Moneda Bitcoin – În termeni foarte simpli, moneda digitala bitcoin este versiunea de bani a Internetului.

Bitcoin-ul este, la baza sa, un protocol criptografic, și de aceea i se spune cripto-monedă. Protocolul crează fragmente unice de proprietate digitală care poate fi transferată de la o persoană la alta. Practic, moneda digitala bitcoin este o formă asemănătoare cu aurul, aflată în mediul virtual.

Aurul este: rar, obținut printr-un consum de resurse și energie umană și acceptat la nivel global ca obiect de tranzacție.

Moneda digitala bitcoin se bazează pe un protocol creat de Satoshi Nakamoto, un programator sau de un grup de programatori, care și-a păstrat anonimatul. Meritul monedei bitcoin este acela că se supune unor legi economice fundamentale. La fel ca și aurul, reprezintă o resursă limitată care cere energie de minare pentru a fi scoasă la suprafață și mai apoi pe piață.

Practic, moneda digitala bitcoin se vrea a fi un înlocuitor pentru banii fiat emiși de Guverne și de bănci. Sa fie independent și aflat în totalitate sub controlul proprietarului.

Indrumar video despre Bitcoin!

Cum arată moneda bitcoin

Nu este vorba despre niște bani fizici, printați sau fabricați. Vorbim despre informație produsă de o întreagă rețea de calculatoare independente. Care pot fi accesate de orice cetățean al oricărui stat, atâta timp cât are acces la Internet. Așadar oricine se poate conecta la această rețea, de pe orice calculator sau dispozitiv mobil, exact în aceeași măsură în care îți poți deschide cont la o bancă.

Principala diferență fiind că nu e nevoie să îndeplinești nici un fel de condiție sau să demonstrezi în vreun fel că ești eligibil pentru a participa la piață.

Cu alte cuvinte, moneda digitala bitcoin nu ”arată” în niciun fel, în aceeași măsură în care nici banii de pe card cu care plătim la casă nu au o formă fizică, dar au un corespondent, undeva, care traduce informația de pe card în bani. În cazul monedei bitcoin, informația nu se traduce printr-un material fizic, aflat într-un seif de bancă. Ci printr-o ”dovadă de lucru” despre care vom vorbi mai târziu în articol.

Moneda Bitcoin – Ideologie

În condițiile în care comunitatea este cea care susține economia, guvernul continuă să fie cel care o reglementează. De multe ori greșit și sub presiune din partea băncilor. Am văzut exemple în istorie, unele dintre ele foarte recente. Guverne care printează bani cu nemiluita, scăzând valoarea bancnotei și creând inflație. Bănci care confiscă banii clienților (așa cum s-a întâmplat în cazul crizei din Cipru). Crize economice cauzate de împrumuturile mari pe care le-au făcut Guvernele și pe care generații de cetățeni trebuie să le acopere. Toate acestea sunt doar câteva exemple de control al autorităților care dau peste cap economia. Uneori la nivel global, alteori doar la nivel de individ, dar de cele mai multe ori pe toate planurile.

Practic, ce și-a dorit creatorul de la moneda digitala bitcoin este o descentralizare a economiei. Fără o entitate centrală care să controleze fluxul de bani, piața se auto-reglementează natural.

Cine conduce?

În lumea de astăzi, câțiva bancheri privați dețin, literalmente, toți banii din lume. Îi dețin sub formă de datorii. Fiecare dolar (sau fiecare denominare de monedă) a fost la origini un împrumut.
Chiar și dolarii pe care credem că ”i-am câștigat” și care se află în conturile noastre bancare. Și aceștia sunt în proprietatea creatorilor lor. Toate țările din lume au datorii. Dar așa cum toate țările au datorii, cineva trebuie să fie cel care i-a împrumutat. Cel care nu produce nimic, dar are autoritatea de a printa sau de a crea bani sub forma unui împrumut.

Acești bani artificiali au cauzat manipularea și controlarea oamenilor. Astfel, de bună voie, ne punem toată productivitatea, toate produsele și toată tehnologia în slujba celor care au împrumutat omenirea de la primii bani printați.

Metale pretioase

Dacă vă gândiți ”atunci am putea să ne întoarcem la metale prețioase”.  Atunci puteți să aflați că oricum, și acestea, se află în proprietatea băncilor. Fiecare gram de aur și argint din rezervele naționale sunt demult promise băncilor. Ba mai mult, nici măcar nu acoperă împrumuturile făcute.

Multe națiuni au promis deja între 150% și 600% din rezerva de metale prețioase, cu promisiunea că dacă băncile decid să își recupereze împrumuturile, aceștia vor crește taxele, vor printa mai mulți bani sau pur și simplu vor confisca proprietatea cetățenilor.

