Minerii ruşi care vor să-şi vândă aparatura sunt din ce in ce mai mulți. Actualmente, mineritul de cripto nu mai este la fel de profitabil, în special pentru operațiunile casnice. Entuziaștii care-și desfășurau activitatea în locuințele, garajele sau beciurile proprii nu mai fac față cheltuielilor.

 Minerii ruşi vând echipamentele uzate

 Minerii ruşi amatori obișnuiau să fie foarte des întâlniți în regiunile Rusiei în care prețul energiei electrice pentru consumatorii privați era chiar și sub valoarea de 0.01$ / kWh.

În ultimele săptamâni, însă, prețul criptomonedelor s-a micșorat simțitor. Din acest motiv, profitabilitatea operațiunilor miniere la scară mică este mult diminuată.

De săptămâna trecută, numărul anunțurilor de vânzare a hardware-ul de minare a crescut cu 25%, pe piața online rusească Youla. Înca de la începutul anului, vânzările de GPUs au scăzut cu aproape un sfert.

GPU sunt utilizate pentru a mina criptomonedele nu necesită capabilităţi de calcul masive. Cererea de echipamente a scăzut, însă, cu 25% de la începutul anului. Youla a înregistrat în schimb o creștere a interesului pentru ASICs, capabile să mineze bitcoin datorită puterii mari de calcul.

Prețul aparaturii a scăzut de asemenea simțitor. În Ianuarie prețul mediu al unui ASIC era de circa 240.000 de ruble (~$3.500). Acum, valoarea sa este de doar 150.000 de ruble (~$2.200), cu 37.5% mai puțin.

 Vremuri în schimbare

 Anul acesta nu a fost foarte ospitalier cu investitorii în cripto sau cu minerii acestora. Prețul bitcoin a scăzut cu aproximativ 80% față de valorile-record pe care le-a înregistrat anul trecut. Rezultatele reduse au forțat unii mineri să renunțe, multe știri din China relatând că fermele locale și-au vândut echipamentele.

Mineritul de bitcoin s-a extins rapid în Rusia, în ultimii ani, în multe aspecte practica devenind o industrie. Mineritul privat a devenit de asemenea o sursă de venit pentru un număr de crypto-entuziaști. Mulți dintre minerii ruşi au început însă să renunțe deoarece profiturile sunt în declin.

Activitățile legate de criptomonede sunt încă nereglementate în Rusia. Potrivit rapoartelor din Moscova termenul „minerit” a fost exclus din propunerea legislativă privitoare la activele financiare care se află în mod curent supusă revizuirii parlamentului rusesc. Asta înseamnă că este posibil ca minarea de criptomonede să rămână nereglementată pe termen nedefinit.

În general, autoritățile de la Moscova au indicat ca ar avea o atitudine mult mai pozitivă în ceea ce priveşte mineritul de bitcoin decât cea privitoare la folosirea monedei. Practica mineritului nu a fost restricționată în Rusia și au fost făcute și propuneri pentru introducerea unui regim de taxare preferențial. Au existat inclusiv propuneri de eliminarea completă a impozitelor pentru mineri. Criptomonede, pe de altă parte, sunt considerate „monede surogat”, fiind ilegale sub legislația actuală rusească.