Zona criptomonedelor are două caracteristici care par să încurajeze escrocheriile din lumea cripto. În primul rând, toată lumea știe câteva povești legitime despre oameni care s-au îmbogățit fenomenal datorită investițiilor în criptomonedă. Proliferarea acestor povești crează un mediu foarte bun pentru tot felul de scheme care îi mint pe începători că or să se îmbogățească rapid. În al doilea rând, pentru că tehnologia este destul de greu de priceput pentru cei care abia intră pe piață, multe informații sunt luate de bune. Din păcate, din cauza acestor doi factori, avem o listă lungă de oameni care au rămas fără sume mari de bani.
Iată câteva ponturi ca să evitați escrocheriile din lumea cripto și să le recunoașteți imediat
Schemele ponzi
Schemele ponzi (sau jocurile piramidale) funcționează adunând investitori noi care să genereze ceva profituri pentru investitorii din urmă. Adică, baza piramidei lucrează pentru vârf. Aceste piramide se prăbușesc rapid când devine evident că nu sunt destui bani ca să se genereze profituri pentru toți investitorii.
În primul rând, aceste scheme piramidale îi invită pe oameni la tot felul de evenimente sau îi bombardează cu mesaje pe tot felul de canale online. Le promit câștiguri și, după ce i-au derutat și convins (pe unii îi transformă în adevărați fanatici evangheliști fără să le ofere mare lucru), îi trimit să recruteze alți participanți, tot sub promisiunea că or să facă profit.
Un semnal de alarmă este că promit profituri mari și riscuri mici. Asta contravine clar maximei uzuale a investitorilor – riscuri mari, profituri mari. Pe scurt, dacă sună prea bine ca să fie adevărat, cel mai probabil chiar și este.
Alt semnal de alarmă la care trebuie să fiți atenți este că au o structură de marketing pe mai multe nivele. Dacă vi se pare că un nivel se bazează pe nivelul de dedesubt ca să genereze profituri, atunci sunteți doar o cărămidă într-o piramidă dubioasă
Printre schemele piramidale recente se numără Bitconnect. Fondatorul ehtereum Vitalik Buterin a fost printre cei care avertiza oamenii în legătură cu schema Bitconnect, care avea predicții fabulos de optimiste pentru profiturile pe care o să le facă oamenii.
„O dobândă pe zi de 1% îți face investiția de 1000% să valoreze peste 50 de milioane de dolari în trei ani. Ți se pare o schemă sustenabilă?”, scria Madoff pe contul de Twitter. Buterin i-a răspuns imediat:
”Da, dacă oferă 1%/zi atunci ce fac e o schemă ponzi.”
Ieșirile de pe piață
Ieșirile de pe piață (le-ați întâlnit pe Internet sub numele de exit scams) sunt niște scheme foarte comune în spațiul ICO. Mizează pe investitorii creduli și pe prezentări destul de bine făcute pentru o companie care nici nu există. Cei din spatele schemei lansează un ICO, de obicei cu niște idei grandioase, după care dispar cu totul.
Semnalele de alarmă pentru aceste ieșiri de pe piață sunt niște lucrări albe de neînțeles, echipe non-existente și proiecții de profit extravagante. Este foarte ușor să pui la cale o astfel de schemă și este important să faci cercetare serioasă a unui proiect înainte să pui în spate bani serioși. Studiază lucrarea albă. Verifică datele despre echipă și profilul lor.
Trebuie să știți că cele mai multe ICO-uri eșuează oricum și nu reușesc să se țină de promisiunile făcute. Dacă adăugăm la asta și proiectele care îi escrochează pe investitori, șansele ca investițiile să ajungă la zero sunt și mai mari.
Un exemplu recent de schemă de acest fel este Confido. Au reușit să strângă 300 000 de dolari într-un ICO, după care au dispărut rapid cu banii.
Atacurile phishing
Atacurile phishing sunt de multă vreme unealta de bază a infractorilor cibernetici. Ideea din spate este să îi păcălească pe utilizatori să le dea date importante și sensibile. Fac asta creând siteuri sau adrese de email care seamănă izbitor cu niște servicii de încredere. Doar prin Internet, se pot accesa acum sume mari de bani. Nu este de mirare că escrocii ai pus ochii pe utilizatorii de criptomonede.
Ca semnal de alarmă, fiți atenți și suspicioși în legătură cu site-urile care nu au URL securizat. Asigurați-vă că siteul folosește adrese sigure, adică începe cu https în loc de http. Pe lângă asta, fiți cu ochii pe caracterele bizare din adresă. Fiți foarte atenți în special la cele care folosesc puncte deasupra sau sub litere. De asemenea, evitați reclamele sponsorizate pe motoarele de căutare sau rețelele de socializare. Dacă folosiți un schimb sau un serviciu similar, tastați adresa siteului singuri și treceți-o în bookmark după ce ați verificat dacă este sigură.
Acestea sunt doar câteva dintre diferitele țepe și cum vă puteți da seama de ele. Piața cripto este în mare parte un vest sălbatic. Astfel de înșelătorii sunt și ele parte din teritoriu. Bitcoinul și alte monede digitale le permit utilizatorilor să devină practic propria bancă. Dacă acest lucru asigură libertate fără precedent față de instituțiile financiare, atunci cealaltă față a monezii este că utilizatorii poartă responsabilitatea pentru propriile fonduri.