Comisia SEC a respins nouă solicitări de Bitcoin ETF din partea companiilor ProShares, Direxion și GraniteShares. Autoritatea de reglementare a utilizat același argument și formulare în toate cele trei documente publicate:

”Comisia dezaprobă această modificare a regulii propuse deoarece, după cum s-a discutat mai jos, Bursa nu și-a îndeplinit sarcina în conformitate cu Actul de schimb și cu regulile de practică ale Comisiei pentru a demonstra că propunerea sa este în concordanță cu cerințele secțiunii 6 (b) (5), în special cerința ca normele naționale privind schimburile de valori mobiliare să fie concepute pentru a preveni actele și practicile frauduloase și manipulatorii”

 Comisia SEC

A subliniat că aceste decizii nu reprezintă o respingere a tehnologiei blockchain și a Bitcoin sau evaluarea utilității acestora. Explicatia survine în mod similar ca în cazul respingerii anterioare a propunerilor fraților Winklevoss.

Cele trei companii ale căror propuneri au fost respinse și-au bazat ETF-urile pe valoarea contractelor Bitcoin futures. Nu au fost bazate pe fonduri care să dețină Bitcoin propriu-zis.

Unul dintre argumentele citate de SEC a fost o scrisoare transmisă de CBOE în care se afirmă că

”volumele de contracte Bitcoin futures care se tranzacționează pe bursele CBOE și CME nu sunt suficiente pentru a sprijin un ETP care dorește să se bazeze total pe Bitcoin”.

Comisia SEC susține în continuare că propunerile nu respectă criteriile Actului de schimb. Asta cu toate că recunoaște că bazarea ETF-urilor pe produse derivative oferă protecție suplimentară investitorilor care doresc implicarea în astfel de tranzacții.

”Comisia recunoaște că, în comparație cu tranzacționarea pe piețele spot-bitcoin nereglementate, tranzacționarea unui ETF bazat pe bitcoin pe o bursă națională a valorilor mobiliare poate oferi o protecție suplimentară investitorilor, dar Comisia trebuie să ia în considerare acest beneficiu potențial în contextul mai larg, evaluând dacă  sunt respectate dintre cerințele Actului de schimb”.

Ca urmare a acestei decizii, prețul Bitcoin a început deja să înregistreze un trend descendent. S-a depreciat cu 300$ în câteva ore.