Autoritățile locale din Transnistria au decis să adopte reglementări care să atragă minerii cripto în regiune. Planurile pentur anul viitor includ deschiderea unei ferme de minare cu capacitatea de 100 MW.

La începutul acestui an, regiunea autonomă Transnistria a legalizat industria cripto și a oferit facilități pentru aceasta. Printre acestea se numără stimulente pentru investitorii străini pentru a înființa ferme miniere în interiorul granițelor sale. În conformitate cu prevederile sale, a fost creată o zonă economică liberă pentru aceste societăți, iar autoritățile au promis să furnizeze infrastructura necesară, inclusiv acces nelimitat la rețeaua electrică transnistreană.

Noua lege este denumită

“dezvoltarea tehnologiilor de blocare a informației în Republica Moldovenească Nistreană”.

Aceasta permite importul de echipamente miniere fără taxe și oferă scutiri de impozite pentru veniturile provenite din minare.

În prezent, în țară funcționează câteva instalații cu un consum total de electricitate între 5 și 7 MW.

Guvernul de la Tiraspol

intetioneaza sa extindă aceste ferme până la 100 MW și a reușit deja să obțină investițiile necesare.

Într-un interviu recent, premierul Aleksandr Martynov a declarat:

”Am adoptat o lege destul de liberală care stimulează activitățile miniere din Transnistria. De asemenea, le-am izolat de sistemul nostru fiscal.”

El a adăugat că principalul obiectiv stabilit de guvern este de a vinde mai multă energie electrică fermelor de minare.

Transnistria oferă avantajul

unui preț scăzut la energia electrică, datorită termocentralei Moldavskaya GRES. Aceasta, deținută de Rusia este situată pe malul lacului Kuchurgan, la granița cu Ucraina.

Termocentrala are o capacitate instalată de 2.520 MW, folosing gaze naturale rusești ce sunt plătite de Republica Moldova.

Minerii interesați să se stabilească în Transnistria au astfel posibilitatea de beneficia de prețuri accesibile la electricitate. Martynov a anunțat că proiectul de creare a fermei de minare cu capacitate de 100 MW a fost deja inclus în proiectul de buget pentru anul următor.