În Siberia, energia electrică ieftină, climatul rece și infrastructura industrială sovietică abandonată au făcut din regiunea Irkutsk un loc atractiv pentru minerii cripto.

În orașul Bratsk se află una dintre cele mai mari centrale hidroenergetice din Rusia. Barajul și generatorul masiv alimentează fermele miniere din regiune. Electricitatea ieftină atrage activ minerii din toate părțile lumii, transformând regiunea într-un hub minier internațional.

Pe lângă energia electrică ieftină, climatul local este favorabil minerilor: temperatura medie anuală în Bratsk este de 28 de grade Celsius. Sezonul cald durează patru sau cinci luni pe an, iar în restul timpului zona are temperaturi sub 0 grade.

Un alt avantaj este multitudinea de clădiri goale, foste fabrici sovietice care nu au supraviețuit în tranziția Rusiei către o economie de piață.

Multe dintre aceste clădiri sunt conectate la rețeaua electrică și au devenit ferme de minare cripto. În aceste zone îndepărtate, minerii pot utiliza energia hidroelectrică fără a deranja vecinii.

Ferme de minare cripto 

Trei companii, Bitriver, Cryptoreactor și Minery, sunt cei mai mari jucători de aici care oferă „hoteluri miniere”. Acestea sunt locații unde companiile interesate pot plasa ASIC-urile proprii în ferme echipate cu sisteme de răcire, echipe de asistență tehnică și agenți de pază.

Bitriver are 100 de megawati disponibil pentru clienți. Cryptoreactor a spus că a asigurat 40 de megawati și Minery utilizează 30 de megawati. În prezent, locațiile găzduiesc hardware de minare de la clienții din SUA, Rusia, Japonia. Coreea, Brazilia, Lituania, India, Polonia, Spania, China și alte țări.

Ferma din Romania care isi va deschide portile in curand are pregatiti 40 de megawati pentru clienti.

La una dintre cele două ferme Minery, de exemplu, 26 de containere de transport masiv găzduiesc ASIC-uri deținute de mineri din SUA, Rusia, Coreea, India, Japonia și Spania, a declarat CEO-ul companiei, Ilya Bruman.

Dmitry Ozersky, CEO al Eletro Farm, o companie minieră care construiește o locație mare în Kazahstan, a apreciat că fermele miniere Bitcoin din Rusia au acum o capacitate comună de 600 megawati. Aceasta reprezintă aproape 10% din totalul puterii care susțin rețeaua Bitcoin la nivel mondial.