Săptămâna aceasta, guvernul iranian a recunoscut minarea de criptomonede ca activitate legală, confirmînd interesul de lansare a unei criptomonede naționale.

Imediat după acest anunț, potrivit mai multor surse, prețul Bitcoin a înregistrat creșteri semnificative pe exchange-urile din țară. Acesta a urcat pâna la echivalentul a 24.000$ în riali.

Secretarul Consiliului Suprem pentru Spațiul Cibernetic este Abolhassan Firouzabadi. Acesta a anunțat că agențiile guvernamentale au aprobat minarea de criptomonede ca industrie de sine stătătoare.

Ministerul Comunicațiilor și a Tehnologiei Informatice, Banca Centrală Iraniană și Ministerul de Afaceri și Finanțe lucrează în prezent la emiterea unei politici legislative finale pentru criptomonede.

Decizia de legalizare a minării

face parte din demersurile inițiate de Iran pentru a emite o criptomonedă națională emisă de Banca Centrală. Eforturile sunt justificate de sancțiunile economice impuse Iranului de Statele Unite.

Firouzabadi a confirmat că o criptomonedă națională este o unealtă promițătoare pentru a facilita tranzacțiile cu partenerii comericale, deoarece Iranul are acum acces redus la dolari americani. În ce privește tranzacționarea cu criptomonedele existente, reprezentantul guvernamenal a declarat:

”Structura legală și politicile finale pentru tranzacționarea de criptomonede și participarea în start-up-urile cu acest profil vor fi stabilite până la sfârșitul lunii septembrie. Până în prezent nu a fost luată o decizie finală.”

Începând cu luna iulie, investitorii în criptomonede din Iran au întâmpinat restricții guvernamentale. Utilizatorii au fost împiedicați să acceseze exchange-uri internaționale precum Binance.

Cu toate acestea, în urma declarațiilor privind minarea ca activitate legală, prețul Bitcoin pe exhchange-urile locale precum Exir au crescut la peste 24.000$.

În Iran BTC a depășit nivelurile record din decembrie. Asta deși prețul oficial la nivel internațional la momentul respectiv era de aproximativ 7000$.

Site-urile precum CryptoCompare au confirmat evoluția, prețul pe platformele de peer-to-peer precum LocalBitcoin ridicându-se temporar până la 25.000$.

Parțial, această fluctuație de preț poate fi justificată de fluctuațiile de preț ale monedei naționale iraniene, rialul. Cu toate acestea, interesul pentru criptomonede în Iran înregistrează o creștere clară, justificată de legalizarea minării.