Cel mai important aspect care dă siguranța monedei bitcoin, o păstrează descentralizată și sub controlul proprietarului este faptul că este pseudonimă, deci cu anonimitatea Bitcoin aproape perfectă. Așadar, este mai puțin probabil ca aceasta să fie confiscată de instituții sau autorități.

Tehnologia bitcoin are o valoare reală cu potențial de a avea control cu adevărat democratic asupra dreptului nostru. De a face schimburi comerciale, fără să fie asociată vreo datorie artificială cu acesta. Fără datorie artificială, fără susținere cu valori percepute sau metale manipulate artificial. Fără reglemenări artificiale, doar valoare reală contra valoare reală, între oameni.

Cum sunt produși bitcoin-ii – protocolul bitcoin

O persoană sau un grup de persoane sub pseudonimul Satoshi Nakamoto a creat un protocol pe care l-a descris în lucrarea sa numită ”White Paper”. Acest protocol este ”open source”. Ceea ce înseamnă că oricine poate să îl acceseze, să îl studieze și să își aducă contribuția la el. Să facă modificări are nevoie de acceptul utilizatorilor.

Pe înțelesul tuturor, protocolul permite oricărei persoane să mineze și să tranzacționeze valută electronică. Limita disponibilă este de 21 de milioane de bitcoin-i. Sistemul este organizat într-o rețea care poate accepta un număr nelimitat de participanți conectați la internet. Aceștia minează folosind forța de procesare (inițial a propriilor calculatoare, dar mai târziu cu ajutorul unor aparate mai performante). Prin acest proces se schimba practic curentul electric consumat într-o sumă mai mică sau mai mare bani.

Minarea de Bitcoin

moneda bitcoin

Bitcoin-ii noi sunt generați de rețea prin procesul numit minare, iar minarea de bitcoin este făcută de aparate numite mineri. Acestea rezolvă probleme de matematică folosind puterea de procesare. Minarea este un sistem distribuit consensual care este folosit pentru a confirma tranzacțiile în așteptare, incluzându-le într-un șir de informație numit blockchain. În acest fel, se impune o ordine cronologică a lanțului de informații care protejează neutralitatea rețelei. Pentru a se primi confirmarea, tranzacțiile trebuie să fie stocate într-un block care se potrivește unor reguli de criptografie foarte stricte și care va fi verificat de rețea. De asemenea, minarea crează echivalentul unei loterii competitive. Care nu lasă indivizii să adauge prea ușor mai multe block-uri consecutive în rețea.

În acest fel, nici un individ nu poate să controleze ce este inclus în blockchain sau să înlocuiască părți din acesta. Crerea block-ului reprezintă dovadă de lucru (date despre timpul și consumul făcut).

White Paper

Iată cum este descris felul în care rulează rețeaua, pe pași, în lucrarea lui Nakamoto:

  1. Tranzacțiile noi sunt transmise către toate nodurile
  2. Fiecare nod colectează tranzacțiile noi într-un block
  3. Fiecare nod lucrează să găsească o dovadă de lucru pentru block-ul său.
  4. Când un nod a găsit dovada de lucru, emite un block către toate nodurile.
  5. Nodurile acceptă block-ul doar dacă toate tranzacțiile din el sunt valide și nu au fost deja cheltuite.
  6. Nodurile își exprimă acceptarea block-ului lucrând la crearea următorului block din lanț, folosind hash-ul block-ului acceptat ca hash anterior.

Mai mult de atat

Tot în lucrarea lui Satoshi, acesta explică și de ce protocolul este sigur și imun la manipulări.

”Rețeaua pune un timbru de timp tranzacției făcând hashing (metodă de criptare) într-un lanț în desfășurare de dovezi-de-lucru bazate pe hash. Formează un raport care nu poate să fie schimbat fără să refaci dovada de lucru. Cel mai lung lanț nu doar că servește ca dovadă a secvenței de evenimente la care a fost martor, ci demonstrează și că a venit de la cel mai mare totalizator de putere de procesor. Atâta timp cât majoritatea puterii procesoarelor este controlată de noduri care nu cooperează să atace rețeaua, vor genera cel mai lung lanț și vor întrece atacatorii.”

Cu alte cuvinte, metoda de protecție a rețelei este un factor de timp ireversibil.

Care este valoarea monedei bitcoin

Întreaga economie modială divizată la 21 de milioane de bitcoin-i este egală cu posibila valoare reală a tehnologiei bitcoin. Această valoare este uimitoare, și coincide cu sute de milioane de dolari pentru o moneda digitala bitcoin.

