Criptomoneda reprezintă o formă de bani alternativi și o economie descentralizată. Când faci afaceri, invariabil iei și câteva decizii păguboase. Cei care se sperie și renunță la afacerile lor pentru un ”loc de muncă stabil” după ce au ieșit în pagubă, au luat o ”țeapă” sau au pierdut niște bani pe care puteau să nu-i piardă se poate să nu fie făcuți să fie antreprenori. Unii vor spune că ”asta-i România”, eu o să spun că așa-i natura umană, peste tot, nu doar la noi și că din greșeli se-nvață. Dacă învățăm din greșelile altora, cu atât mai bine.
Noi am vrea să dăm românului mintea cea de pe urmă și să vă povestim despre altcoinurile păguboase și cum funcționează ele, cum îți dai seama dacă sunt pump-and-dump și ce întrebări ar trebui să le puneți celor care vă cer să scoateți bani din buzunar și să-i plasați în buzunarul lor.
Reclamele nu mai sunt ca pe vremuri
Afaceriștii despre care vorbim și-au făcut reclamă pe un post de televiziune național. Nu uitați că reclamele sunt plătite, că FNI-ul avea reclamă pe toate posturile la toate orele de maximă audiență, bașca în reclamă mai apărea și sigla CEC, doar așa, ca să se joace cu mintea oamenilor. Mai mult, posturile de televiziune care nu mai știu din ce să stoarcă bani să țină luminile aprinse în sediu, fac ocazional și emisiuni cu specialiști care îți vorbesc despre calitățile produsului, adică o oră de reclamă plătită gândită să fie cât mai convingătoare. Ce-i drept, teleshopping-ul a evoluat și din păcate mulți jurnaliști își pun reputația gaj pentru o sumă mai mică sau mai mare de bani. Așadar, nu vă lăsați induși în eroare de faptul că ați văzut ceva prin media, pentru că nu reprezintă nici pe departe o garanție. Unii jurnaliști o fac din ignoranță sau taie colțurile când vine vorba de documentare. Jurnaliștii nu sunt mereu specializați pe un domeniu anume (economiști, științe politice, modă, cosmetică, medicină sau alte domenii). Trebuie să se specializeze rapid pe 2-3 domenii, pentru cele 3-30-50 de minute de emisie, iar de multe ori pot să apară lucruri care le scapă, chiar fără rea-voință sau fără să fie prinși în iureșul ăsta care ține de deontologie.
Așadar, înainte să scoți bani din buzunar trebuie să te documentezi bine. Ar putea să sune la mintea cocoșului, dar o simplă emisiune televizată nu îți garantează că banii tăi vor fi în siguranță în buzunarul altcuiva. Internetul liber, postările pe forumuri și articolele scrise independent sunt o sursă mult mai bună de a te informa. Acolo, ai putea să afli că nu ești tocmai primul vizat de schema dubioasă și că mulți alții plâng după laptele vărsat.
Nici hoții nu mai sunt ce erau
Imaginea romantică a hoțului din cărțile lui Charles Dickens, prost îmbrăcat, fără dinți și cu un eye-patch de pe vremea când era pirat nu mai este de actualitate. Hoții nu au o privire întunecată și nici nu râd psihotic după ce și-au pus planul în aplicare. Pur și simplu nu mai rentează să fii personajul negativ clișeic. Așadar, nu fiți surprinși dacă diavolul se îmbracă de la Prada, se întâlnește cu voi la un local de lux, are un ceas de 3500 de dolari și insistă să plătească consumația. Mesajul pe care vrea să vi-l transmită este unul clar – ”sunt atât de bogat încât ăia 2000 de euro pe care îi investești tu sunt pentru mine mărunțiș, e clar că n-o să ți-i fur”. Vi se pare un argument cu valoare de garanție?
