Comisia de Supraveghere a Tranzacțiilor cu Tiluri de Valoare din Statele Unite (US Securities and Exchange Comission/SEC) a publicat o declarație cu privire la riscurile de tranzacționare pe platforme de tip exchange de criptomonede.

În documentul publicat pe site-ul oficial sunt oferite criteriile pe care persoanele interesate de criptomonede ar trebui să le ia în considerare atunci când selectează un exchange pentru efectuarea de tranzacții.

”Platformele online de tranzacționare au devenit o metodă populară utilizată de investitori pentru a cumpăra și vinde bunuri digitale, inclusiv monede și tokenuri oferite în cadrul așa numitelor ICO. Aceste platforme susțin că oferă instrumentele necesare pentru tranzacții rapide și transparente, însă trebuie să luați în considerare faptul că unele dintre aceste bunuri digitale se încadrează la categoria ‘titluri de valoare’ așa cum sunt definite de legile federale. Dacă o platformă oferă pentru tranzacționare astfel de titluri de valoare și operează ca un exchange, așa cum este definit de lege, atunci această platformă trebuie să se înregistreze ca atare în registrele SEC sau să obțină o excepție pe baza unei cereri. Scopul acestei proceduri de înregistrare este de a proteja investitorii și de a preveni comportamente de piață fraudulente sau manipulative”,

se menționează în document.

Declarația publicată de SEC trage un semnal de alarmă în legătură cu faptul că majoritatea platformelor online se definesc utilizând termeni care au semnificație legală, însă fără a avea și confirmare din partea autorităților. Astfel, pentru a se defini ca ”exchange”, este necesară îndeplinirea anumitor condiții legale, iar ”standardele” de selectare a bunurilor digitale ce se pot tranzacționa pe aceste platforme nu  trebuie echivalate cu standardele de listare pentru bursă, de exemplu. De asemenea, protocoalele de tranzacționare nu sunt supuse aprobării de către SEC, ceea ce înseamnă că investitorii nu au nicio garanție cu privire la corectitudinea acestora.

Având în vedere situația, SEC pune la dispoziție o serie de criterii pe care investitorii ar trebui să le ia în considerare atunci când aleg ce platformă să utilizeze:

  •  dacă se tranzacționează titluri de valoare, platforma ar trebui să fie listată în registrul oficial al SEC
  •  dacă platforma operează pe sistem de brokeraj, atunci ar trebui să fie înregistrată ca atare, inclusiv din perspectiva proprietarilor (indivizii sau compania care deține platforma ar trebui să figurareze în baza de date BrokerCheck)
  •  care sunt criteriile de selectare pentru bunurile digitale ce se pot tranzacționa și cum sunt setate prețurile?
  •  cine poate să efectueze tranzacții? Utilizatorii sunt tratați în mod egal indiferent de sumele tranzacționate?
  •  cum sunt protejate informațiile de identificare ale utilizatorilor?
  •  care sunt măsurile de protecție împotriva atacurilor cibernetice, în special în ce privește bunurile digitale stocate pe platformă?

SEC încurajează persoanele interesate de acest tip de activități să solicite informațiile relevante de la proprietarii platformelor și să le verifice în bazele de date ale SEC pentru a se asigura că sunt protejați de abuzuri. De asemenea, în document se afirmă că instituția va continua să supravegheze activitatea platformelor de tranzacționare, având în vedere dezvoltarea exponențială a acestui domeniu de activitate.