Săptămâna trecută, exchange-ul Quadriga CX și-a suspendat activitatea după ce fondatorul a decedat în India. Aparent, Gerald Cotten era singurul care avea acces la portofelele offline în care erau stocate fondurile utilizatorilor.

Inițial, văduva lui Cotten, Jennifer Robertson, a angajat un expert de securitate pentru a încerca să acceseze datele de pe laptopul acestuia. Avocatul Quadriga a declarat că demersul nu a avut succes și că fondurile exchange-ului sunt innacesibile.

“Încă mai credem că există o cantitate semnificativă de criptomonede, în valoare totală de până la 180 milioane USD [CAD] pe care nu am găsit-o”, a spus el.

Ulterior, compania a optat să depună documentația pentru a obține protecție împotriva falimentului conform legislației canadiene. Judecătorul a decis că firma de gestionare financiară EY va gestiona procedura de faliment în următoarele luni.

CEO decedat, nu exista acces la fondurile Quadriga CX

Problema principală a exchange-ului este că singura persoană care avea acces la fondurile stocate offline era Gerald Cotten. Acesta a decedat în decembrie în India, deoarece suferea de boala Crohn.

Platforma QuadrigaCX trebuie să returneze criptomonedele celor 115.000 de clienți care își stocau fondurile pe exchange.

În prezent, EY încearcă să identifice bunurile companiei ce pot fi vândute pentru a acoperi datoriile de peste 137 de milioane de dolari.

Avocatul Quadriga, Maurice Chiasson, a menționat de asemenea că procesatorii de plăți dețin o sumă semnificativă din fondurile exchange-ului. Din păcate, acești procesatori de plăți nu au conturi bancare, în mare parte deoarece instituțiile bancare ezită să colaboreze cu companiile cripto, a menționat acesta.

Un procesator care are in custodie aproximativ 5 milioane de dolari declara:

“Este nevoie de implementarea unor proceduri oficiale. Legea aranjamentelor creditorilor din companii (CCAA) are competența de a oferi o soluție  problemei. Nimeni nu contestă … că o mare parte din fonduri aparțin Quadriga și nu au acces la ele “, a spus Chiasson. “Aceste fonduri vor avea o importanță extraordinară.”

O strategie de gestionare a fondurilor discutabilă

Majoritatea comunității cripto a criticat strategia exchange-ului Quadriga CX când vine vorba de gestionarea fondurilor. Este o idee extrem de proastă ca accesul la criptomonedele companiei să depindă de o singură persoană. Este cu atât mai grav faptul că aceste fonduri aparțin clienților platformei.

În prezent, atât compania cât și autoritățile locale încearcă să găsească o soluție cât mai eficientă pentru a recupera cele 180 de milioane de dolari.