Primul meu contact cu minarea de criptomonede l-am avut în 2017. Deși existau multe oferte pe piață, inclusiv în România, am fost reticent. Înainte de orice mi-au displăcut lipsa de transparență a companiilor, un suport defectuos (de regulă asigurat doar prin email), calcule complicate legate de suma investită și profitul rezultat. Cum nu intra în discuție să minez pe cont propriu, am dat uitării acest tip de activitate. M-am axat timp de un an pe cercetarea amănunțită a mai multor proiecte care utilizează tehnologia blockchain.

La sfârșitul anului trecut am descoperit o companie care se ocupă cu minarea de Bitcoin: Elevate Group. Mi-au atras atenția modelul lor de business, transparența, excelentul suport oferit clienților de către întreaga echipă (inclusiv de către fondator) și activitatea intensă de pe grupul lor de Telegram.

Am început să analizez compania cu mult interes și să le pun cât mai multe întrebări pentru a înțelege exact cum funcționează modelul lor. Unde se duce fiecare $ pe care-l investesc clienții, costurile și profitabilitatea etc.

Elevate Group

se autodefinește ca „prima fermă de minare din lume care prioritizează transparența, integritatea și randamentul investiției (ROI)”. Temperaturile din zona unde este situată ferma de minare (Irkutsk, Rusia) sunt la un nivel scăzut cam 9-10 luni din an. Aspect care face din acest loc unul excelent pentru minarea de criptomonede.

Cu un cost de 0,055 USD/kWh Irkutsk reprezintă una dintre zonele cele mai ieftine din lume în materie de electricitate. Nu degeaba a primit denumirea de „capitala mineritului de criptomonede în Rusia”.

Modelul de business al companiei este MaaS (Mining as a Service/Mineritul ca serviciu). Clientul este proprietarul echipamentului iar compania este cea care asigură mentenanța acestuia și oferă spațiul de găzduire. Ferma de minare nu are comisioane pentru găzduirea și mentenanța echipamentelor. In plus, este situată în aceeași localitate cu un service al celor de la Bitmain.

Transparența este un factor extrem de important, iar la Elevate Group clientul cunoaște foarte exact unde se duce fiecare $ investit și care este profitul brut, respectiv cel net, rezultate lună de lună. Toate informațiile sunt puse pe blockchain-ul NEM, iar clientul are acces la ele. De asemenea, prin intermediul unui program (Awesome Miner) clientul poate vedea în timp real situația minerilor lui 24/7.

Minarea de Bitcoin este un maraton, nu un sprint. Ea se adresează într-un mod special celor care cred în potențialul tehnologiei blockchain și al Bitcoinului, precum și celor care gândesc în perspectivă, acumulând cu răbdare cantități de Bitcoin și păstrându-le pentru un termen mai îndelungat. De asemenea, nu trebuie uitat că profiturile realizate din minerit sunt o formă de venit pasiv (bineînțeles după ce clientul și-a amortizat investiția).

Disclaimer: Acesta nu este un sfat de investiție. Faceți propria dvs. cercetare fundamentală. Niciodată nu investiți mai mult decât vă permiteți să pierdeți. Dvs. sunteți responsabil(ă) de deciziile financiare pe care le luați.