Traderii bitcoin ar putea în curând să poată paria pe versiunea preferată de blockchain.

De parcă dezbaterea de mai bine de un an asupra programei tehnice a rețelei nu era destul de dramatică, mâine vom putea vedea o nouă întorsătură de situație în dezbaterea scalabilității. Atunci, un grup de mineri și dezvoltatori spun că vor crea o rețea alternavită și vor veni cu blocuri mai mari. Aceasta ar fi după părerea lor cea mai bună soluție pentru creșterea capacității rețelei.

Soluția se numește bitcoin cash (BCC) și va bifurca efectiv software-ul bitcoin existent și istoricul de tranzacții. În acest proces, fiecare utilizator de bitcoin va avea noua criptomonedă pe un lanț nou, cu reguli diferite.

Dacă utilizatorii dețin 2BTC, înseamnă că vor putea să primească 2BCC pe blockchainul bitcoin cash. Mișcarea ar putea să genereze milioane de dolari pentru traderi.

Există precedent pentru această situație. La fel s-a întâmplat cu ethereum vara trecută. Atunci, membrii comunității au creat o nouă criptomonedă pentru a protesta împotriva unei decizii de design a dezvoltatorilor.

Dacă vă așteptați ca această nesiguranță să îi sperie pe traderi, conform operatorului Ripple Rafael Olaio, vom vedea opusul. Ținând cont că se crează o nouă rețea, Olaio și alți observatori ai pieței cred că traderii își vor păstra bitcoinii pentru a intra în posesia noilor fonduri.

”Oamenii vor să-și dubleze monedele. Nimeni nu-și vinde bitcoinii” a spus Olaio.

Per total, analiștii și-au dat cu părerea în legătură cu ce s-ar putea întâmpla în zilele și lunile care urmează. Au comentat cam care cred că ar fi impactul imediat și pe termen lung al creării unei criptomonede noi, tranzacționate la scară largă și care seamănă cu bitcoinul.  Trebuie să spunem că nu toți traderii cred că Bitcoin Cash va merita aceste titluri.

Arthur Hayes, fondator al platformei de trading BitMEX, a spus că ”teoretic” lansarea bitcoin cash ar trebui să facă prețul bitcoin să scadă. Totuși, pune sub semnul întrebării dacă acest lucru se va întâmpla sau nu. În trecut, traderii nu au fost deloc indulgenți cu încercările de bifurcații ale monedei bitcoin.

”Au fost multe distribuții similare bazate pe bitcoin care nu au făcut prețul să scadă, inclusiv bitcoin clams, byteball etc. Cred că bitcoin cash va avea un impact minim sau deloc asupra prețului bitcoin” a spus acesta.

Hayes a continuat:

”Cred că majoritatea celor care dețin bitcoin se așteaptă ca lanțul să supraviețuiască cât să își poată vinde ”banii gratuiți” și să cumpere bitcoin.”

Derută în rândul consumatorilor

Charles Hayter, co-fondator al serviciului de schimb CryptoCompare a notat că cel mai probabil consumatorii vor fi induși în eroare de opțiunea de a alege între două monede aflate în competiție.

”Pe termen lung, aceste două variante vor crea confuzie cu numele lor similare, ceea ce fără îndoială va cauza niște probleme” a spus el.

Nu a fost singurul de aceeași părere.

Marc Van der Chijs, antreprenor olandez și investitor, a notat că după părerea lui unii ar putea să creeze confuzii cu cele mai rele intenții,  pentru a face profit de pe urma neatenților.

”Îmi închipui că unii ar putea să le vândă oamenilor ”bitcoin la reducere” și să le dea BCC în loc de BCC. Aceste povești îi vor face pe vânzătorii care acceptă plata cu bitcoin să fie și mai îngrijorați în legătură cu bitcoinul.”

Din cauza problemelor de genul ăsta și poate a altora neprevăzute, Van der Chijs a spus că se așteaptă ca prețul bitcoin, adunat cu prețul bitcoin cash, să scadă sub 2700$, media de preț din ultima perioadă.

”Din cauza acestor nesiguranță, oamenii ar putea să treacă de la BTC/BCC la ETH sau la alte criptomonede. Așadar nu cred că ăsta e un lucru bun pentru prețul bitcoin” a spus el.

Fără ether classic

Totuși, un observator al pieței a căutat să sublinieze că bifurcația bitcoin ar putea să fie mai puțin competitivă față de alte criptomonede mai mari din cauza efectelor asupra rețelei.

Ethereum classic a făcut o bifurcație de la rețeaua ethereum la mai puțin de un an de la apariție, moment în care s-a întâmplat exact ce spunea Van der Chijs. Prețul cumulat al celor două monede era sub prețul pe care îl avea ether înainte de bifurcație. Prețul bitcoin va rămâne mai stabil pur și simplu pentru că are o rețea mai mare de utilizatori și o infrastructură mai staiblă.

”Bitcoinul seamănă mai mult cu banii, spre deosebire de ethereum. O mare parte din infrastructură, cum ar fi serviciile de plată, sunt construite și implementate deja în multe locuri”. A spus Takao Asayama, director al schimbului de criptomonedă Zaif.

Kevin Zhou, operator al fondului Galois Capital a dat același răspuns. Acesta a spus că bifurcația va fi asimetrică iar efectele asupra celor două tehnologii vr fi diferite.

Totuși,  Zhou sugerează că este un lucru bun și că le va permite utilizatorilor să își alinieze capitalul cu specificațiile tehnice pe care le preferă.

”Acest tip de diferențe permite capitalului să meargă selectiv către o tabără sau alta” a spus el.

În urma acestei bifurcații utilizatorii de zi cu zi vor putea pentru prima dată să voteze în această dezbatere, investind. Important este să nu facă însă confuzii.

La ce ne putem aștepta

Este greu de spus ce urmează.

Minerii și dezvoltatorii spun că vor să meargă mai departe cu bifurcația. Este însă posibil ca codul necesar creării bifurcației să nici nu fie introdus. Alții își fac griji că dacă se merge mai departe, atunci vom avea o perioadă de volatilitate crescută. Pentru traderii avansați ar fi un lucru bun, dar nu și pentru investitorii mai puțin implicați.

Investitorul Vinny Lingham, cunoscut pentru predicțiile lui de preț destul de precise, a spus că va scoate capitalul de pe piață înainte de lunile care urmează și care vor fi turbulente.

”Riscurile mari înseamnă și câștiguri mari, dar și șansa ca portofoliul să sufere pierderi masive. Nu îmi place ce văd, așa că o să stau pe bară puțin mai mult” a spus acesta.

Cât despre sfaturile practice, Zhou a scos în evidență faptul că traderii care vor să intre pe piață ar trebui să își scoată bitcoinii de la schimburi. Dacă acestea nu oferă suport pentru noua criptomonedă, bitcoinii lor ar putea rămâne doar pe lanțul vechi.