Pe 13 octombrie, hackerul etic “Geocold” și-a îndeplinit promisiunea de a derula live un atac de 51% asupra unei criptomonede. Scopul demonstrației? De a arăta cât de ușor se poate derula un astfel de atac asupra rețelelor cu hashrate redus. Victima aleasă a fost Bitcoin Private (BTCP), dar procesul de live-streaming a înregistrat probleme deoarece două platforme au închis transmisia.

Livestream-ul avea peste 750 de spectatori, iar utilizatori de Twitter precum Jackson Palmer au transmis în direct activitatea sa. Geocold a utilizat platformele de live-streaming Twitch și Stream.me, însă în urma raportărilor canalului, acestea au suspendat transmisia.

Geocold

care a încorporat epitetul “mischief-maker” în numele său Twitter, intenționase inițial să atace Einsteinium (EMC2). Comunitatea EMC2 a contracarat atacul prin achiziționarea de cantități uriașe de hashpower. Astfel rata de hash din rețea a crescut de 15 ori, la 1,4 TH/s. Geocold a anticipat acest lucru și a optat pentru una dintre alternativele pe care le pregătise – Bitcoin Private.

Hackerul benign s-a conectat la un mining pool BTCP, închiriind putere de hash în valoare de câteva sute de dolari de la Nicehash. Prima tentativă a fost blocată prin izolarea adresei IP de rețea de către membrii comunității Bitcoin private. Un http flood a necesitat un reboot, în același timp cu blocarea transmisiei de către Twitch.

După ce s-a mutat pe Stream.me, Geocold a reluat atacul și a obținut controlul asupra 70% din rata de hash a Bitcoin Private. La cea de-a doua încercare, a reușit să domine hashrate-ul rețelei BTCP, producând o valoare stabilă de 10 MSol/s față de restul rețelei de 6 MSol/s. Hackerul a optat să creeze cel mai lung lanț de blocuri. Dacă ar fi perseverat, ar fi putut să creeze un fork al BTCP. Din păcate, transmisia pe Steam.me a fost suspendată după 15 minute, astfel încât Geocold a decis să oprească atacul.

Acțiunea sa asupra Bitcoin Private

a început ca o demonstrație a ușurinței cu care se poate ataca 51% o rețea cu putere de hash mică. Concluzia finală a fost însă că Internetul are nevoie de platforme rezistente la cenzură, pentru că este innaceptabil ca o astfel de activitate să fie suspendată când transmisiile pornografice se derulează fără probleme.

Hackerul etic nu a intenționat să încerce să cheltuiască criptomonedele create sau să profite de pe urma atacului. Cu toate acestea, platformele de streaming i-au suspendat transmisia, probabil ca urmare a faptului că membrii comunității Bitcoin Private au raportat canalul.