La o conferință despre criptomonedele din Washington, comisarul SEC Hester Peirce a avertizat că nu se știe când va fi aprobat un Bitcoin ETF.

Comisarul SEC a spus că lucrează pentru a-și convinge colegii din comisie să fie mai deschiși către activele digitale. Peirce este singurul membru al autorității de supraveghere care a exprimat public o opinie pro-ETF Bitcoin.

În pofida poziției optimiste a lui Pierce către această nouă clasă de active, SEC are 5 comisari. Pentru ca propunerea pentru ETF să fie aprobată, este necesar un vot majoritar.

De la începutul anului, mulți investitori au început să creadă că aprobarea unui ETF Bitcoin va deveni catalistul principal pentru urmatoarea apreciere a criptomonedelor pe piață.

cryptocoin

Un ETF Bitcoin ar putea mări lichiditatea de pe piața cripto în Statele Unite. Acest instrument ar permite atât investitorilor particulari cât și celor instituționali să investească în criptomonede fără a intra în conflict cu reglementările locale.

Peirce a afirmat că investitorii nu ar trebui să aștepte decizia SEC deoarece ar putea dura foarte mult.

„Nu fiți nerăbdători. Sfătuiesc investitorii să nu ia în calcul un ETF Bitcoin în planurile pe termen scurt. Cu toții știți că încerc să-mi conving colegii să fie mai deschiși în legătură cu cripto. Eu nu sunt la fel de fermecătoare ca alți oameni.”

Comisarul a mai adăugat că ETF-ul Bitcoin ar putea fi aprobat mâine, sau peste 10 ani.

Ea a ținut însă să pună accentul pe faptul că instituționalizarea criptomonedelor va fi inevitabilă. Infrastructura care înconjoară clasa de active se va întări treptat.

Săptămâna aceasta, de exemplu, Nasdaq și Fidelity au finanțat cu 27.5 milioane de dolari pentru finanțarea unui exchange numit ErisX. Implicarea unor astfel de nume mari în dezvoltarea infrastructurii cripto demonstrează încrederea în viitorul acestei piețe.

Variabile interesante

În iulie, comisia SEC a respins oficial propunerea pentru un ETF Bitcoin depusă de frații Winklevoss, pe motiv că se baza pe un exchange cripto pentru a stabili prețul de bază al monedelor. În luna următoare, SEC a mai respins alte 8 propuneri pentru ETF care foloseau piețele CME și CBOE pentru a stabili valoarea Bitcoin.

Din acest motiv, mult anticipata propunere ETF depusă de VanEck implementează o altă abordare.  Ei au bazat prețul Bitcoin ETF pe piața over-the-counter (OTC), deoarece aceasta este semnificativ mai mare.

Se speră că o astfel de bază va forța SEC să reevalueze posibilitatea adoptării unui ETF deoarece se va baza pe o piață cu totul nouă.