Emisia de bitcoin limitată o să devină curând puțin și mai limitată.
Dacă nu apare vreun eveniment nepervăzut, atunci bitcoinul cu numărul 17 milioane o să fie minat în perioada următoare, după cum arată datele de pe blockchain.info. Este un eveniment marcant pentru monedă. Asta pentru că, după regulile de acum ale bitcoinului, doar 21 de milioane de monede vor putea să fie create în total.
Este prima bornă de un milion pe care o atingem din 2016 încoace. Este important de spus acest lucru, pentru că ne amintește de o realizare tehnologică importantă – raritatea digitală creată și supravegheată de un program distributiv.
Pe scurt, codul bitcoin, de atunci și până acum clonat de sute de alte criptomonede, asigură că doar un număr fix de bitcoini sunt introduși în economie, la intervale prestabilite. Minerii, sau cei care operează hardwareul necesar pentru a urmări setul de tranzacții bitcoin, sunt remunerați cu aceste date de fiecare dată când adaugă o nouă intrare în registrul oficial.
Sunt însă multe variabile.
Nu putem să prezicem precis când o să fie minat bitcoinul cu numărul 17 milioane, sau cine în va mina. Avem variații la fiecare minut. Acestea fiind spuse, e relativ previzibil. Fiecare bloc bitcoin produce 12,5 bitcoini noi. Blocurile bitcoin sunt generate la fiecare 10 minute, deci se crează cam 1800 de bitcoini în fiecare zi.
Așadar, este poate cel mai bine să vedem acest eveniment ca pe o „barieră psihologică”, supă spusele partenerului fondator Tetras Capital, Alex Sunnarborg.
Sunnarborg de exemplu a căutat să sublinieze că altă metodă de a interpreta rezultatele este că 80% din toți bitcoinii care or să fie creați vreodată au fost minați deja. Cu alte cuvinte, doar o cincime din emisia de bitcoin totală mai rămâne pentru mineri și pentru viitorii cumpărători.
Alții văd această bornă ca pe una care celebrează tehnologia și realizările sale.
„Cred că e minunat”, a spus Tim Draper, investitorul care a cumpărat bitcoini de milioane de dolari în cadrul unei licitații organizate de guvernul american în 2014.
„Pun pariu că fondatorii nu și-au închipuit cât de important va deveni bitcoinul, nici nu au visat așa ceva”, a adăugat acesta.
Emisia de bitcoin limitată
Alții au sugerat că borna ar trebui considerată o oportunitate de educație – cum funcționează bitcoinul și cum funcționează criptomonedele în general.
De exemplu, dacă nu se hotărăsc să facă oschimbare toți cei care rulează softwareul bitcoin pe calculator (scenariu puțin probabil azi), nu ai cum să introduci pe piață noi bitcoin. Este o realitate tehnologică și a jucat un rol cheie în asocierea bitcoinului cu banii, cu economia și cu alte active rare naturale.
Cei care strâng aur și care au intrat devreme pe piața bitcoin pentru că au înțeles care este valoarea funcționalității au creat criptomoneda.
Trace Mayer, unul dintre cei ami vocali membri ai grupului, a rezumat într-un mesaj pe Twitter întreaga filozofie. Acesta spune că guvernele ar putea să caute să îi împiedice pe utilizatori să țină bitcoini în viitor.
„Când crești emisia de bani, înseamnă că îi confiști prin inflație, care este o formă de taxare fără reprezentație din cauza proceselor legii”, a scris acesta.
Chiar și felul în care apar bitcoinii pe piață, numit „minare” este o referință la analogia cu aurul.
Mai degrabă decât să fie emis de o bancă centrală, bitcoinul este creat de o rețea prin munca de menținere a blockchainului. Când un miner găsește un hash pentru tranzacțiile recente, rezolvând puzzleul propus de protocolul bitcoin, acesta este recompensat cu o tranzacție din baza de monezi, adică cu bitcoini noi creați creditați în contul său.
Se crează câteva fise și acestea sunt deduse din emisia finală.
Curba de emsisie bitcoin
Felul în care participanții sunt recompensați s-a schimbat de-a lungul timpului.
Când fondatorul Satoshi Nakamoto a minat primul bloc bitcoin pe 3 ianuarie 2009, a creat primii 50 de bitcoini. Această recompensă a rămas stabilă până s-au minat 209 999 blocuri, când a avut loc prima înjumătățire sau reducere a recompensei.
Nu a fost o surpriză. La fiecare 210 000 de blocuri, conform unui program prestabilit, rețeaua reduce recompensa de bloc cu 50%. După cea mai recentă înjumătățire, din iulie 2016, recompensa a devenit de 12,5 bitcoini.
Asta înseamnă că deși mai sunt doar 4 milioane de bitcoini neminați, rețeaua nu o să ajungă la emisia de bitcoin totală prea curând, și în orice caz nu în 9 ani de zile, cât ne-a luat să ajungem aici. Pe măsură ce înjumătățirile se tot înjumătățesc, rata inflației monetare – creșterea emisiei – scade.
BashCo, un moderator pseudoanonim din subredditul bitcoin, a desenat traiectoria emisiei totale de bitcoin (curba albastră), comparativ cu rata de inflație monetară (linia portocalie).
Presupunând că protocolul bitcoin rămâne același (bloc nou minat în medie la fiecare zece minute și programul de înjumătățire și emisia totală nu se schimbă), ultimul bitcoin ar urma să fie minat până în mai 2140.
Următorii 120 de ani
Cu acestea în minte, graficul dă indicii despre altă discuție care apare destul de frecvent – faptul că bitcoinul este programat să ruleze multă vreme de acum înainte.
Jameson Lopp, inginerul de infrastructură la furnizorul de portofele Casa, reamintește că bitcoinii sunt divizibili. Așadar, cele mai mici părți din fiecare bitcoin pot să aibă valoare mare.
„Deși 17 milioane de bitcoini sună mult, este o sumă incredibil de mică. Nu e suficient nici măcar ca fiecare milionar din ziua de azi să dețină un bitcoin. Din fericire, fiecare bitcoin este divizibil în 100 de milioane de satoshi, așa că sunt destui pentru toată lumea.”
Sunt însă și tot felul de ciudățenii ale programului. Pentru început, bitcoinul nu o să ajungă la 21 de milioane de unități, în parte din motive matematice. Minerii nu iau mereu întreaga recompensă. Pe 17 mai 2011 de exemplu, cineva a primit o recompensă de 49,99999999 pe bloc, în loc de cifra rotundă de 50.
Mai mult, ca să stabilim clar acest lucru, bitcoinul nu se pensionează când ajunge la 21 de milioane. În acel moment, ideea este că minerii vor fi compensați prin comisioane, pe care le colectează deja. Unii cercetătorii au căutat să proiecteze felul în care ar funcționa această piață, în practică.
Sunt multe întrebări fără răspuns. Evenimentul ne aduce însă aminte cât de departe a ajuns bitcoinul și cât de mult mai are de mers.
În cuvintele dezvoltatorului Adam Back:
„Încă un milion. Mai avem patru.”