Publicația Reuters a raprotat că guvernul elvețian ia în considerare în mod formal posibilitatea unei criptomonede care să aibă susținerea statului. Guvernul său a cerut comisiei de legislatori un studiu al avantajelor și dezavantajelor unui franc elvețian electronic.

Consiliul federal al Elveției a explicat de ce a cerut un studiu formal al unei criptomonede susținute de stat.

„Consiliul Federal este conștient de provocările majore, atât legale cât și monetare, care ar fi acompaniate de utilizarea unui franc electronic. Cere ca propunerea să fie adoptată pentru a examina riscurile și oportunitățile aduse de un franc electronic și să clarifice aspectele economice și financiare ale francului electronic.”,

a comunicat consiliul.

Pare să fie o schimbare pentru Elveția. Acum abia o lună de zile, banca sa centrală făcea declarații despre instabilitatea inerentă a criptomonedei. „Banii băncii centrale digitale pentru publicul general nu este neapărat să asigure un sistem eficient pentru un sistem de plăți fără bani în retail. Abia dacă ar aduce avantaje, dar ar veni cu riscuri incalculabile în ceea ce privește stabilitatea financiară”, a avertizat Andrea Maechler de la banca națională a țării.

Chiar și așa, următorul pas în proces implică clasele inferioare ale parlamentului. În cele din urmă va decide dacă să meargă mai departe cu cererea. Cele mai multe țări care iau în considerare în mod deschis ideea au căutat o variantă prin care să implementeze o critpomonedă națională pentru a scăpa de sancțiunile economice sau ca pe o metodă să descurajeze entuziasmul oamenilor pentru alte monede care nu se află sub control guvernamental. Sancțiunile nu sunt o problemă pentru Elveția, iar guvernul a fost chiar foarte deschis la revoluția cripto, prin comparație.

Nici primii, nici ultimii

Venezuela este printre cele mai recente și cunoscute exemple de țări care au adoptat o criptomonedă cu susținere din partea statului. Este până acum singura țară care chiar a implementat ideea.

Președintele Maduro a lansat petro pentru a aduce atingere la polticile americane făcute împotriva administrației prezente. Guvernul lui Maduro a folosit o platformă ERC-20 pentru a lansa petro, despre care președintele insistă că este o monedă bazată pe barili de petrol. Pe lângă asta, guvernul a anunțat inițiative speciale și îi încurajează pe cetățeni să adopte moneda.

În presa strict controlată de pe teritoriul Venezuelei, cifrele și datele de la fața locului sunt destul de greu de verificat când vine vorba de succesul monedei petro. Pe partea sa, administrația lui Trump a fost destul de zdruncinată cât să emită un Ordin Executiv prin care interziceau formal cetățenilor americani să dețină petro.

Mai aproape geografic, Suedia a făcut pași similari cu Elveția. Riskbank pare să fie într-un proces deschis de a încuraja o societate fără bani peșin, iar Suedia este dornică să îi urmeze. O evoluție naturală a acestei idei, și pentru a-i păstra pe cetățeni sub atentul ochi al guvernlui, s-ar putea ca o monedă cu susținere guvernamentală să fie răspunsul.

Din nou, o monedă elvețiană nu este nici pe departe o certitudine. Deși politicieni cu influență cum ar fi Cedric Wermuth, vice-președinte al Partidului Social Democrat, a încurajat studiul, dar ideea încă se confruntă cu obstacole legislative.

Așa cum notează agenția Reuters, „În Elveția, dacă se aprobă propunerea, se va produce un studiu de către ministerul de finanțe elvețian. Nu a fost dat un termen limită pentru când va fi publicat dacă se dă undă verde.”