Teoretic, moneda bitcoin ar putea să scadă la zero. La fel și chiriile în București sau prețul oricărui produs poate să devină zero. Șansele sunt însă mici să se treacă de pe o zi pe alta la comunismul perfect în care chiriile și produsele să fie gratuite. În aceeași măsură, ar trebui ca bitcoinul să fie zdruncinat foarte puternic să scadă la o valoare nulă.

Așadar, să lucrăm în termeni raționali și să vedem, realistic vorbind, cât de mult poate să scadă moneda bitcoin.

Minimum minimorum stabilit de mineri

Dacă tu ai fi singurul om din lume care minează bitcoin, dificultatea ar scădea la zero. Așadar, ai mina un block în zece minute și ai primi o recompensă de 12 bitcoini. Să zicem că un laptop consumă cam 30W/h, deci prețul ar fi undeva la 0,0005390RON pe oră și 0,00009RON pentru un bitcoin (minat în 10 minute).

Pentru că pe tine nu te avantajează să vinzi sub prețul de producție, este de înțeles că îți vei dori să îl vinzi cu minim 0,0001RON.

Prețul unui produs nu depinde însă de costurile de producție ci de cererea pe piață.

Scalând calculul, trebuie să înțelegem că nici fermele de minare nu vor vrea să vadă prețul scăzând sub profitabilitatea unui miner de top, să zicem un S9 (cel mai puternic aparat de minare la ora actuală). Iar asta în cel mai rău caz posibil.

Minarea cu un S9 poate să varieze ca preț, în funcție de dificultatea la zi și de costurile pentru electricitate. La un cost de 0,12$/kW (o cifră medie pentru contractele minerilor) și dificultatea la zi (rata de hash a rețelei) de 2 880 550 478 GH/s, ajungem la un cost de 3,96$ pe zi.

După calculele bitcoinwisdom, un S9 ar trebui să mineze cam 0,0095BTC pe zi.

Teoretic, un bitcoin nu ar putea să scadă sub 400 de dolari , doar din punct de vedere al curentului electric. Dacă peste acest preț adăugăm și costurile de mentenață și investiția inițială, un preț minim la care minerii ar începe să se alarmeze ar trebui să fie de 600-650 de dolari americani.

cât de mult poate să scadă moneda bitcoin

Minerii cu potențial de manipulare a pieței

Practic am stabilit valoarea reală de producție și punere pe piață a bitcoinului la 600-650 de dolari. Adăugăm un minim de 10% pentru profitul minerilor și obținem o cifră minimă de 710 dolari pentru un bitcoin.

La acest preț, deja minerii ar trebui să caute ieșiri rezonabile de pe piața de minare, casând afacerea cu totul. Este puțin probail să se întâmple acest lucru. Ținând cont de potența financiară a minerilor chinezi și de capacitățile lor de manipulare a pieței, este de așteptat că…pur și simplu nu vor lăsa prețul să scadă sub 710 dolari și că vor prefera să dea un impuls pieței.

Am și văzut acest lucru acum, în luna ianuarie, când prețul s-a lovit de un prag rezistent de 716$ după care a ricoșat în sus.

Cât de mult poate să scadă moneda bitcoin ? Atât cât permit minerii. Aceștia au posibilitatea de a manipula cererea și oferta pe piață și ținând cont de banii investiți, cel mai probabi o vor face.

Singura concluzie este că bitcoinul este prea mare pentru a eșua (too big to fail, după expresia populară) și că nu ne rămâne decât să fim raționali pe piață.