După ce luni trei autorități de supraveghere financiară europene au lansat un avertisment cu privire la riscurile industriei cripto, în Marea Britanie marii jucători au anunțat crearea unui organism de auto-reglementare care urmărește să asigure legitimitatea activităților asociate cu monedele digitale.

Asociația include în prezent șapte companii – Coinbase, eToro, CryptoCompare, CEX.IO, BlockEx, CoinShares și CommerceBlock – care își desfășoară activitatea în special în domeniul exchange și s-au asociat în ideea de a crea un cod de comportament care să le asigure legitimitatea în ochii autorităților.

bitcoin-invest
Directorul CryptoUK (care ocupă și funcția de director al exchange-ului eToro), Iqbal Gandham, a declarat că scopul acestei asociații este de a ”promova un cod de bune practici și de a colabora cu guvernul și autoritățile de reglementare pentru a spriji implementarea unei legislații adaptate la acest tomeniu de activitate”.

În conformitate cu informațiile publicate pe Crypto UK , scopul codului de bune practici este de a preveni spălarea de bani și alte activități ilegale bazate pe tranzacțiile cu bitcoin și celelalte criptomonede, precum și de a oferi protecție consumatorilor.

Inițiatorii asociației au menționat însă că nu intenționează să se implice în reglementarea ICO, activități care au atras critici majore din partea tuturor autorităților financiare la nivel mondial. În schimb, ei doresc să reprezinte următoarele categorii de actori de pe piața cripto:

  •  exchange-uri – site-uri unde se pot cumpăra și vinde criptomonede digitale utilizând monede alternative sau bani fiat
  •  platforme de trading/brokeraj
  •  site-uri care asigură analiza comparativă a prețurilor pieței cripto
  •  intermediari – care facilitează plăți și tranzacții digitale
  •  vanzători care acceptă plăți în criptomonede
  •  asset manageri, care facilitează investițiile și tranzacțiile cripto.

Inițiativa CryptoUK este binevenită pe piață, mai ales având în vedere că autoritățile financiare au subliniat în mai multe rânduri că actorii din industria cripto sunt resposabili pentru felul în care sunt văzuți de consumatori. Auto-reglementarea este primul pas în direcția bună, care va ajuta domeniul criptomonedelor să fie tratate ca un partener și nu ca pe un risc financiar care trebuie limitat prin legi restrictive.