Ca multe alte industrii, implicarea Hollywood-ului în criptomonede și ICO-uri a devenit o realitate. Un număr de celebrități au încercat să valorifice creșterea interesului și potențialele profituri ce pot fi obținute.

Unele vedete au continuat să obțină succese în colaborările lor legate de cripto. Altele au fost implicate în scandalurile ce au urmat proiectelor eșuate sau frauduloase.

Centra Tech

Două nume majore în industria de divertisment au devenit victime după ce s-au asociat cu proiectul fraudulos Centra Tech.

În 2018, cei trei cofondatori ai proiectului au fost inculpați și acuzați vânzare ilegală de securities și fraudă de către SEC. Centra Tech a strâns 32 de milioane în ICO.

Cardul Centra a fost anunțat ca un card de debit susținut de Visa și Mastercard, ceea ce a permis utilizatorilor să convertească cripto în monedă fiat. Investigațiile au arătat că nu există un parteneriat real.

cryptocoin

Înainte de a se dovedi o escrocherie, fondatorii proiectului au reușit să obțină sprijinul boxerului Floyd ‘Money’ Mayweather. Boxerul a postat o fotografie pe Twitter cu un card de debit Centra în mână în luna septembrie a anului trecut.

Producătorul american de muzică, DJ Khaled, a susținut, de asemenea, proiectul pe site-urile de social media. El a promovat cardul de debit Centra pe Instagram și ulterior a șters postarea.

Săptămâna trecută

ambele vedete au trebuit să facă consecințelor pentru implicarea lor în Centra Tech. SEC i-a acuzat în mod oficial atât pe Mayweather, cât și pe Khaled, de publicitatea ilegală a ICO-ului fraudulos.

Mayweather a primit o sancțiune serioasă de la SEC pentru că nu a declarat plățile primite pentru promovare. Acesta a primit 100.000 de dolari de la Centra Tech. De asemenea, Khaled nu a dezvăluit o plată de 50.000 USD de la Centra Tech.

Ambele celebrități au fost de acord să plătească penalități și să se supună restricțiilor SEC. Mayweather va plăti peste 615.000 de dolari în total. Khaled a fost obligat să plătească 153.000 de dolari în total.

Ramificațiile implicării lor depășesc sancțiunile financiare. Mayweather a fost de acord să colaboreze cu ancheta în curs de desfășurare asupra Centra Tech. Acestuia i s-a interzis să promoveze securities timp de trei ani. iar Khaled nu poate realiza promoții timp de doi ani.

Scheme piramidale și manageri suspecți

În ianuarie 2018, a fost lansat un proiect numit Bitcoiin2Gen și a fost pe scară largă etichetat ca schemă piramidală și companie MLM. Proiectul a primit un avertisment de la Departamentul de Valori Mobiliare al Departamentului de Comerț și Asigurări din Tennessee (TDCI).

Actorul american Steven Seagal a fost principalul promoter al ICO-ului. Proiectul a pretins că este un sistem de plăți peer-to-peer (p2p) în matrița Bitcoin, care rulează pe blocul Ethereum.

Implicarea lui Seagal la ICO nu a trecut neobservată de SEC. Autoritatea de supraveghere a emis o declarație îndreptată către celebrități care avertizau asupra eventualelor ramificații juridice în cazul în care nu respectă reglementările privind securities:

“Celebritățile și alții folosesc rețelele media sociale pentru a încuraja publicul să achiziționeze acțiuni și alte investiții. Aceste mențiuni pot fi ilegale dacă nu dezvăluie natura, sursa și valoarea compensațiilor primite pentru promovarea, directă sau indirectă, de către companie. “

La doar două luni de la lansare, fondatorii – alături de Seagal – au anunțat plecarea lor din proiect după finalizarea ICO în martie.

Actrița americană Paris Hilton, de asemenea, a căzut pradă unei ICO fraudulos.

Hilton și-a exprimat interesul față de ICO-ul LydianCoin într-o serie de Tweets. După câteva luni, când directorul companiei-mamă pentru LydianCoin a fost implicat într-o problemă juridică serioasă, Hilton s-a distanțat public de proiect.

Printre alte celebrități, rapperul american The Game s-a implicat, de asemenea, în lumea ICO în august 2017. El a postat un videoclip pe Twitter, în care a promovat o platformă bazată pe blockchain, axată pe industria marijuanei.

Potrivit rapoartelor, fondatorii proiectului nu au înregistrat ICO la autoritățile de reglementare relevante, ceea ce a dus la bătălii juridice cu investitorii inițiali.

Rapperul american T.I. esta încă una din celebrități care s-a confruntat cu un proces de la investitori, după lansarea tokenului FLiK în noiembrie. Un grup de 25 de investitori l-au dat în judecată pe rapper și pe partenerul său de afaceri, Ryan Felton.

Grupul a investit peste 1,3 milioane de dolari în ICO. Ei suțin că T.I. și Felton au folosit banii obținuți din vânzarea tokenului pentru a pompa prețul monedei înainte de lansare. Reclamanții solicită daune de 5 milioane de dolari de la duo.

SEC a stabilit un precedent

Decizia SEC de a-i amenda pe Mayweather și pe Khaled a relevat clar consecințele nefaste ale promovărilor de ICO-uri ilegale.

Director departamentului de enforcement al SEC, Stephanie Avakian, a explicat că utilizarea celebrităților pentru a promova ICO-urile pot avea consecințe importante:

“Aceste cazuri evidențiază importanța divulgării complete a investitorilor. Dacă nu erau dezvăluite plăți, promisiunile lui Mayweather și Khaled ar fi putut părea imparțiale. În realitate au fost promoții plătite”.

Directorul diviziei de executare SEC, Steven Peikin

a cerut investitorilor să fie atenți la așa-numitele sfaturi de investiții pe platformele sociale:

“Investitorii ar trebui să fie sceptici față de consultanța de investiții postate pe platformele sociale și nu ar trebui să ia decizii pe baza sfaturilor date de celebrități. Persoanele cu influență în social media sunt adesea plătite de promotori. Ei nu sunt profesioniști în domeniul investițiilor, iar securities pe care le promovează, indiferent dacă sunt emise cu ajutorul unor certificate tradiționale sau în blockchain, ar putea fi fraude “.

Amenzile majore impuse de SEC pentru Mayweather și Khaled trimit un mesaj puternic altor vedete care sunt plătite pentru promovarea proiectelor.