Internal Revenue Service (IRS) din Statele unite a anunțat că a creat o coaliție împreună cu autoritățile financiare din alte 4 țări pentru a combate criminalitatea cripto. Coaliția a fost denumită ”The Joint Chiefs of Global Tax Enforcement” – J5 și include Australia, Canada, Olanda și Marea Britanie.

În conformitatea cu declarație de presă emisă de J5, rolul acestei organizații multinaționale este de a ”reduce amenințările la adresa autorităților de gestionare a impozitelor generate de criptomonede și criminalitatea cibernetică”, precum și de a combate fraudele fiscale transnaționale și spălarea de bani.

În cadrul J5, agențiile care au responsabilități în colectarea taxelor și impozitelor vor face schimb de informații și vor colabora în cadrul investigațiilor care implică activitățile derulate pe teritoriul acestor țări.

Conform declarațiilor reprezentanțiilor IRS, acest taskforce a fost creat în urma solicitărilor transmise de Organizația Internațională pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), care a semnalat că este necesar ca țările să își accentueze eforturile de a combate criminalitatea financiară și fiscală. Acest efort multilateral are rolul de a pune presiune pe ”comunitatea criminală globală” mai eficient decât ar putea s-o facă fiecare autoritate în parte.

De altfel, în ultimele luni, IRS și-a mărit echipa de investigații cu 10 ofițeri noi, care s-au specializat pe cercetarea evaziunii fiscale care implică criptomonedele. Conform legislației americane, veniturile din criptomonede se impozitează similar cu proprietățile, însă o mare parte dintre cei care au obținut astfel de venituri nu le-au declarat.

Recent, IRS a colaborat cu Departamentuld e Justiție al SUA și cu FBI în cadrul mai multor investigații ce au ca subiect criptomonedele. Unul dintre cele mai importante cazuri a fost cel al site-ului de anunțuri Backpage.com, care a fost acuzat în această primăvară că a spălat o jumătate de milion de dolari de venituri ilegale prin intermediul criptomonedelor.

Având în vedere dificultatea urmăririi tranzacțiilor cu criptomonede, IRS a început să utilizeze serviciile unor companii de analiză a blockchain precum Chainalysis însă de anul trecut.