Autoritățile americane au acuzat BitMEX și directorii săi de încălcare a legislație contra spălării de bani și au provocat agitație pe piața cripto. Instanța federale din SUA i-a acuzat pe proprietarii exchange-ului că operează o platformă de tranzacționare neînregistrată și că nu au impus proceduri de combatere a spălării banilor. Procuratura din New York a depus de asemenea acuzații penale împotriva proprietarilor, Arthur Hayes, Ben Delo și Samuel Reed.

BitMEX este acuzata pentru nerespectarea KYC/AML

În principiu, BitMEX este acuzata că a permis utilizatorilor să tranzacționeze pe platformă fără a realiza verificări KYC/AML. În plus, BitMEX nu este înregistrat la CFTC, ceea ce înseamnă că nu are dreptul legal de a servi cetățenii americani.

Oficial, exchange-ul este înregistrat în Seychelles și are sucursale înregistrate în Hong Kong și Bermuda.
Arthur Hayes, Ben Delo, Samuel Reed și Gregory Dwyer sunt de asemenea acuzați de încălcarea legii bancare din SUA. Această infracțiune poate genera o pedeapsă cu închisoare de până la cinci ani.

Într-o declarație oficială, BitMEX a susținut că intenționează să combată acuzațiile aduse:

„Nu suntem de acord cu decizia guvernului SUA de a aduce aceste acuzații și intenționăm să ne apărăm viguros în instanță. Încă de la începuturile noastre ca start-up, am căutat întotdeauna să respectăm legile aplicabile din SUA, așa cum aceste legi au fost înțelese la momentul respectiv și pe baza îndrumărilor disponibile.”

Reacția pieței cripto

Imediat după publicarea știrii cu privire la acuzațiile contra BitMEX, prețul Bitcoin a scăzut cu aproape 500$. De atunci însă, criptomoneda a început să își revină și se tranzacționează în prezent în jurul valorii de 10.500$.

BitMEX a declarat că își continuă activitatea normală și că utilizatorii nu trebuie să se panicheze. Analiștii sunt însă îngrijorați de faptul că, oficial, exchange-ul deține aproximativ 2 miliarde de dolari în Bitcoin.

Cei 193.000 BTC sunt deținuți în portofele multisig, ce necesită semnăturile a 3 din cei 4 proprietari pentru a fi retrași. Pentru moment însă, procesarea retragerilor se face normal.

Larry Cermak, director de cercetare pentru The Block, a avertizat însă că aceste acuzații ar putea avea un efect major în ecosistemul cripto:

„Implicațiile acestui lucru vor fi masive. Unele exchange-uri mari încă permit clienților americani să utilizeze platforma fără verificări KYC, prin VPN. Asta se va schimba FOARTE repede.”

Multe DEX-uri și aproape întregul ecosistem DeFi funcționează fără verificări AML/KYC, inclusiv Uniswap. Teoretic însă, pentru a achiziționa criptomonede, utilizatorii trebuie la un moment dat să treacă prin procesul de identificare.

Jameson Lopp, co-fondator și CTO al Casa, a reiterat avertismentul cu privire la păstrarea criptomonedelor pe exchange-uri:

„Astăzi, ca în fiecare zi, este o zi bună pentru a vă retrage Bitcoin-ul de pe exchange-uri”.

Per ansamblu însă, crypto-Twitter are o atitudine optimistă. Trader-ul Moon, de exemplu, a comentat că dacă hack-ul de 200 milioane de dolari al KuCoin și acuzațiile împotriva BitMEX nu au provocat prăbușirea pieței, nimic nu o poate distruge. Alți comentatori au subliniat că prețul Bitcoin s-a menținut peste 10.000$, în ciuda acestor evenimente recente.