În plus, faptul că cineva este prietenos ori pare ”băiat bun” nu ar trebui să aibă valoare de șantaj emoțional. E ușor să spui că nu amesteci afacerile cu plăcerea de a bea un vin bun în companie plăcută, dar la fața locului mulți se lasă păcăliți de sentimentul confortabil pe care îl au la o întâlnire de afaceri. Oricum, pentru că o mare parte din afaceriști mizează pe instincte, vă puteți aștepta ca, la o eventuală întâlnire, cel care încearcă să vă ralieze să încerce să vă dea peste cap simțurile prin toate metodele pe care le are la dispoziție.
Nu investi nimic într-un domeniu pe care nu îl cunoști
Cea mai bună metodă de a te îmbogăți în 2016 este investiția în forajul de cauterizatoare automate pentru albine. În primul rând pentru că este o metodă revoluționară de a aborda agricultura și tot în primul rând pentru că fondurile europene din agricultură acordate României se vor tripla în fiecare an până în 2025 (lucru pe care îl știu din surse private, așa că rămâne între noi). Le poți cumpăra de pe piața chineză și odată ce ai dat startul afacerii poți să aplici să îți recuperezi investiția, prin fonduri nerambursabile (până la 3 pe an, dacă-mi aduc bine aminte).
Tocmai ce… nu am spus nimic. Am folosit câteva cuvinte la întâmplare, o tehnologie inventată și câteva referințe legislative despre care parcă toți am auzit ceva, dar nu mai știm exact de unde. Vi se pare ciudat că unii sunt păcăliți de paragrafe asemănătoare cu cel de mai sus? Atunci nu ați cunoscut niciodată o persoană cu adevărat carismatică. Unele informații vin sub forma ”știu eu dintr-o sursă și pentru că ești băiat bun îți dau o informație internă”, altele dau cifre clare (cu 30% mai puțin păr rupt la periaj) iar cele mai multe vin cu câteva date foarte exacte pe care poate le cunoști deja și, pe nesimțite, strecoară sau asociază niște date false cu acea informație în care ai încredere. Așadar, dacă nu știi ce sunt cauterizatoarele automate pentru albine, ar fi bine să nu investești în ele.
Asigură-te că poți verifica orice informație ți se dă. Nu e nimic în neregulă să chemi un prieten sau un avocat cu tine atunci când mergi la o astfel de întâlnire. Problema este că mulți se vor pretinde ori ofensați, ori ocupați, ori indisponibili atunci când le vorbești despre autorități. Dacă cel care îți vorbește acordă mai multă atenție unuia care face pe prostul decât celui care pune multe întrebări pertinente, s-ar putea să fi ieșit la vânătoare de victime.
Eliminarea argumentelor ”paie”
”Mai sunt unii mai paranoici care spun că altcoin-ul meu e pump-and-dump. Asta e, n-are toată lumea simț pentru afaceri și eu nu insist să se îmbogățească toată lumea”.
Știi care sunt argumentele pentru care oamenii nu ar investi în afacerea ta, cunoști foarte bine golurile din poveste. Așadar, nu aștepți ca cineva să te întrebe de ele, pomenești tu primul și le demontezi pe argumentul ”unii sunt fraieri”. Poate că ar fi bine să aștepți argumentele reale pentru care moneda nu este pump-and-dump, pentru că să-ți treci opozanții pe lista neagră și să râzi de ei nu e suficient. Unii au sentimentul că dacă s-a pomenit de problema asta, e ca și rezolvată.
Cum demonstrezi că o monedă este sau nu pump-and-dump? Pui la dispoziție codul sursă, arăți că nu s-a făcut pre-minare și că nu se manipulează și nu se va manipula prețul. Comparați acest tip de argumente cu ideea că cei care nu sunt interesați sunt ”fraieri” și veți trage singuri concluzia.
Dacă nu știi exact cine pierde, s-ar putea să fii chiar tu acela
În schemele piramidale ”toată lumea câștigă”. Ori noi știm că atunci când cumpărăm o gumă de mestecat, banii pleacă de la noi și ajung la producători. Dacă primești și guma și banii, poate ar trebui să te întrebi ce interes au producătorii să te plătească să le mesteci guma.