Dar această valoare de ”sute de milioane” pentru un bitcoin este relativă. Este legată de înțelegerea noastră și de felul în care evaluăm valoarea. Dacă ne uităm la dolar ca punct de referință, atunci da, valoarea potențială a monedei bitcoin va fi de sute de milioane de dolari. Dacă însă privim mai realist către valoarea faptului că putem să schimbăm liber bunuri și servicii de valoare reală unul cu altul, atunci trebuie să stabilim ce înseamnă valoarea.

Care este valoarea reală a unui lucru?

Valoarea naturala a 12 ouă și o pânie este aceeași ca acum 5000 de ani. ”Prețul” în orice moment din istorie este un aspect al percepției curente. Influențată de convenții asociate cu stilul de bani artificiali folosiți la acel moment.

Așadar, este posibil ca valoarea monedei bitcoin să fie cel puțin egală cu, dacă nu mai valoroasă decât, întreaga economie globală. Odată cu tehnologia putem să acumulăm la liber stocuri de valoare reală. Să le schimbăm liber și să rămânem fără datorii ca țară și ca individ atâta timp cât vrem asta. Spre deosebire de bani, creșterea economiei bitcoin nu crește și datoria.

Moneda bitcoin – o moneda democratica

Moneda bitcoin este prima formă cu adevărat democratică de bani din istorie. De aceea tehnologia are potențialul să fie mult mai importantă decât întreaga economie monetară, dar și mai importanta. Moneda digitala bitcoin va elimina toate datoriile asociate cu orice porțiune a economiei pe care o va reprezenta în cele din urmă.

Nu spunem că moneda digitala bitcoin va înlocui în curând toți bani, ci doar că ar putea și că poate ar trebui să o facă, pentru că făcând acest lucru putem în sfârșit să eliminăm toate datoriile asociate cu porțiunea din economie pe care bitcoin-ul o reprezintă.

Care sunt lucrurile de care depinde moneda digitala bitcoin

Banii depind de încrederea cu care sunt investiți și care este singurul factor care transformă o hârtie imprimată într-o valoare. Încrederea se traduce prin rata de adopție, chiar în lipsa unui cadru legislativ care să îl impună.

Fără o instabilitate financiară semnificativă sau a susținere guvernamentală, criptomonedele ca bitcoin au șanse mult mai mici să beneficieze de o adopție la scară mare așa cum discută și W. J. Luther în lucrarea sa “Cryptocurrencies, Network Effects, and Switching Costs”. Instabilitatea financiară din ultima perioadă a adus într-adevăr un grad mai mare de adopție. Suficient cât să atragă atenția autorităților financiare pentru a-l reglementa.

Nu sunt toate roz!

În acest moment, investițiile în criptomonedă în general au un grad mare de risc din cauza volatilității și a manipulării de preț. O practică frecventă încă din 2011 în domeniul criptomonedei au fost schemele pump-and-dump. Prin care o un grup de persoane se folosea de toate mijloacele specifice pieței pentru a crește prețul unei monede. Apoi să o vândă la un preț mare și să abandoneze conceptul cu totul.

Unele monede pot fi manipulate prin pre-minare. Ceea ce înseamnă că o monedă este generată de fondatorul său înainte ca codul de minare să fie lansat pe piață sau prin niște scheme de design intern.

În general instituțiile bancare nu acceptă criptomonede și nu oferă servicii pentru ele. Pe de altă parte studiază tehnologia blockchain care se află la baza lor.

Viitorul criptomonedei

Se pun încă probleme legate de viitorul criptomonedei. In mare parte acesta depinde de cadrul legislativ și de gradul de interes pe care îl vor avea guvernele să se desprindă de Fondul Monetar Internațional și de vechile datorii. Pentru că au existat mișcări sistematice (vârfuri de lance în reglementare au fost până acum Anglia, SUA, Australia, Olanda, Luxemburg și Germania), nu se mai pune problema de schemă piramidală sau pump-and-dump în ceea ce privește moneda digitala bitcoin.

Rămân cu siguranță probleme de rezolvat. Dar mulți dintre analiști recunosc că tehnologia pe care se bazează moneda digitala bitcoin are un viitor. Că are capacitatea de a zdruncina sistemul, iar lucrul acesta depinde de comunitatea în creștere.

Moneda bitcoin nu a fost gândită ca un joc piramidal sau ca o schemă de pump and dump. Tocmai pentru că există o bază ideologică puternică în spatele ei, care a fost susținută și de evenimentele recente (criza economică globală, criza din Cipru etc). S-au făcut investiții serioase în blockchain. Tehnologia este deja destul de răspândită cât să nu se mai pună problema că se va prăbuși definitiv. Rămâne de discutat însă ideea că regulile ar putea să curgă de la baza piramidei în sus. De aceea moneda bitcoin este cu siguranță o ocazie foarte bună de a începe un nou capitol în acest sens.