Refrenul ”investitorii instituționali vor intra pe piața cripto” a fost extrem de vehiculat în comunitate, deoarece toată lumea se așteaptă ca ei să aducă o infuzie de capital ce va ridica prețurile criptomonedelor.
Săptămâna aceasta, Coinbase a anunțat că servicul de custodie pentru criptomonede este în sfârșit activ, iar prețurile de pe piața cripto au crescut în medie cu 11%. Acest imbold justifică optimismul celor care așteaptă investitorii instituționali, însă rămâne de văzut dacă este o tendință ce se va menține pe termen lung.
Doi specialiști în investiții oferă trei motive care vor stimula implicarea marilor investitori pe piața cripto: Kimley Kadoche este șeful Relațiilor cu Investitorii al companiei LGO, care se pregătește să lanseze un exchange dedicat instituțiilor, capabil să facă față unor tranzacții mari, iar Nick Cowan este CEO al Gibraltar Blockchain Exchange (GBX), care este în proces de transformare într-o platformă dedicată tokenurilor digitale.
1. Reglementarea
Fondurile de investiții au mai puțină libertate când vine vorba de investirea fondurilor clienților față de traderii obișnuiți. Sunt necesare structuri legale clare, precum și platforme care să fie licențiate de autoritățile financiare precum SEC și FINRA.
Nick Cowan explică:
”Credem în mod fundamental în adopție … în special de către instituții, dar ceea ce va accelera acest lucru este, după părerea mea, punerea în aplicare a anumitor reglementări: încrederea consumatorilor, protecția investitorilor, transparența și acele chestiuni care, în prezent, țin la distanță jucătorii majori care ar putea intra pe această piață „.
Kimley Kadoche completează:
”În Statele Unite există un apetit printre investitorii instituționali, dar aceștia deocamdată așteaptă ceva mai concret care oferă o soluție reală. Și cel mai important este faptul că soluția trebuie să fie compatibilă cu reglementările SEC și FINRA, pentru că asta e principala problemă, trebuie să fii capabil să înregistrezi tranzacțiile cu criptomonede în contabilitate”.
2. Securitatea
Un alt aspect foarte important este securitatea criptomonedelor achiziționate – asta înseamnă că sunt necesare servicii de custodie sigure și eficiente.
De exemplu, serviciuld e custodie oferit de Coinbase include cold storage (stocarea criptomonedelor offline), un serviciu de brokeraj instituțional, servicii de raportare și un program de asigurare pentru clienți.
LGO are o abordare diferită și oferă stocare descentralizată, integrată cu Ledger, în combinație cu un order book centralizat.
Kimley Kadoche menționează:
”Infrastructura existentă acum pe piață nu este super sigură. Există întotdeauna o problemă cu custodia, procedurile KYC nu sunt foarte sigure și, de asemenea, așteptăm ca SEC să fie pe deplin transparent cu privire la ce reglementări și acțiuni pe care doresc să le ia în ceea ce privește activele digitale”.
3. Lichiditatea
Volumele gestionate de investitorii instituționali sunt foarte mari, ceea ce înseamnă că lichiditatea este o problemă pentru criptomonedele mici. Chiar dacă Bitcoin și Ethereum au lichiditate mai mare, un order de dimensiuni mari va genera consecințe la nivelul întregii piețe.
„A treia problemă care trebuie soluționată este lichiditatea”, avertizează Kimley. „Instituțiile financiare intenționează să cumpere și să vândă cantități mari și trebuie să aibă un vânzător sau cumpărător pentru a le face față. Deci, trebuie să le poți oferi ceea ce vor. Nu poți să mergi pe Coinbase și să cumperi 1000 de bitcoin.”
Cei doi experți sunt de părere că, indiferent de efectul pe care implicarea investitorilor instituționali îl vor avea asupra prețurilor criptomonedelor, cel mai important este că vor oferi legitimitate pieței cripto.
Principala consecință a acestui fapt va fi că Bitcoin și celelalte criptomonede vor deveni un instrument de investiție și o metodă de a obține profituri pentru toate categoriile de populație.