QuadrigaCX, cel mai mare exchange cripto din Canada, are un conflict cu banca Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC). CIBC a blocat accesul exchange-ului la cele 28 de milioane de dolari pe care platforma le deține încă din luna ianuarie.

Aparent, justificarea oferită de bancă a fost că QuadrigaCX nu a putut explica proveniența fondurilor. Astfel a solicitat justiției să îi acorde drepturi asupra banilor. De asemenea, a cerut pronunțarea asupra proprietarilor de drept ai acestor fonduri între procesatorul de plăți QuadrigaCX și cele 388 de persoane care au efectuat depuneri pentru achiziționarea de criptomonede.

QuadrigaCX

consideră că o mare parte din fondurile aflate în discuție îi aparțin. Totodată afirmă nu există justificare pentru înghețarea contului.

Un document oficial citează platforma de tranzacționare îndemnând instanța să nu cedeze la ceea ce a descris ca ipoteze neconfirmate că tranzacțiile sunt discutabile. Margaret Waddell, avocatul Quadriga, susține că judecătorul și-a rezervat decizia în cadrul ședinței. Din partea sa, CIBC a refuzat să formuleze observații cu privire la acest caz.

În opinia Quadriga, CIBC a blocat în mod deliberat accesul la fondurile deponenților începând cu 8 ianuarie 2018. De asemenea, acuză CIBC că a căutat modalități de a prelungi mai mult deținerea acestor fonduri. Asta în timp ce încerca să raționalizeze un act care nu ar fi trebuit să se întâmple.

QuadrigaCX și-a informat clienții prin e-mail că băncile canadiene colaborează pentru a-i face operațiunile dificile prin împiedicarea eforturilor sale de accesare a fondurilor în conturile sale de economii. Acest demers este, în opinia companiei, un efort coordonat de combatere a adoptării Bitcoin și a criptomonedelor.

Niciuna din cele cinci mari bănci din Canada nu a răspuns acestor afirmații. Procesul sugerează un conflict semnificativ între industria cripto și sistemul bancar din Canada. Din 2016 până în 2017, canadienii și-au crescut posesia de Bitcoin cu 72%.

Creșterea adopției de criptomonede în Canada a coincis  cu o creștere a demersurile autorităților de reglementare financiară de a investiga companiile cripto. Împreună cu autoritățile similare din Statele Unite, oficialii canadieni au participat la Operațiunea Cryptosweep.