María Jesús Montero, ministrul finanțelor din Spania, a anunțat un nou proiect de lege ce obligă investitorii care activează în țară să declare ce criptomonede dețin. Măsura a fost luată în principal pentru a stopa spălarea banilor și în scopuri fiscale.

Isabel Celaa, purtătoarea de cuvânt a administrației spaniole, a dezvăluit în cadrul conferinței de presă că mai multe măsuri antifraudă vor fi lansate de guvern în efortul de a preveni spălarea de bani.

Ministrul a afirmat că este obligatoriu ca persoanele să informeze Agenția Fiscală despre operațiunile cripto în cazul în care sunt cetățeni spanioli care locuiesc în străinătate sau dacă sunt străini care locuiesc în Spania mai mult de un an.

Pentru a fi aprobat, proiectul trebuie să fie mai întâi aprobat de Congres. În perioada următoare va avea loc o dezbatere publică în care reprezentanții societății civile pro și anti cripto au posibilitatea de a-și prezenta punctele de vedere.

Reglementarea activităților legate de criptomonede

este în prezent un subiect fierbinte la nivel internațional. Unele țări au optat să interzică complet aceste activități, precum China și India, în timp ce altele implementează legislație favorabilă.

Poziția oficială a Spaniei este undeva la mijloc – guvernanții nu doresc interzicerea criptomonedelor, dar doresc să le poată supraveghea îndeaproape. Preocupările guvernului spaniol cu privire la utilizarea criptomonedelor pentru spălarea banilor sunt destul de vizibile.

În aprilie, administrația a trimis solicitări de identificare la 60 de companii cripto-conexe din industrie. În prezent, solicită informații cu privire la identitatea utilizatorilor de pe platformele de tip exchange ce activează în Spania. Per ansamblu, criptomonedele vor fi acceptate în țară, dar oamenii care speră la libertate completă vor fi dezamăgiți.

Dacă noul proiect de lege va fi aprobat, investitorii care dețin criptomonede vor trebui să le raporteze în formularul 720, care este folosit pentru rapoartele fiscale din țară. De asemenea, sancțiunile vor fi severe, de aproximativ 5 000 de euro pentru fiecare inexactitate.

Legislația cripto este în proces de definire în Europa

Încet, dar sigur, legislația privind criptomonedele este definită în Europa. Țări precum Polonia au o poziție mai negativă asupra criptelor și s-au raportat că au instigat condiții negative pentru industrie. Malta și Portugalia, de exemplu, au o poziție mult mai deschisă, Malta fiind cunoscută sub numele de Insula Blockchain.

Unele țări importante precum Marea Britanie și Franța au o poziție mixtă, cu unele măsuri care vor ajuta piața și altele care ar putea să-i dăuneze.