Bitcoinul a devenit celebru când a făcut primii milionari peste noapte. Oameni care minau în subsol, cu plăci video, s-au trezit peste noapte că fisele din portofelul lor, care în urmă cu un an valorau câteva sute de dolari, i-au făcut milionari. Minarea a devenit între timp un proces dificil şi mulţi consideră că au mai puţină bătaie de cap dacă cumpără bitcoinii direct. Ca să îi înmulţească, ori îi stochează la termen lung, ori fac trading la zi. Cum faci rost de bitcoin cel mai uşor, rapid şi ieftin? Răspunsul variază de la o perioadă la alta, în funcţie de profitabilitatea minării, de preţul actual şi de perspective.

În partea 1 explicam cum faci rost de bitcoin din minare. Mulţi consideră că investiţia iniţială în minare este prea mare şi atunci aleg varianta mai flexibilă – să cumpere ce sumă de bitcoin vor şi să îşi facă o strategie prin care să îi înmulţească treptat.

Cum să cumperi bitcoin

Pentru începători, prima parte, cumpărarea de bitcoin, este intimidantă. Personal, am prieteni care vor de multă vreme să cumpere bitcoin şi care spun „încă mai vreau să învăţ”. Nu este de mirare, jumătate din articolele pe care le găseşti pe Internet te bagă în sperieţi. Cum poţi să-ţi pierzi banii? Care sunt cele mai mari escrocherii? Ce serviciu a mai fost închis, atacat, dat dispărut peste noapte?

Nu ducem lipsă de ştiri alarmiste. Ecosistemul poate să pară o junglă. Realitatea este că nici unul dintre noi, editori consultanţi, operatori, nu vrem să ne asumăm nişte riscuri în numele nimănui. Şi atunci, nu este sigur sau simplu să faci tutoriale şi recomandări.

Despre bitcoin înveţi făcând, şi probabil că o să mai şi pierzi

Dacă abia ai aflat despre bitcoin şi te gândeşti că o să începi să îl foloseşti după ce ai învăţat cum trebuie toate detaliile, află că mulţi îl studiază din 2014 – 2015, când preţul era de 200-400 de dolari. În tot timpul ăsta, au „pierdut” profituri de 3000%. Ce-am avut şi ce-am  pierdut, nu-i aşa? Fără să îl folosească, fără să aibă un portofel electronic cu bani în el şi fără să facă tranzacţii, or să mai aştepte să „înveţe” încă câţiva ani.

Ca să fii investitor îţi trebuie şi o doză de curaj calculat. Cât ai plăti pentru nişte cursuri de bitcoin ? Ai plăti 100, 200, 1000 de dolari? Pe piaţă există astfel de cursuri, cu puţin efort poţi să le găseşti gratuit. Nici unul dintre aceste cursuri şi nici un volum de cunoştinţe teoretice nu se compară cu experienţa practică. Aşadar, stabileşte o sumă pe care o vei investi în educaţia ta şi cumpără bitcoin de ea. Crează câteva portofele bitcoin pe mai multe servicii de  încredere. Veteranii recomandă Copay, Mycelium, Electrum, BreadWallet sau Armory, ori portofele generate pe stick. Cele mai puţin recomandate dintre serviciile populare sunt Circle, care păstrează banii în custodie sau blockchain.info, care se pare că nu are în acest moment cea mai bună calitate a codului.

O să vezi că este destul de simplu să îţi creezi portofelele. Este un proces care seamănă, să zicem, cu crearea unei adrese de email.

O să faci greşeli. O să pierzi poate primele zeci de dolari pentru că ai uitat să îţi notezi seed-ul (o serie de cuvinte mnemotice care îţi generează portofelul). O să uiţi de parola privată la un moment dat, sau o să uiţi să îţi faci backup. Nu-i nimic, ai învăţat lecţia pe câteva zeci de dolari. Când o să ai echivalentul a câteva mii, o să ştii ce ai de făcut.

După ce ai lucrat cu serviciile de portofel şi cu schimburile de bitcoin sau criptomonede câteva săptămâni, vei ştii ce ai de făcut pe mai departe. Dacă la final ai mai mult de jumătate din suma cu care ţi-ai propus să înveţi (să zicem o sută, două de dolari) poţi să consideri că ai „prins” repede.

Există multe strategii de trading. Fiecare trebuie să îşi găsească una care i se potriveşte. În mare parte, aceasta ţine de temperamentul fiecăruia.

Din acest motiv, articolele noastre nu sunt sfaturi financiare, pentru că nu avem cum să ştim ce ţi se potriveşte. Putem însă să îţi spunem care sunt strategiile care au fost de succes pentru alţii şi să îţi recomandăm ca, orice ai face, să ai răbdare.

Cum faci rost de bitcoin din trading la zi

Dacă vii din domeniul tradingului tradițional,poţi să intri pe piaţă, dacă nu, poate ar fi bine să te gândești de două ori. Dacă nu ai experiență, să nu crezi că tradingul de bitcoin e foarte foarte simplu și că o să-ți meargă intuitiv.

Studiază primele 10-20 de monede din coinmarketcap. Ai aici monedele în ordinea volumului pe piață. O strategie este să investeşti sume mici de tot în toate, cam cât îți permiți să pierzi. Și 10-20 de dolari e suficinet.
Nu vinde niciodată sub prețul la care ai cumpărat. Dacă cade piața, nu te alarma. Păstrează fisele pentru că nu e exclus să-și revină după 6-8-10 luni. Răbdarea este cel mai bine remunerată în trading. Dacă nu vinzi sub preţ, te asiguri că nu faci trading emoțional. Dacă ești nou, riști să cazi pradă la știri negative, la răspândirea de panică pe piață sau la FUD ori FOMO (fear of missing out) și să pierzi. Fii cu sânge rece, nu te speria și nu te entuziasma.
Dacă eşti începător şi nu cunoşti tehnologia, poate ar fi bine să nu investeşti în ICO-uri până când nu ai experienţă. ICO-urile sunt peste medie de riscante şi dacă nu cunoști foarte bine tehnologia îţi asumi riscuri suplimentare. Nu o să știi care au potențial și care nu fără să pricepi ce poate face, realist vorbind, blockchainul.

Stocarea de valori 

Bitcoinul este considerat o formulă bună pentru a stoca valorile, Se spune că cel mai bun moment să cumperi bitcoin este ACUM. Preţul ar trebui să crească în paralel cu cererea, pentru că oferta este limitată creând valoare deflaţionară. Chiar dacă ai cumpărat bitcoin la preţul maxim din 2013, la 1300 de dolari, acum, patru ani mai târziu te poţi mândri cu un profit de 600%, chiar dacă valorile maxime de atunci au mai fost atinse abia la începutul anului acestuia.
Un sfat învăţat din greşelile altora este să nu cumperi sume mari de bitcoin într-o singură tranzacţie dacă nu eşti sigur că ai un preţ minim istoric. Poate că piaţa bitcoin îţi dă o stare de urgenţă şi simţi că trebuie să cumperi de toţi banii acum. În realitate, fluctuează şi poţi să urmăreşti mişcările de preţ pe o perioadă mai lungă de timp şi să cumperi în mai multe tranşe, la fiecare lună sau săptămână.
Citeşte partea 1 – Cum faci rost de bitcoin din minare – AICI