Revista Bloomberg a publicat aseară știrea conform căreia compania Binance este investigată de autoritățile americane pentru spălare de bani și evaziune fiscală. Conform unor surse anonime, Departamentul de Justiție din SUA și IRS au solicitat informații de la ”indivizi ce au cunoștințe despre activitatea companiei”. Autoritățile nu au confirmat oficial această investigație, iar purtătoarea de cuvânt a Binance a declarat doar că exchange-ul este deschis să coopereze cu autoritățile.

Binance este investigată de autoritățile americane in timp ce piata scade

Ca urmare a acestei știri, ce a fost preluată ulterior și de alte canale media, prețurile criptomonedelor au avut de suferit. Market cap-ul cripto a scăzut cu 200 de miliarde de dolari în câteva ore, în mare parte deoarece cele trei criptomonede de top au suferit scăderi de aproximativ 10%. Bitcoin a scăzut la 48.200$ pentru scurt timp, ETH a scăzut la 3800$), iar Binance Coin (BNB) a scăzut de la 650$ la 550$. Ulterior, prețurile au început să recupereze.

În utlima perioadă, oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la interesul manifestat atât de investitorii tradiționali, cât și de publicul larg pentru criptomonede. Cele mai frecvente declarații publice se referă la faptul că monedele digitale sunt folosite pentru a ascunde tranzacții ilegale și că cei ce au câștigat sume substanțiale din traznacționarea acestora evită impozitele. În ciuda acestui fapt, profiturile semnificative generate de investițiile în criptomonede le-au făcut să crească în popularitate.

Asta înseamnă însă și că infracțiunile ce includ criptomonede sunt mult mai discutate în presă. Cu câteva zile în urmă, de exemplu, compania de transport de combustibil Colonial Pipeline din SUA a fost victima unui atac cibernetic. Hackerii au blocat activitatea rețelei pentru câteva zile, generând temeri despre o criză de combustibil în zona estică a SUA. Compania a optat să plătească hackerilor 5 milioane de dolari într-o criptomonedă nenominalizată pentru a-și relua activitatea.

TradingView – Aliatul tau in trading!

Binance reprezintă o țintă comodă pentru autorități, având în vedere că este probabil cel mai mare exchange cripto din lume. Au existat numeroase speculații cu privire la aranjamentele făcute de Changpeng Zhao pentru a evita problemele cu autoritățile, de la faptul că nu deține un sediu oficial până la crearea unui exchange dedicat pieței americane. Rămâne însă de văzut dacă investigația DOJ este reală și dacă va genera rezultate negative pentru Binance.

La pachet cu stirea ca Tesla nu mai accepta Bitcoin pentru vanzarea de masini, prețul Bitcoin a fost afectat negativ. În ultima lună, BTC a scăzut cu 20%, însă majoritatea celorlalte criptomonede de top au înregistrat creșteri între 10 și 90%.