Creșterea de preț a criptomonedelor în 2017 a atras mulți investitori care caută să se îmbogățească rapid. A creat însă și o explozie pe piața de minare, iar piața de plăci grafice pentru minarea de criptomonede nu mai face față.

Minerii dau iama în Singapore și Hong Kong pentru riguri ieftine

Mineri din toată lumea se duc în bazarele de electronice din Asia ca să cumpere plăci grafice minare de criptomonedă. Sham Shui și Hong Kong și piața Sim Lim din Singapore, ca să dăm doar câteva exemple, sunt aglomerate. Oameni de toate vârstele comandă de aici riguri și echipamente specializate pentru minare.

Valul nou de cereri pentru rigurile de minare a revitalizat aceste piețe de electronice care erau doar acum câțiva ani pe moarte. Cumpărătorii începuseră să apeleze la magazinele online ca să își cumpere calculatoare și aparate.

„Față de Europa, este cu 30-50% mai ieftin să cumperi echipamente de minare cripto în Hong Kong”, spune minerul de bitcoin rus Dima Popov. Asta pentru că în Hong Kong nu se percepe taxă pe vânzări și se află în imediata apropiere de producătorii de componente chinezi.

Minerii cer riguri tot mai puternice, care includ și 500 de carduri grafice fiecare. Oferta de mineri nu mai acoperă cererea nebunească a pieței, iar producătorii și vânzătorii îi storc pe cumpărători de cât mai mulți bani se poate.

Plăci grafice pentru minare care se vând și la preț dublu

Piața de plăci grafice de top funcționa ca orice altă piață. Mergeai la magazinul de electronice, găseai o placă grafică pe care o voiai și plăteai puțin peste prețul producătorului. Astăzi, din cauza cererii tot mai mari de echipamente, o să găsești rafturile goale. Dacă totuși dai de un magazin cu stocuri mai bune, poți să te aștepți să le cumperi la preț premium.

Aceste plăci grafice pentru minare de top sunt metoda cea mai eficientă de minare cripto. Minerii hobiști și jucătorii mari se înghesuie să pună mâna pe cât mai multe aparate. Drept urmare, prețul a sărit fantastic. Vara trecută, o placă grafică mai populară ca AMD Radeon RX 580 se vindea undeva la 250 de dolari. Astăzi, prețul ajunge să fie probabil peste 500 de dolari, dacă ai norocul să o găsești în magazine.

Dacă ne uităm la prețul pentru cele mai populare plăci grafice pentru minare din ultimul an și le comparăm cu versiunile updatate, o să vedem că prețul a crescut undeva între 70 și 100%. Asta înseamnă că mulți dintre cei care își doresc să mineze caută oferte online sau chiar aparate la mâna a doua. Dacă te hotărăști totuși să cumperi plăci grafice mai vechi, trebuie să ții cont că acestea sunt depasite de dificultate și profiturile tale vor scădea.

Pretul unui rig – AMD RX 470 8 gb(100 pe stoc) este 16 800 de lei conform sosit . Dezvolta o putere de procesare de aprox 175 MH/s.