă însă dați de cineva la colț de stradă cu un vraf de hârtii pe care scrie cu pixul ”portocale”, e clar că de fapt cumpărați altceva. ȘI că nimic nu îl oprește pe ”vânzător” să mai cumpere un vraf de hârtii și un pix pentru a ”planta” încă câteva tone de portocale.
Practic, o minare competentă și de încredere poate fi făcută de oricine îndeplinește niște condiții.
Cât vi se cere să investiți?
În ecosistemul bitcoin nu a existat niciodată un ”pachet” fix pentru investiții. Doritorii pot oricând să cumpere bitcoin de 10 lei, dacă le face plăcere, sau de 10 000 de euro dacă au posibilitatea.
Atunci când suma minimă de investit este de 100, 1000, 10 000 de euro, ar trebui să îți pui întrebări. Da, vor exista mereu pachete promoționale la diferite afaceri, însă dacă nu există și alte opțiuni, atunci cât control ai de fapt asupra banilor din buzunar?
De fapt, este un joc ieftin în care cel care îți propune investiția încearcă să îți controleze banii din buzunar, când de fapt doar tu trebuie să îi controlezi și nimeni altcineva. Cât control ai asupra finanțelor în momentul în care ți se spune cât poți și trebuie să investești? Alții te pot doar sfătui că ar fi mai bine să investești mai mulți bani pentru un câștig mai consistent, într-o anumită perioadă. Când însă ți se spune că săptămâna viitoare trebuie să dai nu mai puțin de 4000 de euro ca să câștigi înzecit, ar trebui să îți pui întrebări.
Ce promisiuni vi se fac?
Sub sintagma ”la pomul lăudat să nu te duci cu sacul” ar fi ideal să vă păstrați mintea limpede și să nu vă închipuiți că scopul unei persoane este doar să vă îmbogățească pe voi, din simplă mărinimie. Orice investiție este riscantă. Dacă nu vi se spune nimic despre riscuri iar câștigurile sunt astronomice, atunci de unde vin acei bani care vă vor îmbogăți?
Schema teoretică a scam-coin este foarte simplă. Îi plătești pe investitori (dacă în cele din urmă chiar îi plătești) din banii noilor veniți. Asta atâta timp cât există nou-veniți. Când pur și simplu ți-ai epuizat piața, nu mai intră bani în sistem iar piramida se prăbușește peste cei de la bază.
Unde și când puteți să schimbați criptomoneda pentru fiat?
Să fim serioși, nimeni nu vrea să fie bogat în ceva ce nu poate valorifica. Cum valorifici, să zicem, FissionCoin(exemplu de scam-coin)? Poți să cumperi ceva cu fisele digitale pe piață? Și mai important – poți să le schimbi la un schimb legitim în fiat? Dacă nu, atunci riști să devi cel mai bogat om în boabe de nisip, pe plajă.
Unele afaceri promit că vor fi listate pe schimburi în câteva luni, în câțiva ani sau, în traducere liberă, la Paștile Cailor. Pentru că exact asta se va întâmpla – veți putea să schimbați criptomoneda în fiat…niciodată. Nu vă bazați pe faptul că ”nu au cum să facă așa ceva” sau că autoritățile se vor autosesiza pentru că nu trăim în junglă. Antreprenorii v-au făcut o promisiune, și anume că vă vor da fise digitale contra unei sume de bani. Ați obținut fisele digitale. Faptul că nu mai puteți să faceți nimic cu ele din punctul ăsta nu mai interesează pe nimeni decât pe voi și pe cei care s-au păcălit.
Dacă vi se spune că nu puteți schimba fisele decât după o anumită perioadă de timp, calculați puțin cam ce înseamnă acea perioadă de grație pentru cei care au clădit piramida. Le dă suficient timp să se facă nevăzuți? Cu siguranță.
Concluzii
Promisiunea îmbogățirii te poate face foarte ușor să uiți de riscuri, iar adevărul este că adevărații antreprenori și le asumă. Înainte să te arunci cu capul înainte în mediul crypto e bine însă să îți faci o documentare solidă. Cere ”lucrarea albă”, sondează schimburile legitime, sfătuiește-te cu persoane de încredere din domeniu. Este destul de ușor să te menți pe linia de plutire, dacă ști de unde să apuci lucrurile. Majoritatea schimburilor mari (dacă nu toate) au un live-chat implementat pe site-ul platformă.
Veți fi surprinși să vedeți câtă răbdare au să vă facă educația în ceea ce privește criptomonedele. Este una dintre metodele sigure de a face rost de informații credibile. Cu toate aceste canale de informare, nu îmi rămâne de spus decât un singur lucru. Nimeni nu te poate păcăli decât dacă îți dorești cu tot dinadinsul să fii păcălit. Nimeni nu poate să îți vândă visul ăsta al îmbogățirii decât dacă vrei să îl cumperi neapărat.