Viaţa startupurilor nu e deloc uşoară. Toţi cei care au încercat, ştiu că se lucrează mult, pe bani puţini, într-un mediu stresant şi fără să ştii încotro te îndrepţi. Este şi mai greu atunci când ai un startup legat de criptomonede. De ce nu oferă băncile împrumuturi pentru afacerile noi ?

La început de săptămână, autoritatea financiară din Marea Britanie a vorbit despre cât este de problematic să faci rost de servicii bancare de bază, minimale, atunci când lucrezi cu blockchainul. Mulţi primesc un refuz pe toată linia. Unii primesc acces limitat şi altora li se închid conturile fără să fie notificaţi. Iar asta nu se întâmplă doar în Marea Britanie. Mulţi înţeleg de ce nu oferă băncile împrumuturi pentru afacerile noi, dar de ce li se refuză conturile bancare ?

Problemele cu băncile îngreunează operaţiunile de zi cu zi ale afacerilor care lucrează cu criptomonede. Pentru cei care sunt abia la început, este aproape imposibil să îşi crească afacerea. În multe ţări nici nu poţi să plăteşti spaţiu pe server cu bani gheaţă, trebuie să vii cu un carnet de cecuri sau cu un card bancar.

Situaţia în sine contrazice ce spune guvernul britanic, şi anume că sunt cu totul pentru inovaţie. Autorităţile au spus în multe rânduri că dezvoltarea FinTech este vitală pentru economie. Şi-au exprimat explicit interestul pentru tehnologia blockchain. Mai mult, un raport lansat acum doi ani de HM Treasury spunea că riscul de spălare de bani şi de finanţarea terorismului prin criptomonede este foarte, foarte scăzut.

de ce nu oferă băncile împrumuturi pentru afacerile noi

Unele afaceri cu criptomonedă au fost acceptate în programul de testare al instituţiei financiare. Nici ele nu pot să obţină servicii bancare pe teritoriul ţării. Asta deşi sunt scutite de toate reglementările, pentru a încuraja experimentele.

Băncile nu vor să comenteze situaţia. Comunitatea de startupuri nu poate decât să presupună că instituţiile se tem de criptomonede.

Se poate să nu fim tocmai departe de adevăr. Motivul principal însă s-ar putea să fie altul.

Nu se sperie aşa de uşor

Până acum, cele mai multe instituţii financiare au o idee rezonabilă despre ce fac criptomonedele şi cum funcţionează. Nu au lipsit rapoartele, evenimentele şi conferinţele pe această temă. Ele văd că guvernele studiază mai în profunzime subiectul. Unii dintre competitori experimentează cu emiterea de monede. Băncile ştiu foarte bine că mulţi dintre clienţii lor se joacă cu investiţiile în monede digitale. Criptomonedele nu mai sunt aşa de neînţelese cum erau odată.

Afacerile marginalizate nu le cer băncilor să le păstreze criptomonedele – cel puţin nu încă, această oportunitate de afaceri o să fie însă speculată de cineva. Afacerile vor ca băncile să îi ajute să îşi administreze veniturile în fiat şi plăţile. Este încă greu să plăteşti factura electrică şi chiria cu bitcoin.

Băncilor nu le place volatilitatea. Chiar şi aşa, preţurile fluctuante ale criptomonedelor nu au un efect atât de deranjant asupra rezervelor în fiat ale startupurilor.

De ce nu oferă băncile împrumuturi pentru afacerile noi bazate pe blockchain sau pe criptomonede ? Asta este altă problemă. Este cum nu se poate mai rezonabil ca băncile să îşi selecteze clientela. Aceasta este însă o problemă pentru toate startupurile tinere, nu doar pentru cele bazate pe blockchain. Un împrumut sau două ar fi minunate. Startup-urile au însă nevoie şi mai mare de un cont bancar din care să poată face plăţi.

Se ascut cuţitele

Aşadar, de ce se tem băncile? De reglementările neclare şi de amenzi.

Presiunea reglementărilor asupra instituţiilor financiare are tot felul de efecte. Băncile au plătit peste 320 de miliarde de dolari în amenzi, de la criza financiară încoace. Au parte de peste 200 de schimbări ale reglementărilor individuale în fiecare zi. Aşadar, este de înţeles că preferă să refuze afaceri în loc să rişte nişte amenzi care să îi nenorocească, sau chiar revocarea licenţei.

Băncile sunt liniştite să ştie că un startup blockchain respectă astăzi regulile şi reglementările în vigoare. Nu au însă nici o garanţie că aceste reguli vor rămâne neschimbate peste 5 ani. Se tem deci de nişte sancţiuni retroactive.

Nu regulile sunt porblema aici. Băncile sunt obişnuite să facă ajustări pentru a se supune reglementărilor.

Problema este că nu avem claritate în ceea ce priveşte regulile – nici cele de acum, nici cele din viitor. Acest lucru descurajează băncile să mai susţină afacerile cripto, oricât de profitabile ar fi.

Să fie lăsaţi să intre

Pentru a rezolva problema, unii încurajează instituţiile guvernamentale să creeze legi noi. Speră ca băncile să fie obligate să ofere servicii companiilor cripto. Pentru mulţi însă, situaţia este destul de aproape de controlul serviciilor financiare. În mod ironic, ideea contravine cu filozofia bitcoin din start.

O altă opţiune – mai simplă, mai ieftină şi mai puţin invazivă – ar fi ca instituţiile guvernamentale să dea undă verde băncilor să accepte startupurile cripto dacă îndeplinesc nişte cerinţe rezonabile. S-ar putea lucra cu o legislaţie de testare care să absolve anumite tipuri de conturi de la a se supune unor reguli standard.

Sau, ar putea să creeze o nouă clasă de entităţi, cu licenţă specială sub care să opereze – o bancă specială pentru afacerile bazate pe blockchain.

Ideea ar putea să încurajeze naşterea unui nou model de afaceri. Startupurile FinTech s-ar aduna toate să îşi înscrie afacerile cripto. Este o ocazie fantastică, ţinând cont de posibilităţile de creştere pe care le are domeniul.

Acest lucru ar putea să încurajeze băncile să creeze subsidiari dedicaţi pentru a atrage un nou tip de client – căruia pot să îi vândă şi alte servicii.

Nu numai că ar încuraja afacerile cu criptomonedă şi blockchain, dar le-ar crea o bază pe care să opereze. Le-ar putea ajuta pe bănci să inoveze. Industria FinTech ar găsi o nouă cale de creştere. Ambele ar reuşi să facă un pod de comunicare între fiat şi blockchain.

Pe măsură ce trece timpul, sectorul financiar, consumatorii şi autorităţile vor înţelege că graniţa dintre fiat şi cripto este tot mai puţin precisă. În sine, acest lucru o să deschidă o poartă pentru inovaţie şi oportunitate.

Nu ai găsit ce căutai ? Află aici cum pot face dezvoltatorii blockchain rost de finanţări prin ICO-uri.