Află exact de unde vin banii despre care ți se promite că vor ajunge la tine în buzunar. Evident, dacă toată afacerea depide de câți oameni convingi la rândul tău să se ralieze cauzei, tocmai ai primit definiția schemei piramidale.
Care sunt cele mai importante întrebări pe care trebuie să le pui despre criptomoneda în care vrei să investești
Criptomoneda reprezintă o formă de bani alternativi și o economie descentralizată – descentralizarea este aici cuvântul de ordine. Așadar, marele avantaj și cel mai important este că nu există o unitate centrală care îți controlează banii. Marea bulă din 2013 a coincis cu falimentul din Cipru, atunci când oamenii au pierdut banii pe care îi aveau la bancă, în urma unei decizii luate de unitatea centrală. Se întâmplă și la case mari, de la care nu te aștepți, așadar, cum ne asigurăm că nu se întâmplă în casa mică, modestă și confortabilă a criptomonedei?
- Cineva a încercat să îmi dea argumentul ”pentru că este criptomonedă, nu ai cum să ai acces la datele de interior, de-aia este criptată”. ”Datele de interior” era modul lor de a spune că nu pot să văd codul sursă. Cu alte cuvinte, au dat o definiție criptomonedei care n-are nici o legătură cu realitatea, ca și când ar fi la mintea cocoșului. Unitatea centrală în cazul criptomonedei este codul sursă, pe care tu trebuie să îl cunoști, să poți să-l verifici și să știi ce face. Poate că nu știi programare, dar dacă acest cod sursă nu este pus la dispoziția ta și a altora, tocmai ai primit primul semnal de alarmă. Criptarea nu are legătură cu felul în care tu poți sau nu să vezi codul sursă. Eliminarea descentralizării, pe nesimțite, în condițiile în care criptomoneda nu este reglementată, înseamnă doar că banii tăi vor intra în buzunarul unei persoane pe care nu o mai poți verifica.
- S-a făcut pre-minare? Este adevărat că nu toate monedele care au pre-minare făcută sunt țepe, dar dacă cel care a lansat moneda are puse de-o parte câteva mii sau milioane de monede poți să îți pui problema cum vor fi folosite acestea în manipularea pieței. Cea mai păguboasă variantă (pentru tine ca investitor) ar fi ca după ce crește moneda, cei care au făcut pre-minare să își vândă rapid stocurile la prețul maxim posibil și apoi să abandoneze cu totul proiectul, iar tu să rămâi cu niște date pe calculator care nu mai valorează nimic, sau să te străduiești să vinzi pe ultima sută de metri acele date.
- Care sunt formele legale ale firmei? Este foarte posibil ca firma să fie înregistrată într-un paradis fiscal sau să nu aibă o formă legală clară. Aici vorbim despre dezavantajele faptului că moneda virtuală nu este reglementată sau că legislația, taxele și contextul fiscal dintr-o țară anume nu te avantajează. Nu putem să spunem că orice firmă înregistrată în Seychelles sau în Insula Man este rău-voitoare, dar dacă cineva îți sugerează să-i trimiți banii pe cardul personal, pe încredere, sau dacă nu știi ce e de făcut în cazul în care nu se onorează termenii din contract (ori și mai rău dacă ai parte doar de un contract verbal), poate că ar fi bine să te gândești de două ori.
Concluzii
Acordurile între doi oameni de afaceri merg de multe ori pe instinctele bune sau proaste ale antreprenorilor. E bine însă să nu uităm că există facultăți, cursuri și metode de a păcăli aceste instincte, școli întregi de gândire capitalistă prin care înveți să vinzi o cutie de suc ca și când ar fi singurul lucru care stă între tine și succes. Așadar, este bine să-ți antrenezi instinctele și să nu uiți că acestea se fac simțite atunci când cunoști foarte bine un domeniu. Asta pentru că de partea cealaltă se află radio-șanțul, tipul din fața ta care îți povestește despre cum s-au îmbogățit germanii printr-o metodă absolut identică și ideile preconcepute despre îmbogățirea rapidă.
autor – Mădălina Murărescu, GoanaDupăBitcoin